Home / HÍR / Ezt intézte nekünk a keresztényüldözéses Irakban

Ezt intézte nekünk a keresztényüldözéses Irakban

A Rétvári Bence és Török Tamás azért utazott Irakba, hogy egyeztessen helyi egyházi vezetőkkel az otthonukból elüldözött keresztényeknek nyújtandó humanitárius segítségről.

Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár háromnapos iraki látogatása során a Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Minisztériummal aláírták a 2017-es, 2018-as, 2019-es évekre szóló oktatási együttműködési munkatervet. Magyarország és a kurdisztáni regionális kormányzat ebben szabályozza például az ösztöndíjprogramokat is. A tíz magyar hallgató számára felajánlott ösztöndíjlehetőség elsősorban kurd arab nyelv és irodalom, valamint iszlámtanulmányokra vonatkozik. Azért ezekre, mert a kurdisztáni régió 15 állami egyeteme ezeken a területeken erős.

Rétvári Bence és Török Tamás háromnapos iraki látogatásán a közel-keleti helyzet és a migráció lehetséges európai következményei is szóba kerültek.

Rétvári Bence korábban az MTI-nek elmondta: találkoztak több keresztény egyházi vezetővel, köztük Nicodemus Daoud Matti Sharaf metropolitával, Bashar Matti Warda érsekkel, III. Gewargis asszír pátriárkával és Yohanna Petros Mouche érsekkel.

Rétvári, kurdok, arabok

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Kimcsi, félkészen

Hát kérem, kollégáim megígérték volt, hogy meg fogom magyarázni a koreai helyzetet, ám legyen. Hogy …