Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: Az elátkozott Meldrum-ház

Fábián András: Az elátkozott Meldrum-ház

Ha demokrata vagy – szavazol!

A Csengetett, Mylord? című angol TV-filmsorozat 25. részében megkezdődik az összeomlás. Csapások követnek csapásokat lord Meldrum hajlékában és családjában, mely végső soron a ház elszegényedéséhez vezet. A fő probléma, hogy a gumigyártásban érdekelt lord dél-amerikai gumiültetvényeit megtámadja a gumiszú, s ezáltal a gumitermés elveszíti ruganytartalmát. A gumilabda nem pattog, a gumikesztyű, melynek elasztikusnak kellene lennie, nem nyúlik, szakad szanaszét, és még belegondolni is szörnyű, mi történik az intim célokra használatos gumi eszközökkel az óhajtott ruganytartalom nélkül. Nem csoda hát, ha kitör a pánik.

Nos, kedves olvasó, örömmel jelenthetem, hogy ez nálunk nem fordulhat elő. Nem a szú, a pánik.

Azt várta volna az ember, hogy a tegnapi EP döntés után a Fidesz összepiszkított fehérneműjét hátrahagyva hanyatt-homlok elkezd meghunyászkodni, hamut szór a fejére, megtépi ruháját és térden állva esedezik a nemzet bocsánatáért. Magyarországon egy épeszű embernek ez ugyan meg nem fordul a fejében, ezt a legnagyobb jóindulattal sem várta vagy akár csak feltételezte volna, hanem a magyar ellenzék, na, az igen. Visszafogottan, de győzelmi mámortól csillogó szemmel elemezgették, hogy most aztán jól megszívta ez a nyamvadt kormánypárt, ezt aztán nem teszik zsebre. Nagy, közös sajtótájékoztató is volt a Fehér Ház előtt, ahol csak a Jobbik ütött meg a többiekétől eltérő hangot, az viszont erősen hajazott a Fidesz olvasatára:

Soros győzött.

Mikor az említett döntés, és az erre érkező reakciók eredményeként nekem a Meldrum-ház hét csapása ugrott be, akkor – kérem, kapaszkodjanak erősen – én nem a Fidesz válságát vizionáltam, hagymázas álmaimban nem egy kormányválság rémképe vetült bennem a jövő széles vásznára. Nem. Az a jelen pillanatig sem szűnő emóció kerített hatalmába, hogy az ellenzéknek halvány lila dunsztja nincs arról, hogy mit is kezdjen ezzel a döntéssel.

Napok óta folyik a diskurzus itthon és külországban („Brüsszelben” – ha tetszik érteni!), hogy milyen szankciók várhatók Orbán Viktorral és az ő illiberális, neonáci, neofasiszta, diktatórikus intézkedései, a nemzet által is vállalt európai normákat semmibe vevő politikája miatt. Napok óta lebegtetik, hogy eljárás indul a 7. cikkely életbeléptetésére, még akkor is, ha annak a realitása csekély. Várható ugyanis a lengyel vétó, s így nem lesz egyhangú döntés, nem lesz konszenzus. Magyarország ugyanakkor az első, amely ilyen eljárással néz szembe a 27 (a Brexitig 28) tagállam együttműködésének történetében. Felmerült ugyan már egyszer az osztrákokkal szemben a lehetőség, de az a határozati javaslatig nem jutott el.

Két javaslatcsomag futott, a második a Néppárté, ők enyhébb eljárást javasoltak. Az elsőként napirendre kerülő javaslat a baloldali-liberális-zöld frakciók közös állásfoglalása volt, és ez volt a kettő közül a lényegesen durvább, ütősebb, keményebb. Végül ezt is fogadta el a Parlament. Az arányok is figyelemre méltóan magasak: az Európai Néppártból 67 képviselő megszavazta, 40 tartózkodott. Összességében a javaslatra 393 igen, 221 nem szavazat érkezett, és 64 képviselő maradt távol. Meggyőző és figyelemreméltóan határozott kiállás történt az európai értékek mellett.

