Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: Hazugságok vására

Fábián András: Hazugságok vására

Mindenkinek van valami becsípődése. Miért pont nekem ne lenne?

Mindenkinek lehet egy jóképű konteója. Miért pont nekem ne lenne?

Egyszer- kétszer ki is fejtettem, meg is indokoltam, a magam csekély képességeivel érveltem is a saját teóriám mellett. Hitték is, nem is. Inkább nem is, mert nem akarták elhinni, olyan jó volt a rózsaszín babaszobában ébredni, körülöttünk új játékok, szép babák, kisautó, kis fizetés, kis izé. Boldogság, más orra alá bors törés, izgatott készülődés a szebb jövőre, kormányzati álmok dédelgetése. Közben az események mentek előre a maguk útján, mind a végkifejletig.

A nulladik naptól datálódik ez az egész történet. A G-napról van szó, igen. A két nagy ember cserepekre tört barátságáról, nyílt és örök szakításáról. A látványos és botrányos összezördülésről. Mit zördülés?! Robajlás volt az. Hónapokig másról sem beszélt az ország, máig mosolyogva emlegetik az Orbán ellenzékeként nyilvántartott különböző rendű és rangú, más-más pártállású kárörvendők.

2015 február 6-án történt, hogy Simicska kirúgott minden orbánistát a „médiabirodalmából”. Bemondta a nagy G-t, de sem akkor, sem soha később nem indokolta meg igazán, hogy mi is volt az a kettejük kötélbarátságát éles pengével kettévágó nézetkülönbség, ami ilyen végletes megoldásokra sarkallta. Mondta, hogy Orbán lefeküdt az oroszoknak (tudtuk, senki nem dőlt tőle a kardjába), mondta azt is, hogy Orbán elárulta ifjúságuk édes eszméit és álmait (de mennyit keresett ezen Simicska, akinek akkoriban ez még nem fájt annyira). Megtudtuk, hogy Orbán jelentett róla a sorkatonai szolgálatuk alatt a zalaegerszegi katonai elhárító tisztnek (azért elég jól megvoltak ezzel 34 évig).

Szóval volt itt minden, mint a tanyasi búcsúban, de leginkább köd és titokzatosság, mint a garabonciás diák mindent elrejtő köpönyegében. Amikor „elmúlt a barátság”, akkor az odáig nagy kegyben álló Simicska birodalom elkezdett szeretetmegvonástól szenvedni. Plakátháború, kirekesztés a közbeszerzésekből, majd perek után morcos, kényszeredett korrekció. Nem fogom e véres háború minden momentumát felemlegetni, legyen elég annyi, hogy aki jól figyelt, az láthatta, hogy e nagy haragban továbbra is csurrantak cseppentek tízmilliárdok a Közgépnek. Figyelmeztető jelnek kellett volna lennie, hogy az állítólagos bosszú perceiben, 2015 júliusában, a Közgépet három évre kizárták az állami közbeszerzési tenderekről, azonban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2015 szeptemberben felfüggesztette a kizárási határozatot, míg decemberi elsőfokú ítéletében a Közgép javára döntött, mert a kizárás az ítélet szerint jogszerűtlen volt. Az sem volt egy percig sem titok, hogy Simicska legközvetlenebb munkatársa és bizalmasa, Nyerges Zsolt, milyen közel állt továbbra is Orbán Viktorhoz. Kellett egy megbízható összekötő. Ennek érdekében még egy állítólagos Simicska-Nyerges ütésváltás is felkerült az alul futó hírek sorába, amit persze mindkét fél azonnal cáfolt.

