Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: Bátrak és Tiszták Pártja

Fábián András: Bátrak és Tiszták Pártja

Olvasom itt-ott, és nem is először, hogy már 170 körül jár a bejegyzett pártok száma, és még további 230 vár még bejegyzésre. Mondjuk ebből a négyszázból lesz olyan 300, amely képes lesz listát állítani, és már dől is a lé. A Fidesz jól kitalálta, hogy hogyan ossza meg a lehetséges konkurenciát, állami pénz is van rá, pont annyi, amennyi kell (az állami nyomda is a csókosnak termel!), ámde nyilvánvalóan ennek így már semmi értelme nincsen.

Lelki szemeimmel látom, ahogyan a boldog várakozás lázában égő, szavazni vágyó választópolgár (honpolgárra ugyebár momentán nem szűkíthetjük a kört) belép a szavazóhelyiségbe, igazolja magát, izgatottan átveszi a céduláit és már lép is ki a szavazóhelyiségből. Muszáj mennie, ugyanis 1. csak a folyosón tudja teljes terjedelmében áttekinteni a papírtekercset; 2. ott van annyi hely, hogy ráfeküdjön és megtalálja azt a pártszerű képződményt, amelyet alkalmasnak ítél a bejelölésre (miszerint x) és 3. ott vannak kirakva a méretes szemetes edények, ahová az unott, belefáradt, megkeseredett polgár kidobhatja az egész rohadt makulatúrát a francba. Ha mégis a jelölés mellett dönt, akkor a következő helyiségbe kell mennie, ahol titkos szavazatát át kell adnia a vak szavazatgyűjtőknek, akik személyükben garantálják a szavazás titkosságát. Hogy kizárják a csalás lehetőségét ráülnek az átvett szavazócédulák halmaira, emiatt csak létrákon lehet feljutni hozzájuk, mert a nyomorultak már a plafon közelében üldögélnek.

Szóval a magyar választások lassan, de előre megjósolhatóan tartanak a kabaré világa felé. Nem csak a lebonyolítás módja válik közröhej tárgyává, de a választók maguk is lényegében besoroltattak a csinn-bumm cirkusz publikumának szintjére. Piciny, de talán nem elhanyagolható különbség, hogy míg az a közönség hajdanában a bumfordi Szamócán és Bruhaha Kelemenen kacagni méltóztatott, Bukfenc pedig mindent tudott, addig ez a mai bohócparádé nem nevettet, nem szórakoztat, inkább könnyeket csal a józan, felnőtt, felelősen gondolkodó magyar emberek szemébe. Baj van a bohócokkal és baj van a műsorral is, előbbiekre semmi szükség, utóbbiak nem ütik meg a mércét. És akkor még a tudjuk kiknek lejtő pályáról nem is beszéltünk. Hiszen megjósolható, hogy a lista legelején, otromba nagy betűkkel a Fidesz fog állni, hogy a fegyelmezett, jól felkészített szavazók még véletlenül se tévesszék el a sok név és logó között az egyedül színes narancsot.

Lényegében a többiek nyugodtan, kockázatmentesen elmehetnek kapálni. Az ÁSZ vizsgálat, ne tessék kérem aggódni, mindent rendben fog találni a költség-elszámolásokkal.

Aki meg reklamál, és azt mondja, hogy már bocsánat, de nem erről volt szó, nem ezért méltóztattunk rendszerváltást csinálni, annak beleröhögnek a pofájába és odavágják: Nem tetszik a többpártrendszer, édesapám/édesanyám?! Gondod van a demokráciával?!

Hát valóban az van, hogy tetszhettünk volna inkább forradalmat csinálni, bár erős a gyanúm, hogy – és elnézést az erős szavakért – akkor is csak a szar jött volna fel a tetejére, akkor sem jártunk volna jobban.

Jeles barátom és szerzőtársam kis idővel ezelőtt összefoglalta, és lajstromba vette, hogy melyik lenne az a párt, amelynek az általa vágyott programjára szavazni tudna. Utólagos engedelmével ide idézem Lang Alex szellemét és szavait, mint amellyel az elsőtől az utolsóig egyetértek. Összerakta azt, amit mint programot el tudna fogadni, és amelyre szavazni tudna. Az ő általa preferált párt:

– Az elmúlt 27 év tükrében elszámoltatja a politikusokat, döntéshozókat.
– Igyekszik felszámolni a korrupciót és ezért törvényeket is hoz, amit vasszigorral betartat.
– Kialakít egy vállalható és fenntartható adórendszert
– Csökkenti a bürokráciát
– Megszünteti a pártok és egyházak állami támogatását
– Törvényekkel lép fel a rasszizmus és kirekesztés ellen
– Létrehoz három minisztériumot, az oktatás, egészségügy és a környezetvédelem részére.
– Bevezeti az eurót és folyamatos béremelésekkel élénkíti a gazdaságot.
– Felszámolja a papíralapú társadalmat
– Visszaállítja a szólás és sajtószabadságot
– Alapvető emberi jogként kezeli a lakhatást és a munkához való jogot
– Aláírja az Isztambuli egyezményt, a gyerekek és nők védelmével kapcsolatban és ezek alapján módosítja a BTK.-t
– Ismételten hitet tesz az Európai Unió mellett.
– Leállítja a paksi beruházást
– Törekszik arra, hogy az ország infrastrukturálisan be tudja tölteni földrajzi adottságából származó tranzit szerepét Európában.

Szép program, és bizonyos, hogy további fontos pontokkal ki is egészíthető. Ki is kell egészíteni. Akkor lesz egészséges a magyar társadalom, ha ezek a szempontok és szabályok képezik számára a sorvezetőt. A két legfontosabbat még hozzátenném magam, hisz ezek nélkül egyik pont sem működik:

– Helyre kell állítani a nemzeti konszenzuson nyugvó alkotmányosságot és megfelelő garanciákkal biztosítani kell, hogy azt soha többé nemzeti konszenzus nélkül senki meg ne változtathassa.

– Ki kell kiáltani a demokratikus, negyedik Magyar Köztársaságot, hasonló nemzeti garanciákkal.

Attól tartok, hogy a mai, lassan négyszázas palettán, a hatalmas merítés ellenére nincs olyan párt, amely teljes egészében, és nem csak részleteiben vállalná fel ezt a programot. Mi több – vállalná azt is, hogy azt tűzön-vízen keresztül, következetesen végig is viszi. Ha kell, mert Orbán és a Fidesz harcrendjét ismerve ez sem zárható ki, akár erőszakkal is. Anélkül ugyanis aligha fog menni. Számukra a hatalom élet-halál kérdés.

Kell tehát a négyszázak mellé még egy párt, egy négyszázegyedik: a Bátrak és Tiszták Pártja. Ennek a tagjai nem a hatalom birtoklására és kiaknázására szerveződnének, hanem azért, hogy a gazdasági és politikai hatalmat végre valóban arra használják fel, amire az hivatott: a nemzeti jólét megteremtésére és biztosítására. Talán egyszer majd erre is sor kerül, talán egyszer majd erre is lesz alkalmas ember, tisztesség és becsület. Igazából akkor arra a másik négyszázra már nincs is semmi szükség.

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Tarlós feladja?

Tarlós István főpolgármester a jelenlegi struktúra és a “nem tisztázott” hatáskörök miatt 70 évesen már …