Home / HÍR / Esterházy Péter nyitotta meg a könyvhetet

Esterházy Péter nyitotta meg a könyvhetet

“Hiába triviális, mégis ki kell mondani, hogy vannak könyvek, és hogy ez milyen fantasztikus és milyen gazdag” – mondta a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok budapesti megnyitóján Esterházy Péter csütörtökön a Vörösmarty téren.

“Képírók, korrektorok, grafikusok, szerkesztők, főszerkesztők, kiadóvezetők, hol névtelen, hol nevesíthető, de mindenképp áldozatos munkája. Ritkán gondolunk rájuk a hétköznapokban, legyen ez hangsúlyosan az ő ünnepük is” – hangsúlyozta megnyitó beszédében a Kossuth-díjas író. “Szívesen beszélnék egy könyv szagáról, a könyvszagról, a tapintásáról, vagyis a testéről, csak nem szívesen emlegetem a testet, mert mostanság mindig ugyanaz jut róla az eszembe, és nem terhelnék ezzel senkit, miközben úgy látom, majdnem mindenkit terhelek vele” – fűzte hozzá a rákkal küzdő író, aki betegségére, illetve az arról írt könyveire – köztük a most megjelent Hasnyálmirigynaplóra – beszéde elején is utalt. “Végre egy szöveg, amit nem a hasnyálmirigy szóval kezdek. Bár attól tartok, én magam vagyok az, akkor is, ha egy szót sem szólok, csak itt álldogálnék, aki mindenre, arra emlékeztet. De hát ezen nem lehet változtatni. Borítsunk hát fátylat rá” – kezdte Dés László szaxofonjátékával dialógust folytató megnyitó beszédét Esterházy Péter.

Budapest, 2016. június 9. Esterházy Péter Kossuth-díjas író (b) és Dés László elõadómûvész a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok megnyitóján a Vörösmarty téren, Budapesten 2016. június 9-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Esterházy Péter Kossuth-díjas író és Dés László előadóművész a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok megnyitóján a Vörösmarty téren, Budapesten 2016. június 9-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Kitért a könyvhét helyszínét övező korábbi bizonytalanságra, és bírálattal illette a Magyar Művészeti Akadémiát is. “Az egyik lebegtet, a másik parkolódzik, a harmadik bizottságol, a negyedik hátrál, az ötödik megoldja, az icipici meg mind megette. Igenis a Magyar Művészeti Akadémia teljes erővel ’ememázik’. ‘Ememázni’, honfoglalás kori tősgyökeres ősi szavunk, mondhatni egyidős a magyarsággal, jelentése. van neki jelentése, de most nem jut az eszembe” – folytatta Esterházy Péter, hozzáfűzve: “mindenesetre tény, nézzünk körül, a téren könyvek parkolnak, és nem autók. Ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli . akkor beszéljünk inkább a könyvekről.” A Vörösmarty téri pavilonok kínálatából kiemelte többek között Nádasdy Ádám Dante- és Márton László Faust-fordítását, valamint Németh Gábor, Oravecz Imre, Závada Pál, Tóth Krisztina, Térey János és Bán Zsófia új köteteit. “Van új Nádas is, az mindig kalandos . A Jelenkornak hívott Jelenkor jelentette meg, hogy homályosan utaljak a kiadói körtáncra, finoman szólva dinamikájára, erősebben szólva az újrarendezési szándékokra” – fogalmazott Esterházy Péter.

Országszerte több mint 80 településen rendezik meg június 9. és 13. között a 87. Ünnepi Könyvhetet és 15. Gyermekkönyvnapokat, amelynek központi helyszínén, a fővárosi Vörösmarty téren több mint ezer szerző dedikálása várja az olvasóközönséget. A szerzőkkel folytatott beszélgetéseket, könyvbemutatókat a tavalyi kettő helyett idén egy színpadon rendezik meg, a látogatók több mint 200 könyvkiadó kínálatából válogathatnak.

A budapesti nyitórendezvényen a hagyományokhoz híven idén is a Katasztrófavédelem Központi Zenekara játszott.


Átadták a Szép Magyar Könyv 2015 verseny díjait a 87. Ünnepi Könyvhét és a 15. Gyermeknapok nyitónapján, csütörtökön a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A gyermekkönyvek kategóriájában oklevéllel ismerte el a zsűri Danny Bain Ez nem az apu hangja! (Betűtészta), Laik Eszter Abszurd, bravúr, celeb (Móra), a Miért nem tudnak a fák járni? – Erdélyi cigány népmesék (Gutenberg), Petőfi Sándor Arany Lacinak (Scolar) és Emanuel Schikaneder – Jeli Viktória A varázsfuvola (Pozsonyi Pagony) című köteteket.

Az ismeretterjesztő kiadványok között oklevélben és Antall József-emlékdíjban részesült Nyáry Krisztián Merész magyarok (Corvina), valamint A holokauszt és a családom (Park) című könyvek.

A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában díjat kapott Szabó Levente Bán Ferenc építészete (Terc).

A zsűri a szépirodalmi és ifjúsági könyvek kategóriájában Orosz István Sakkparti a szigeten (Borda Antikvárium) című művét díjazta, Patrick Modiano Nászút (Tarandus) és Szabó Imola Julianna Kinőtt szív – Felnőttmesekönyv (L’Harmattan) című kötetét oklevélben részesítette.

A művészeti könyvek és albumok kategóriában Sümegi György 1956 plakátjai című kötete (Corvina) nyerte a zsűri díját és Áder János köztársasági elnöki különdíját, Ferkai András KÖZTI66 – Egy Tervezőiroda története I-II. című könyve Tarlós István főpolgármesteri különdíjában és a zsűri díjában is részesült. Kovalovszky Márta magánkiadásban megjelent Vereczkey Szilvia című kötete a zsűri díját érdemelte ki. Vágó Ádám A Kárpát-medence ősi kincsei (Kossuth) című könyvéért Orbán Viktor miniszterelnöki különdíját és oklevelet vehetett át. Tamás László-emlékdíjban és oklevélben részesült London Katalin Idő-portrék (Kossuth), oklevelet kapott Kaiser Ottó A magyar népművészet 1000 csodája című albuma.

A bibliofil és speciális kiadványok között Völsunga Saga A völsungok története (Corvina) című kötetének ítélt oklevelet a zsűri.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) különdíját kapta Remsey Dávid, Borbáth Péter Sündör és Niru (Csimota) című könyvének illusztrációjáért; Dancsák Attila, Emiel Lamers Kortárs építészet Magyarországon (Terc) című könyvének tipográfiai megformálásáért; Vágó Ádám A Kárpát-medence ősi kincsei (Kossuth) című kötet tervezésért, megformálásáért.

Az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ látogatóinak szavazata alapján Vágó Ádám közönségdíjban részesült A Kárpát-medence ősi kincsei kötetért.

A verseny zsűrijének elnöke Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárának főigazgatója, tagja Gál Katalin, Szabó Tünde és Lafferton Kálmán a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökségének megbízásából, valamint Köböl Vera tipográfus és könyvtervező, Környei Anikó tipográfus és Barka Ferenc grafikusművész volt.

Az Emmi különzsűrijét Gyárfás Gábor grafikusművész, Molnár Gyula tervező-grafikusművész, Molnár Kálmán tervező-grafikusművész és Szepes Lászlóné művészettörténész alkotta.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Elfogadták a Sargentini-jelentést visszautasító határozatot

Megszavazta a parlament a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, a …