Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: Egy havasesős vasárnap délután

Fábián András: Egy havasesős vasárnap délután

Most, amikor ezeket a sorokat vetem papírra, kedd hajnal van, vagyis még nem telt el 48 óra a nagy találkozás után, amitől oly sokan vártak oly sokat és kaptak oly keveset. Azzal kezdeném, hogy komoly felütése volt az ügynek Gyurcsány Ferenc bejelentése, hogy Szél Bernadett javára készek visszaléptetni Tóth Zoltánt. Sőt, még ez sem volt elég. Kunhalmi Ágnes harcos kirohanása ellenére (a Jobbikkal soha!) azt is meglebegtette, hogy egyeztetni kellene a Jobbikkal a választások utáni közös munka lehetőségeiről (vagyis nem a választási koordinációról, mint azt ma többen állítani méltóztatnak).

Többen hőkölve kapták fel a fejüket, mások meglepetten ugyan, de megértően bólogattak. Ha előre akarsz haladni, néha vissza kell lépned egyet-egyet itt-ott. Fel volt hát adva a lecke mind Szél Bernadettnek, mind Vona Gábornak. Mindketten megkapták a lehetőséget annak bizonyítására, hogy a harcos, Orbán megdöntésére szőtt tervek mögött ott lapul az eltökélt tettrekészség is. Számukra persze apró szépséghibája is volt a dolognak: ez az ajánlat a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tálalásában érkezett. Vona – a várakozásoknak megfelelően – nem is habozott még a lepattanás előtt visszaütni a magas labdát. Szél szerint nem tetszett neki a helyszín, Gyurcsány irodája. Azonnali döntése mögött azonban valójában az a rettegés munkált, hogy ezzel a megbeszéléssel szavazókat veszíthet a legszélsőbb jobboldalról, ahol már amúgy is eléggé megroggyant az ázsiója. Nem is vártunk persze tőle mást.

Az LMP-vel azért ehhez képest kissé más volt a helyzet. Tóth Zoltán, aki nem mellesleg a Demokratikus Koalíció egyik legjobb jelöltje ezen a választáson, beáldozása rendkívül nagyvonalú gesztus volt Szél Bernadett felé. És van itt még valami, amiről eddig nem esett szó. Az LMP szellemi-politikai hátterét mindmáig az a Schiffer András adja, aki miatt Gyurcsány Ferenc ellen durva koncepciós eljárás indult, aki miatt a mai napig két ártatlan ember (Tátrai Miklós és Császy Zsolt) ül börtönben, koholt vádak alapján. Schiffer (Orbán Viktor egykori ügyvédje) és Szél soha nem haboztak kemény szavakkal ostorozni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, s annak felkent főpapjait. Aztán amikor a tettekre került a sor, akkor azok valahogyan mindig elmaradoztak. Hírlik, hogy a napi politikától most éppen visszavonult Schiffer valójában a Fidesz újabb győzelmébe vetett hittel alkotmánybírói babérokról fantáziál. Szép terv, méltó az aspiránshoz, megéri miatta segíteni Orbán hatalmának bebetonozását. Az LMP – emlékszünk-e még – annak a rövidítése, hogy Lehet Más a Politika. Sokakat, főleg fiatalokat, meg is zavartak ezzel a névvel, másokat, főleg idősebbeket, vonzott a fiatalos lelkesedés. Az LMP e téren kissé (?) megkopott szerepét vette át nem is olyan régen a Momentum, a Fidesz legújabb kreatúrája.

Hiába volt azonban minden jó szándék, politikai mérlegelés és kompromisszumkészség. Az LMP magas szintű delegációval érkezett a megbeszélésre. Hárman indultak el a damaszkuszi úton, megtérésükre azonban már az elinduláskor sem volt bennük szemernyi szándék sem. Már a delegáció összetétele is elég érdekes. A harcos szellemű elnökasszonyt jobbról a nagytermészetű Ungár Péter kísérte, akit a nyár folyamán a Momentum minden további rendezvényéről kitiltottak. Balról meg az a Vágó Gábor támogatta, aki Schiffer szerint 2014-ben azért lépett ki az LMP-ből, mert kiégett. Jó kis csapat volt ez. És hogy mi volt a tétje ennek a megbeszélésnek?

Az MSZP-Párbeszéd-DK szerint meg kell akadályozni, hogy a Fidesz ismét kormányt alakíthasson. Erre csak a lehető legszélesebb körű együttműködés teremt lehetőséget. Az LMP szerint az összefogásnak akkor lenne ereje és értelme, ha minden párt benne lenne, tehát a Jobbik is, ami elől a Jobbik már korábban természetesen magabiztosan elzárkózott. A vasárnapi megbeszélés így nélkülük zajlott. Ám ha a Jobbik nem, az LMP sem. Szél és Vona hétfőn külön tárgyalt.

Ennyi volt a vasárnapi „egyébként rendkívül jó hangulatú” (Szél Bernadett!) megbeszélés eredménye, ahol abban az egyetlen dologban született egyetértés, hogy egyetértésről szó sem lehet. Vagyis semmi. Illetve azért mégis tisztázódtak a dolgok annyiban, hogy kik azok, akik valóban le akarják váltani a kormányt és meg akarják előzni a totális diktatúra megteremtését, és kik azok, akik számára legalábbis teljesen mindegy, hogy hogyan alakulnak a dolgok.

Szó esett még pogácsáról és whiskyről, mely utóbbiból Vágó nem kapott. Kellemetlen eset. Mondhatnánk botrányos. Pör is lesz belőle. Az ember, ugye, nem szívesen oktat ki érettebb korúakat a magatartás és viselkedés szabályairól, de annyit azért szabadjon megjegyezni, hogy ha szívességet tesznek valakinek, akkor azt illik megköszönni, ha pedig valahova megbeszélésre hívnak, akkor az nem a pogácsa miatt történik, és legfőképpen nem illik távozáskor belerúgni a házigazdába. Utólag már csupán szépségflastrom a nyilvános és töredelmes bocsánatkérés.

Az LMP a legutóbbi közvélemény kutatások alapján 3-4%-on áll, vagyis a bejutási küszöb alatt. Maximum 1-2 egyéni képviselőt küldhet majd a Parlamentbe. Szél Bernadett a Pest megyei 2. országos egyéni választókerületben indul, vélhetőleg immár az esélytelenek nyugalmával. A baloldali választási összefogás szavazóira ugyanis valószínűleg ezek után az elnökasszony nem számíthat.

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Félmilliárd dolláros magánrepülője lett hirtelen a török elnöknek

Recep Tayyip Erdogan állítólag ajándékba kapott egy félmilliárd dollárt érő luxusrepülőt a katari emírtől – …