Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: A Messiás eljövetele

Fábián András: A Messiás eljövetele

A messiás magyarra fordítva „felkentet” vagy „segítőt” jelent. Görög fordításban Χριστός, Khrisztosz. (Latinosan Cristus, amely a magyarban a Krisztus formában gyökeresedett meg). Messiásként a (Károli Gáspár féle) Bibliában mindössze négyszer említik (kétszer Dániel könyve – 9:25,9:26 , és kétszer János evangéliuma -1:42, 4:25) Ehhez képest körülbelül 330 bibliai helyet találhatunk, ami a Messiásra – eljövetelére, tevékenységére, csodálatos személyére – utal. Bár említettük, hogy mi is a szó valódi jelentése, a messiás személye mégis megváltóként vonult be a magyar köznyelvbe.

Ennyit a hittanról. A szónak minket most elsősorban szemantikai, jelentéstani tartalma érdekel. A messiás személyében olyasvalakiről beszélünk, aki megváltja az ember bűneit, hogy az elnyerhesse Isten kegyelmét. Ez a valaki mai tudásunk és a keresztény hit szerint Jézus, a Krisztus.

És már helyben is vagyunk. Előre is bocsánatot kérek azoktól, akiket nevükön fogok nevezni (nem is tudom, hogy az új adatvédelmi szabályozás lehetővé teszi-e ezt a szerzőnek, nem kizárt, hogy megszólnak majd érte), ők pusztán csak példák, akiket ráadásul nem is én emeltem a példa szintjére. Személyük csupán elég okot szolgáltatott arra, hogy megszólaljak.

Arról van tehát szó, hogy 2010-ben a Fidesz Magyarországon megragadta a politikai hatalmat, ráadásul mindjárt 2/3-dal, s ez igen elbátortalanította a haladó magyar közvéleményt. Megfogalmazásomból élénken ki kell tűnnie annak a ténynek, hogy a Fidesz választóit nem sorolom a haladó gondolkodásúak kategóriájába. Ugyanakkor itt mindjárt emlékeztetnék arra is, hogy ez a választás még a Harmadik Magyar Köztársaság Alkotmánya, és az annak alapján elfogadott választási törvény szerint zajlott. Azóta is sokan elemzik és próbálják értelmezni ezt a 2/3-ot, míg a mostani, egyértelműen a csaláson és a Fidesz számára kedvező körülményeken és feltételeken alapuló 2/3 illegitimitása nem hagy kétséget maga után.

2010-ben tehát az első sokkból eszmélő baloldali szavazók elkezdtek magyarázatot keresni a kudarcra. Kézenfekvő volt, hogy azt Gyurcsányban találták meg, hiszen miért pont a baloldal lett volna intakt a Fidesz évek óta tartó karaktergyilkos propagandájától. Mindjárt előre is bocsátom, hogy az első magyar „messiás” valójában éppen Gyurcsány Ferenc volt, hiszen ő volt az, aki 2006-ban olyan csapást mért Orbánra, amelynek súlyától 4 évig nem volt képes megszabadulni. Állítom, hogy a mai napig Gyurcsány Ferenc az egyetlen a magyar politikai életben, akitől Orbán retteg, s aki megfelelő felhatalmazással a háta mögött képes is lenne legyőzni őt és a neonáci Fidesz politikai demagógián alapuló, ám agyaglábakon álló Gólemét. Ő volt azonban az első a magyar messiások között is, akitől elfordultak, magára hagytak. Sokan vannak köztünk, akik úgy vélik, hogy átlátnak a Fidesz propaganda-mantráin, s mégis: a „Gyurcsány-kérdésben” feltétel nélkül ott állnak a legyőzni óhajtott pártalakulat mögött.

A következő ilyen messiás(nő) a Meggyes Tamást Esztergomban széleskörű társadalmi összefogással legyőző Tétényi Éva volt. Fényes diadal volt, demonstratív kiállás a kormánypárt ellen. Tétényi 2/3-ot szerzett a választásokon. Jó fellépés, határozott, céltudatos karakter, művelt, szimpatikus, kedves egyéniség. Rögtön meg is született a jelszó: Tétényi Éva for president! Aztán a polgármester asszonyt a Fidesz-többségű városi közgyűlés előbb teljesen megfosztotta hatalmától, majd ellehetetlenülve, gyengén elvonult. Megszűnt megváltó lenni. Megszűnt ezzel együtt az ő csodálatos személyébe vetett hit is. Nem is volt hatalmas, tiltakozó, tüntető tömeg a városháza előtt. Holott lennie kellett volna!

Nem fogok végig menni a palettán. Most éppen Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos a soros megváltó. Láttam már olyan felhívást, hogy ők alakítsanak gyorsan egy pártot, és akkor meg tudjuk buktatni a Fideszt, mehet a lecsóba, kész, slussz-passz. Mindeközben alig több mint egy hónappal vagyunk a választások után.

Úgy gondolom, hogy nincs messiás. Úgy is gondolom, hogy nagy általánosságban mégis mindenki lehet messiás. Ahogy Madách fogalmaz az Ember tragédiájában:

„Nem messiás-é minden újszülött,
Fénylő csillag, mely feltűnt a családnak,
S csak későbben fejlik szokott pimasszá.”

Vagyis nem azon múlik, hogy egy adott pillanatban mit látunk valakiben. Nagy valószínűséggel a vele szemben támasztott elvárásoknak mindeddig csak Jézus, a Krisztus tudott valamennyire megfelelni. Bár ha a magyar kereszténydemokráciát nézem és a magyar kereszténydemokratákra gondolok, azt kell, hogy mondjam, ő sem tudhat be fényes sikereket magának. Magyarországon én Jézust is csak őszintén gyászolni tudom.

Úgy vélem, hogy mindenkit a helyén kell kezelni, egy adott nap hőse, nem a kor hőse. Ezt mára már Orbán Viktor is tudja, amikor érzékeny antennáival felfogva előbb utóbb törvényszerűen bekövetkező bukásának apró jeleit, egyre határozottabban igyekszik gondoskodni önnön fizikai biztonságának megteremtéséről. Orbán harminc év alatt építette fel magát. Emlékezetes a párttársaihoz intézett 2014-es szózata: „Aki nem tesz meg mindent a győzelemért, az jön nekem 20 évvel.”

A magyar baloldalnak hiába van tömegbázisa, lelkes támogatottsága. A demokratikus pártok közötti és az egyes pártokon belüli belharcok – melyben persze a Fidesznek nem kevés munkaráfordítása manifesztálódik, amely nem nélkülözi a titkosszolgálati eszközöket és módszereket sem – elgyengítik és elbátortalanítják a választóikat. Mert a választók igenis igénylik a demokratikus köztársaságot és a jogállamot. Ennek visszaállításához harcos, demokratikus pártszövetségre, és nem egy-egy párt primadonnáira, pláne nem messiás-váró képzelgésekre van szükség. Be kell látnunk, hogy a demokratikus pártok legtöbb vezetőjének megvolt már a mindenki számára kijáró két perces világhír. Ennél többet sajnos nem érdemeltek, hiába igyekeznek folyamatosan pozícionálni magukat. A nap nem azért kel fel, mert Csipike, az óriástörpe időben felkelti. Ahhoz annál sokkal több kell minden reggel.

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

POST IT: Két év alatt 118 millió forintot csorgattak át a POSZT vezetői a saját cégükbe

Nemrég hír volt, hogy három évre megújították a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) vezetésének mandátumát. …