Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Ez a kilátó meg hogy néz ki???

Ez a kilátó meg hogy néz ki???

Márciusban hivatalosan is átadják a velencei Bence-hegy hatalmas, furcsa külsejű kilátóját, amelyet a helyi lakosok szavazatai alapján állítottak fel  – tudósított a MagyarországKúl.

2014 decemberében pályázatot írtak ki egy új toronyra, mert a régi elöregedett, föl is robbantották. 156 pályamunka érkezett be, a 80 millió forintos keretösszeggel tervezendő tornyok közül végül 2015 áprilisában választották ki a három, összesen egymillió forinttal díjazott alkotást: a Hello Wood (I. díj), a Kruppa Gábor–Merkel Tamás páros (II. díj), illetve a kézdivásárhelyi Bartha Zoltán–Béres Csaba–Bozsó Barna hármas (III. díj) munkáját.

A nyertes pályamű így nézett ki:

 

A kiírás furcsasága az volt, hogy a nyertes pályaműveket szavaztatták meg a lakossággal, és ebben a voksolásban nem a szakemberek által elsőnek ítélt alkotás lett a befutó. Levezényelhették volna fordítva is: a 156 közül megszavaztatni a legjobbakat, és azokból választ a szakértő szem. Bár lehet, hogy ugyanabba futottunk volna bele, egy bazironda felépítménybe (ez volt az eredetileg 2. helyezett):

 

A bíráló zsűri elnöke L. Simon László volt, tőle származik a fotó is

Hát, szerintünk ez úgy néz ki, mintha a holdról lezuhant volna egy bazinagy cet, és orral fúródott volna bele a talajba, de a fele nem is fért bele… Vagy valami ugrótorony, amit átköltöztettek a vizes vébéről a hegyre. Mindenesetre tájidegen…  De nem mi lakunk ott, nem nekünk kell nézni, a kilátás meg mindegyikről ugyanaz. Mivel nem messze van onnan Miska huszár, igazándiból nem csodálkozunk a környékbeliek lelkületén és ízlésén.

Hülye kilátókban amúgy is jobban teljesítünk.

Szele Tamás: Cargo

Hacsek és a torony

Tizenegy kilátó épült uniós pénzből a kétezer lakosú alföldi faluban, Tyukodon

Szerző:
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Áder: a Szent Korona nemcsak tárgy, hanem eszme is

A Veritas Történetkutató Intézet, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Magyar Történelmi …