Állítottam és állítom tehát, hogy ez az egész Simicska-Orbán balhé nem volt egyéb porhintésnél. Nézzük meg az előzményeket. Nem bonyolult. Egyetlen tényező volt, ami megrettentette Orbánt, s amelyre Simicska gyógyírt ajánlott. Ez pedig nem volt más, mint a Jobbik 2014-es szereplése és a választások utáni további erősödése. Ezt a csomót kellett Simicskának, teljes ravaszságát latba vetve, keresztülvágnia. Simicska feladata a Jobbik semlegesítése és kiiktatása volt. Kisebb tisztet itt nem lehetett bevetni. Az operációhoz nagy pénzekre volt szükség, és egy olyan dúsgazdag pártfogóra, aki egy ekkora vállalkozást feltűnés nélkül tud finanszírozni. A Lajos, aki valószínű, amúgy is unta már a folytonos útépítéseket meg a közös focimeccseket, felvállalta a munkát. Adott plakáthelyeket (a Jobbik azóta is kapkodja a fejét, hogy honnan fogják kifizetni az ÁSZ-büntetést), adott új ideológiát (cukiság-kampány, néppártosodás), kaptak választási stratégiát (senkivel sem szövetkezni, semmi összefogás), adott újságot, tévét. A Fidesz ezekre a juttatásokra ráerősített: a “G-nap” után Kövér László a Magyar Nemzetet és a Hír TV-t ellenzékinek minősítette, a kormánypárti szavazóknak pedig „nem javasolta ezen médiumok további fogyasztását”. Nem volt olyan rendezvény, ahol a vezető kormánypárti korifeusok ne demonstrálták volna jó hangosan, amikor nyilatkozatot kért a Hír TV riportere: maguknak nem nyilatkozunk!

A Hír TV törzsgárdáját eközben átmentették az ECHO TV-hez, és a Fidesz bezsarolta magát az ATV-hez is, vagyis a hívek nem maradtak egy percre sem muníció nélkül. Három és fél év jó hangulatú tobzódás következett a Hír TV-nél. A hír szabad volt, csináltak egy jó híradót, érdekes dokumentumfilmek és vitaműsorok voltak a palettán. Nem túl liberális, de azért nem is vad fideszes hölgyek és urak adták egymásnak a kilincset. A fellépő színészek, bocsánat, elektronikus sajtómunkások és a közismert vendégek nem mulasztották el soha kijelenteni, hogy ők nem politikai alapon dolgoznak Simicskának. Neveket nem említenék, mert azzal vádolhatna bárki, hogy kárörvendő vagyok, holott ez nem igaz. Sőt! Nagyon is együtt érzek ezekkel a rászedett hölgyekkel és urakkal, mélyen átérzem mostani csalódásukat, anyagi veszteségeiket.

Mindeközben a Jobbik a 2018-as választások után, kvázi szétesett, Vona megbukott, a párt kettészakadt, nevetségessé vált. Mission completed – mondja a művelt angol. Simicska pedig – úgy tűnik – ugyancsak látványosan elhagyja az országot. Előtte azonban átadja mindenét a szürke eminenciásnak, Nyerges Zsoltnak, mindegy mennyiért, úgyis csak kamu az egész. Orbán mindenre rábólintott – mondják a jólértesültek. A versenyhivatal mindennel egyetértett. Naná hogy, mondjuk mi. Sehol semmi atombomba, de azért a jótékony homály tud titkos helyeken elhelyezett titkos felvételekről, amelyek a biztonság zálogai. Micsoda ravasz, krimibe illő konspiráció!

Mondhatta volna persze a Lajos a Nyergesnek, amikor átpasszolta a Hír TV-t (is), hogy vigyen mindent ugyanúgy tovább, ahogy eddig volt, mert neki ez szívügye és munkája volt benne, nem hagyhatja cserben ezt a sok jó érzésű magyart, akik beléhelyezték a bizalmat, akik számítottak rá. De nem mondta, mert esze ágában sem volt. Kiderült viszont, hogy Nyerges volt az, aki a kibillent időt helyrehozni született, s arra, hogy a nyamvadt jobbereket és libsiket pikk-pakk kiseprűzze a Hír TV-től. S lőn boldog vég.

Simicska most vélhetőleg eltűnik valahová, ahol senki sem fogja látni, de sírni nem fog, hiszen viszi magával a putyerkáját. Ki tudja, mi van benne. Nem is tartozik ez már miránk. Nagy dolgokban jár a Lajos, most, hogy itthon elvégezte, amivel megbízták. Mi meg elégedjünk meg annyival, amit nem más mondott róla, mint Orbán Viktor örökös magyar miniszterelnök: „Ő volt közöttünk a legokosabb”. Mi ugyan nélkülözni vagyunk kénytelenek Simicska úr fizikai személyét a jövőben, de reméljük az óhazával való kapcsolata élő és eleven marad. A legfelsőbb szinteken.

Fotó innen

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Jó kommunisták, rossz kommunisták

Örömmel jelentették be a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 8. (nyolcadik!) évében, hogy végre összeállt a névsor. …