Mindenesetre a döntés ilyetén alakulása már napok óta a levegőben lógott. A Fidesz várható reakciója is kiszámítható volt. Magyarellenes, Soros-inspirálta döntés született.

És mit tesz erre a magyar baloldalinak és ellenzékinek mondott ellenzék? Kiáll a Fehér Ház el,é és bejelenti a döntést.

Kövér, Rogán és Lomniczi, a titoktartásra kötelezett civil jogász és a Fidesz által megszégyenített főbíró csemetéje, tegnap hajnal óta járja az országot és hinti az igét, szórja az átkokat és ígéretek tömegével halmozza el az ilyen ígéretekre szomjazó tömegeket. Juhi kolléga fütyül és kérdez Rogán vagyoni helyzetéről, de kivezetik. Kapja az ordibátort, de belül jó a hangszigetelés, a bömbi hangja sem viszi át. És azt mondhatjuk: Juhász és az Együtt az, aki ha egyedül is, de legalább tesz valamit. Ámde ő is most elsősorban a korrupcióra fókuszál, s nem a történelmi léptékű döntésre.

Kifogyott kérem a ruganytartalom az ellenzékből. Már régen szakad, mint a gumikesztyű. Ellottyad a padlón, mint a gumiszú által kiszipolyozott gumilabda. Akármekkora erővel is próbálják megindítani, az eredmény siralmas.

Alig hiszem, hogy a jelen döntésnél határozottabb és erősebb politikai támogatást tudott volna biztosítani az Orbán-ellenes erőknek az európai politikai elit. Ezért sírtak és ezért könyörögtek eleddig. Választóik és szimpatizánsaik vágyai öltöttek testet a tegnapi döntésben. És most, hogy itt van, kiderül, hogy az ellenzéknek ez sem ér semmit. Képtelen mit kezdeni vele, képtelen kihasználni. Nem indul ezerfelé tízezer propagandista, hogy szétszórja a már elkészített röplapokat. Nem állnak szónokok a hordó tetején, hogy világgá kürtöljék: Magyarország szégyenben van a kormánya miatt! Emberek! Ne hagyjuk, hogy Orbán és bandája tovább dúljon, meglopjon bennünket, tönkretegye az országot és kivezessen bennünket az európai népek nagy családjából! Utcára! Emberek! Utcára! Tiltakozzatok! Követeljétek a kormány távozását és ne menjetek addig haza, míg a kormány le nem mond önszántából. Nemhogy 13. havi nyugdíj, nemhogy nyugdíjemelés, de nyugdíj sem lesz, ha megvonják az uniós támogatásokat! Emberek! Utcára! Hozzon magával mindenki még egy embert! Kettőt! Tízet! Százat!

Nem. Téved, aki azt hiszi, hogy Magyarországon egy felkészült ellenzék várt ugrásra készen, hogy az első másodperctől kihasználja a soha nem látott lépéselőnyt, az óriási politikai támogatást. A maximum, amire képesnek tűnik, hogy cáfolja a Fidesz magyarázkodását, ahelyett, hogy támadna. Nincs önálló és markáns üzenete, amit az interneten és a személyes kommunikáció útján eljuttatna a választókhoz, a média ugyanis 95%-ban elzárt terület a számukra (nota bene: még ehelyett sem dolgoztak ki maguknak jobb csatornákat a XXI. század informatikai Kánaánjában!

Talán nem állok távol a valóságtól, ha azt jövendölöm, hogy a mai nap is arról szól majd, hogy Botka mit titkolt el az adóbevallásából, vagy a Demokratikus Koalíció miért nem lépteti már végre vissza Gyurcsány Ferencet. Belegondolni is rossz, mit művelnének ezek a remek kommunikátorok, ha véletlenül kiderülne, hogy az intim gumiáruból is hiányzik a ruganytartalom, s a bennlévőség terjedésnek indult.

Isten óvja a Meldrum-házat.

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: A Messiás eljövetele

A messiás magyarra fordítva „felkentet” vagy „segítőt” jelent. Görög fordításban Χριστός, Khrisztosz. (Latinosan Cristus, amely a magyarban a Krisztus formában gyökeresedett …