Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: 12 ravasz ember

Fábián András: 12 ravasz ember

A címben szereplő 12 ravasz embernek nem sok köze van a filmbéli 12 dühös esküdthöz, csupán csak annyi, hogy ők is fontos eszközeivé válnak az igazság kiderítésének és megismerésének.

Az történt ugyanis, hogy az Egyesült Államok Columbia Körzeti Bírósága vádiratot adott ki az orosz katonai hírszerzés (GRU) 12 tisztje ellen az USA ellen konspiráltan elkövetett bűncselekmények vádjával. Az indítvány tanúsága alapján a név szerint felsorolt tisztek bűnös módon beavatkoztak a 2016-os elnökválasztási kampányba azzal a szándékkal, hogy annak kimenetelét meghatározott irányba, az oroszok számára kedvezően befolyásolják. (Többször felvetődött a jogos kérdés, hogy vajon miért Trump volt a kedvező, s hogy vajon tényleg rendelkeznek-e az oroszok az elnökre nézve terhelő, kompromittáló anyagokkal, amellyel zsarolhatják. Egy dolog bizonyos: Trump eddig szavakban kardcsörtető ugyan az oroszokkal szemben, azonban igen sok kérdésben Putyin szája íze szerint keveri a lapokat.)

A felderítés pontosságát bizonyítja, hogy a vádirat azonosítja a 12 ügynök – amúgy nyilván szigorúan titkos – szolgálati helyét is. Ezek szerint ezeket a cselekményeket a GRU, amely természetesen több ügyosztállyal dolgozik, ez esetben a 26165-ös és a 74455-ös számú egységével hajtotta végre az operációt, melynek során olyan dokumentumokat szereztek meg és hoztak nyilvánosságra, amelyek alkalmasak voltak a demokrata jelölt, Hillary Clinton lejáratására. Tették mindezt oly módon, hogy behatoltak magán- és hivatali levelezésekbe és más titkos adattárakba, majd az ott talált iratokat tendenciózusan nyilvánosságra hozták. Tevékenységük során illegális szoftvereket is használtak, amelyeket hamis címekről helyeztek el a célobjektumokban.

Ennyi tömören a cselekmény, amely természetesen még sok egyéb mellékszállal is kiegészül, mint például pénzmosás, illegális bitcoin bányászat, egyéb pénzügyi és kormányzati eszközök elleni támadás, a kormányzati munka gyengítése stb. Akit részletesebben érdekel, itt elolvashatja a teljes vádiratot, az elkövetők nevével. Közülük ugyan csak tizenkettőt említenek név szerint, de nem hagynak kétséget afelől, hogy egy kiterjedt, a GRU által jól megszervezett konspirációval állunk szemben. A most azonosított hírszerzők mellett nagyszámú, jól képzett, magas technikai felkészültséggel és eszközökkel rendelkező apparátus dolgozott.

Mármost egy ilyen hatalmas méretű befolyásolási akció végrehajtása nem kis pénz, nem mindennapi rutinfeladat még egy olyan edzett és felkészült hírszerző szolgálat számára sem, mint az orosz GRU. Amennyiben sérül a konspiráció és a titkosság, az komoly diplomáciai bonyodalmakhoz vezethet, súlyosan árthat a nemzetközi kapcsolatoknak. Leginkább persze akkor, ha nem az áhított személy kerül az USA elnöki székébe, hanem az, aki jelen esetben a lejáratás célpontja volt. Az ilyen akció nem egy dibdáb, „novicsok” használatával megkísérelt emberölés, amelyet leráz magáról a GRU, mint kutya a vizet. Elég utólag bevetni egy újabb, ezúttal elterelő, ártatlan civilek ellen irányuló mérgezési akciót, és máris inog a brit oroszlán és az MI6 alatt a padozat. Pláne, ha még a mérget hordozó fiolát is megtalálják az érintettek otthonában. Szerencse ez? Vagy valami más?

Egy-egy ilyen szintű akció a végrehajtást megelőzően mindenképp „a legmagasabb hely” jóváhagyását igényli.

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz tevékenységről eddig napvilágra került adatok a konspiráció egyre mélyebb bugyraiba kalauzolnak minket. Robert Mueller, aki az FBI hatodik igazgatója volt 2001 és 2013 között, alapos és módszeres munkát végez az igazság felderítése során. Nem beszél – cselekszik.

2018. júniusában Mark Warner, a Szenátus Hírszerzési Bizottságának rangidős tagja egy 100 vendég részére szervezett adomány-gyűjtő partin azt mondta:

„Ha kapok még egy pohár bort, olyan dolgokat mondok önöknek, amiket csak Bob Mueller és én tudunk. Ha úgy gondolják, hogy láttak már átkozottul vad dolgokat, akkor legjobb, ha felkészülnek. Rohadtul kemény pár hónap következik most.”

Ennek már egyik eleme lehet a mostani vádemelés is, amely nem az első eset. Az igazságszolgáltatás már elérte Michael T. Flynnt, Trump volt nemzetbiztonsági főtanácsadóját, akit Szergej Kiseljak orosz nagykövettel való konspirációval gyanúsítanak, nem is szólva más, alacsonyabb beosztású, de a kampányban komoly szerepet játszó személyek elleni eljárásokról. Nem csoda, ha Trump egyre idegesebb és nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, ha Muellert szapulhatja. „Az eddigi legdrágább boszorkány-vadásznak” nevezte, aki – szerinte – semmit nem tudott eddig bizonyítani. A félelem azonban ott lebeg a város felett. Ez is motiválhatta az elnököt, hogy azt a Brett Kavanaugh-t jelölje a legfelsőbb bíróság tagjának, akit ma a legkonzervatívabb bírónak tartanak az Államokban. Trump azt reméli, hogy az immár nagy többségben lévő konzervatív bírák segítenek neki elmozdítani státuszából az egyre kényelmetlenebb Muellert.

2017. július 21-én a CIA korábbi igazgatója, John Brennan, kijelentette, hogy “bizonyos végrehajtó hivatalnokok kötelessége megtagadni azon parancsokat, amelyek ellentétesek mindennel, amire ez az egész ország hivatott.” Mégpedig ezt annak kapcsán tartotta szükségesnek megemlíteni, hogy már akkor is előre látható volt az elnök azon szándéka arra, hogy elmozdítsa Muellert az Igazságügyi Minisztérium által felállított, a választások orosz befolyásolását vizsgáló bizottságának felügyelői posztjáról.

A tizenkét ravasz ember, a tizenkét azonosított orosz hírszerző elleni vádemelés egyre nehezebb helyzetbe hozza az elnököt. Trump a túlélésre játszik. Megválasztása óta lassan két év telt el, és az idő neki dolgozik. Aki azonban nem hisz neki, az egy tizenharmadik szereplő, Robert Mueller. És egyre többen állnak mögötte, egyre többen támogatják abban, hogy az igazság mielőbb kiderüljön.

Ez pedig nem jó hír Trumpnak, és nem igazán vet jó fényt a közelgő orosz-amerikai csúcstalálkozóra sem.

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Viszlát, Andy!

A politikai vezetés egyik pillanatról a másikra felszámolja Vajna két és fél éven keresztül összerakott …