Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: Botka vagy bukta

Fábián András: Botka vagy bukta

Rögtön az elején szögezzük le! Nem a Fidesz megbízásából, nem a karaktergyilkosság szándékával, nem Feristaként vagy Gyulásként, nem ez és nem az, és nem így, és nem úgy, és nem ezért, vagy éppen azért satöbbi. Fel vagyok hatalmazva, tisztelettel. Maga Botka László hatalmazott fel rá. Ő ugyanis így szabta meg a feltételeket:

 

  • Vagy támogatják a miniszterelnök-jelöltségét, és akkor tavasszal a vezetésével elindul az új politika.
  • Vagy a pártok tavaszig találnak egy másik szereplőt, egy civil (!) miniszterelnök-jelöltet, aki képes vezetni a baloldalt.
  • Vagy folytatja mindenki a jelenlegi politikáját.

 

Vagyis ő vagy nem ő. És ha nem ő, akkor még azt is megmondja, hogy az csak civil lehet. És ha nem ő, akkor leveszi rólunk a kezét, csináljuk tovább a hülyeségeinket. Ja! És tavaszig ám! Remek. Botka egyébként szereti a hármas számot. Tudjuk, még a saját jelölését is csak akkor vállalja el, ha másik három feltétel teljesül.

 

  • Legyen közös ellenzéki lista,
  • Az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson,
  • Megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is.

 

Nekem mindebből az jön le, hogy van még választási lehetőségünk. Vagyis ne tessék engem leinteni, amikor vitatkozom arról, hogy Botka vagy nem Botka, mert az nem fair sem velem, sem Botkával szemben. Már a relatíve hosszú, tavaszig (?) adott határidő is tág teret enged számunkra a vitára.

Mindenek előtt leszögezem, mint mindenki más, aki objektíven igyekszik a kérdéshez hozzáállni, hogy van némi információm a jelölt szegedi munkásságáról. Nyilván nem annyi, mint az ott lakóknak, de őt ezért meg is választották szegedi polgármesternek. Mi viszont itten országos dolgokról beszélünk, amihez Botkának egy vonatkozásban van köze legújabban, hogy nem választották meg az MSZP Országos Választmánya elnökévé. Tán jó okkal. Én nem emlékszem nagy villantásokra abból az időből, amikor ő töltötte be ezt a fontos posztot.

Lássuk akkor, az összes általam ismert jó tulajdonsága ellenére, mi is a bajom az önjelölttel. Nem temetni jöttem, de nem is dicsérni. Korteskedik ő önmagáért, úgy tűnik.  Mindjárt ez az önjelöltség az első gondom. Kulturált környezetben ezt a miniszterelnöki jelölés dolgot úgy szokták megoldani, hogy megkérünk valakit, mondjuk egy jelölő bizottságot, hogy vetődjék fel a téma. Pártok általi közös jelölés esetén a pártok – érett megfontolás után – közösen jelölnek. Ehhez képest az a hír terjed, hogy Botka mindössze egy kérdésre válaszolt a 168 órának. Ez esetben az orgánum azonban csak a mikrofonállvány szerepében tündökölt. Meghívták, ment, tudósított.  Fogyott is a lap. Biztosan. Talán. Nem tudom. Minden esetre az említett eljárás, ha már a sajtóra bízzák, úgy szokott történni, hogy kérdésünkre Botka László azt válaszolta, hogy ha megkeresik, ő nem zárkózik el, de csak amennyiben arra felkérést kap. Mondjuk nem kaphatott, hiszen az elől ő már egyszer elzárkózott. Komoly ember nem váltogatja a véleményét a fehérneműjével azonos időközönként egy ilyen történelmi léptékű kérdésben. Ha pedig mégis, akkor ez azt sugallja, hogy olyan emberrel állunk szemben, aki minimum veszélyes, ha magas polcra kerül.

Azt is állítja Botka, hogy nem érhette a többi pártot váratlanul az ő bejelentése, hiszen többször találkozott eme pártokkal. Tanácsolom a jelöltnek, lepődjön meg, mert meglepődtek. Ugyanis nem erről volt szó. Csak egy fél mondat erejéig emlékeztetnék az önjelölt kirohanására a második legnagyobb baloldali ellenzéki párt, a DK elnökével kapcsolatos kijelentésére. Már ez önmagában cáfolja Botka állítását, de a jószándékára is foltot ejt. A többi párt sietett is gyorsan cáfolni a jelölt állítását, még az MSZP-t is sikerült vele kész helyzet elé állítani.

