Home / HÍR / Expedícióval emlékeztek a 2012-es merénylet magyar áldozataira

Expedícióval emlékeztek a 2012-es merénylet magyar áldozataira

Egy szegedi kutatókból álló turistacsoportot – másokkal együtt – 2012. január 17-én ért támadás az Erta Ale vulkán közelében. A merényletben életét vesztette az 53 esztendős Fábián Tamás szegedi geográfus, a 39 éves kutató bőrgyógyász Szabad Gábor, valamint két német és egy osztrák állampolgár.

„Szabályos kivégzés volt

– írta le Puskás Irén a történteket. – Mialatt a többieket lőtték, mi elkezdtünk menekülni. Én egy szakadékba vetettem magam, a férjem keresett egy üres kunyhót, ahol elrejtőzhetett. Percekig tartott csak a támadás, miután meggyőződtünk róla, hogy elmentek, előbújtunk (24.hu).

Szegedi kollégáik most expedícióval tisztelegtek a merénylet magyar áldozatai emléke előtt.( A csoportnak két olyan tagja volt, aki részt vett a 2012-es túra első szakaszán.) Az út legfontosabb célja az volt, hogy emléktáblát helyezzenek el a 2012. január 17-i fegyveres támadás helyszínén, Etiópia Afar térségében, az Erta Ale vulkán közelében. A geográfusok a vulkánnál tett éjszakai túrájuk alkalmával a kráter peremén állva tanulmányozták a Föld egyik legnagyobb lávatavának látványos lávafolyásait, kisebb kitöréseit. Egyedülálló fénykép- és videodokumentációt sikerült készíteniük a jelenleg nagyon aktív vulkán működéséről. Az emlékexpedíció emellett felkereste a 2012-es tragikus végű tanulmányút legfontosabb állomásait.

A pokol kapuja

A vulkán neve a helyi afar nyelven “füstölgő hegyet” jelent, déli része a “Pokol kapuja” nevet kapta. Ez a világ legrégebb óta folyamatosan létező lávatava, mely 1906 óta aktív.

Az expedíció tagjai Addisz-Abebában az Afrika-kutató Sáska László, Teleki Sámuel és Kittenberger Kálmán emlékét őrző, magyar nyelvű emléktáblát is átadtak a magyar nagykövetség munkatársainak, akik a tábla elhelyezéséről később intézkednek.

Fotó innen

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Elfogatóparancsot adtak ki Orbán macedón barátja ellen

Elfogatóparancsot adtak ki Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ellen hétfőn, mert a politikus nem jelent …