Home / VÉLEMÉNY / Fábián András: Elmaradó fél mondatok

Fábián András: Elmaradó fél mondatok

Hallgatom a „legnagyobb baloldali párt” vezetőit, akik továbbra is minden felkészülés (nem felkészültség, hanem felkészülés) nélkül ülnek boldogan bármilyen mikrofon elé, hiszen megszólalási lehetőségeik mára gyakorlatilag a nullára redukálódtak. Mondom, hallgatom őket, és bizony meg kell állapítanom, hogy náluk jobb kormány-propagandistára nincs is szükség. Arra ugyanis, hogy önmagukat, pártjukat elfogadtassák, sőt, ha lehet, további híveket, választópolgárokat állítsanak maguk mellé, esélyük sincs. Arra viszont, hogy népszerűsítsék a kormány akár legnegatívabb döntéseit – bármilyen különös is ez – roppantmód alkalmasak.

El is mondom, hogy mire alapozom ezt az állításomat.

A kormány hoz egy döntést. Kiáll X.Y. 59 éves, láthatóan megfáradt pártvezető, volt államtitkára a felelős területnek. Ismerteti a kormány döntését, és elmondja, hogy ez bizony nem jó. És sír ott nekünk. Holott nekünk kellene sírni, hogy csak ennyi telik tőle.

Kisded írásomnak azt a címet adtam: elmaradó félmondatok. Megkísérlem elmondani azokat a fél mondatokat, amelyeket a komoly vitákba már belefáradt, arra lényegileg már alkalmatlan, megélhetési pártvezetők rendre kihagynak a velük folytatott beszélgetésekből. Két lehetőség van. Vagy ők maguk egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy kimondják ezeket a mondatokat – nem fűződik hozzá politikai érdekük, és nem is áll szándékukban említett félmondatokban foglaltakat megvalósítani vagy eszükbe sem jut, hogy mondani kellene valamit, valami többet, ha már lehetőségük nyílt rá, és odafigyelnek rájuk egy pillanatra.

Akár így-akár úgy a helyzet szomorú, különösen a közelgő választásokat is figyelembe véve.

De lássuk, egészen leegyszerűsítve, miről is van szó.

Az Alaptörvény rossz – de mi garantáljuk, hogy megválasztásunk esetén helyreállítjuk az alkotmányos köztársaságot.

A Fidesz felszámolta a fékek és ellensúlyok rendszerét – de mi helyreállítjuk és megszilárdítjuk azokat, kizárva még a lehetőségét is annak, hogy ez még egyszer megismétlődhessék.

A kormány korrupt és tolvaj – de mi el fogjuk számoltatni őket, és törvényileg garantáljuk, hogy kormányra kerülésünk esetén kizárjuk sorainkból és keményen felelősségre vonjuk azokat, akik visszaélnek a politikai hatalmukkal.

A kormány meglopja a nyugdíjasokat és a szegényeket – olyan szociális hálót alakítunk ki, amely számára központi kérdés a társadalmi gondoskodás a társadalom elesettjeiről. Elsődleges célunk a szegénység és a gyermekéhezés felszámolása.

A kormány hazudik és félrevezeti az embereket, minden olyan ügyet titkosít, amely lehetőséget ad a pénzügyi visszaélésekre – mi teljes transzparenciát hirdetünk.

A szélsőjobboldali pártok a Fideszhez hasonlóan durván veszélyeztetik a demokratikus államrendet  –  a mi kormányunk keményen fellép a szélsőjobboldali eszmék terjesztésével és terjesztőivel szemben.

Nem sorolom tovább. Ennyit kellene hozzátenni, minden esetben, tízszer, százszor, ezerszer, hogy az ingadozók meghallják és beépítsék a gondolkodásukba. Ámde ezeknek a mondatoknak a másik fele soha nem hangzik el. Holott, és ez a probléma leglényege, ezekből a félmondatokból állhatna össze egy olyan, sokak által áhított, baloldali pártprogram, amely a siker reményével indulhatna el a következő megmérettetésen.

És még egy nagyon fontos dolgot kellene nagyon sokszor elmondani. Ugyan a Fidesz állandóan azt sulykolja, hogy a baloldali-liberális kormányok többet loptak, mint ők (mintha ez felmentené őket a büntetőjogi felelősség alól), ez még részben sem igaz. Bírósági ítéletek szólnak arról, hogy koncepciós perekben sem sikerült a vádakat bizonyítani egy-két esetnél többször. Azért azonban, ami mégis megtörtént, ünnepélyesen bocsánatot kérünk a magyar nemzettől. A hatalmukkal visszaélőket kizárjuk sorainkból és minden erőnkkel azon leszünk, hogy egy tisztességes, becsületes, korrupció-mentes országban élhessünk.

Szinte hallom tanult barátaim szelíden korholó hangját, látom elnéző, kedves mosolyukat: milyen naiv vagy te, melyik magyar párt adná a nevét egy ilyen programhoz?

Tényleg! Melyik magyar párt adná a nevét egy ilyen programhoz?

 

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ardamica Zorán: Kinyalhatják

A szlovák belpol posványt a napokban két dolog kavarta fel. Kicsit. Fotó: Pluska Az egyik …