Azt is állítja Botka, hogy semmi szükség nincsen az előválasztásra (most én egy pillanatra félreteszem, hogy én sem értek vele egyet, de egészen más megfontolásokból), viszont éppen az az egyik feltétele, hogy „az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson”. Ezt ő másként gondolja mérni. Szegeden például pontosan tudják, hogy ki menyire népszerű az országban, – mondja. Kész Zoltánt is megtalálták, meg is bukott a Fidesz 2/3, mondják mások. Valóban. Kész Zoltán a komplett magyar ellenzék jelöltjeként győzött, majd, mint aki jól végezte dolgát, beült Kónya Péter mellé másodiknak a függetlenek közé (vagy Kónya ült mellé, lényegtelen hisz mindkettő ekképpen súlytalan). Ha ezt a megoldást választjuk, és semmi nem köti a jelöltet a jelölőkhöz, helyesen teszi a Fidesz, ha megkezdi a független jelöltjeinek a felkészítését 2018-ra és képbe hozza őket a baloldal számára, titkos Fidesz háttértámogatással. Én legalábbis ezt csinálnám a nagy, buta fejemmel. Ezzel a módszerrel a 4/5-öt is elérheti. A Fidesz. Vagy megint az történne, hogy Botka és az MSZP mondaná meg, hogy ki az ideális jelölt, aki aztán az összes többi ellenzéki pártnak hátat fordítva el is búcsúztatná őket a parlamenti küszöbtől. Viszont lenne egy győztes, igaz nem kormányképes MSZP. Láttunk már ilyet az elmúlt nyolc év során (nem tévedés, gondoljunk az SZDSZ-re és a kisebbségi kormányzásra!).

Maximálisan helyeslem, hogy Botka új arcokat akar látni a pártokban. Legalábbis más pártokban. Például a DK-ban. Sajnos azonban a DK káderpolitikájához pillanatnyilag Botkának a világon semmi köze. Egyelőre.  A sajátjában viszont éppen a meglévő „arcok” támogatását kéri. Velük megalkudna. Őket nem akarhatja leváltani, ők maradhatnak, hiszen nyilván ez lenne az „arcok” feltétele az ő támogatásához, mi meg nézünk bután magunk elé.

Az új baloldali politikát is helyeslem. Amennyiben az a Fidesz és Orbán diktatúrájának felszámolását, a demokrácia, a jogállam és az alkotmányosság helyreállítását értjük új baloldali politika alatt, megfelelő garanciákkal arra, hogy a Fidesz által elkövetett puccs nem ismétlődhet meg. Amennyiben új szociális- és oktatáspolitikát értünk alatta. Amennyiben a korrupció felszámolása és a szegénység megszüntetése kerül annak a politikának a homlokterébe. Amennyiben ebben az új politikában nem az lenne a lényeg, hogy az MSZP adja az elnököt, a kormányt és ők is mondják meg, hogyan legyen. Mert a demokrácia akkor már itt megbotlik, hogy stílszerűek legyünk. Mint ahogyan már ezzel az önjelöltséggel is megbukott. Meg az ultimátummal. Meg az őszinteség hiányával, amit fentebb kifejtettünk. Ez nem új baloldali politika, hanem az a rongyos régi, amit annak idején az ezerszer átkozott Gyurcsány Ferenc az MSZP vezetőinek szemére hányt – eredménytelenül, s ami miatt pártszakadásra került sor. Ezek a vezetők még mindig ott legyeskednek az MSZP politikacsinálása körül. Köztük Botka is. És nem tűnt el a korrupció árnyéka sem a párt vezetői, sem a párt mögött álló pénzügyi körök feje fölül. És – miután önjelöltünk első sietve közölt programpontja pont az említett problémákat felhánytorgató volt pártelnökkel való leszámolást célozta – már olyan komoly változásra nem is nagyon számíthatunk.

Mindebből, amit fentebb kifejtettem, nekem az derül ki, hogy Botka László nem jó országos politikus. Nem azt mondom, hogy rossz, de azt igen, hogy nem jó. Annak alapján, ahogyan ezt az egész folyamatot ő elindította, semmi garanciánk nincsen arra, hogy azokat a korszakos feladatokat, amelyeket fentebb kifejtettünk ő maradéktalanul meg is tudja valósítani.

Tessék ezt felelősen végiggondolni és ne tessék a kritikusan gondolkodókat besorolni a habony-rogán kultúrkörbe! Ne tessék itten G. Fodor 888-át emlegetni. Nem kell nekünk ez az ócska banda, hogy bemutassa nekünk Botka Lászlót és ezt az ő önjelöltségét. Itt van arra ő maga. Tessék velünk észérvekkel vitatkozni, tényekre alapozott állításainkat tényekkel megcáfolni. Azt gondolom ugyanis, hogy ha jó bort akarunk inni, hagyni kell a mustot, hogy kiforrja magát. Az idő megtermi a maga emberét. Nem segít az, aki ezt siettetni akarja.

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Kimcsi, félkészen

Hát kérem, kollégáim megígérték volt, hogy meg fogom magyarázni a koreai helyzetet, ám legyen. Hogy …