Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: Orbán és a családbarát turizmus

Fábián András: Orbán és a családbarát turizmus

Orbán Viktor fényes és hosszú távú programot hirdetett a Turizmus Summit 2017 konferencián. A program lényegét egy mondatban foglalta össze: „Magyarország mára már világraszóló eredményeket mutathat fel, most már csak fejleszteni kell, és akkor a fejlesztések nyomán elfoglalhatja méltó helyét a világ turisztikai térképén is.” Ennek a mondatnak az értelmezésébe én most nem szívesen bocsátkoznék bele, mindenki tegye meg azt a maga ízlése és aktuális hangulata szerint. A nagy nemzeti cél százezer új munkahely megteremtése és a családbarát turizmus fellendítése. A kitűzött fejlesztési program pedig a most nyilvánosságra hozott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia alapján valósul meg. A stratégia a 2030-ig hátralévő 13 (!) évet – további 3 választási ciklust! – magába foglaló időszakra vonatkozik, és a kormány csak az abban megfogalmazott célokra, és területekre ad pénzt. Mára öt kiemelt turisztikai fejlesztési terület van: a Dunakanyar, a Balaton és környéke, Sopron-Fertő térség, Tokaj-Felső Nyírség, Debrecen-Hajdúszoboszló- és a Tisza-tó térsége. Jó hír, hogy a kormány nem tűri a leszakadókat, a kiemeltek mellett középtávon az ország minden szeglete be lesz vonva a fejlesztésbe.

Még egy számot meg kell jegyeznünk, ez pedig könnyű, mert nem más, mint a három, akárcsak a magyar igazság. Ennyi stratégiai területen fogjuk fellendíteni a magyar turizmust: a sport, a kultúra és az egészségturizmus.

Ehelyt jegyezzük meg kegyes alázattal, hogy a kulturális turizmus témakörébe jól illeszkedik a keresztyéni vallási turizmus is, hiszen 2020-ban Budapest ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK). Éppen szeptember 12-én értesülhettünk a szívünknek oly kedves hírről, hogy Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta a világeseményt szervező titkárság székházát, az egykori Oltáriszentség-plébánia épületét, a Vörösmarty utcában. Az áldásra szükség is lesz, mert valószínűleg és várhatóan kevés bevételt fog generálni a rendezvény. De sebaj, mert annál többet visz a felkészülés a remek eseménysorozatra. Tán még a szentatya is tiszteletét teszi nálunk.

Visszatérve a felkészülésre, a hajdan szebb napokat látott plébánia felújítása már most 108 millióba fáj az adófizetőknek. Ne álljunk meg itt, beszéljünk a többi, eddig ismertté vált kiadásról is: az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye további fejlesztéseire a Magyar Közlönyben megjelentek szerint 2018-ban 8,544 milliárd forintot kell beterveznie a nemzetgazdasági miniszternek, 2019-ben pedig 7,81 milliárd forintot. A főegyházmegye területén kollégiumfejlesztésre kétmilliárd forintot terveznek (2018-2019), továbbá katolikus táborhely kialakítására egymilliárdot. A lakótelepi templomok felújítására 750-750 millió forintot költenek 2018-2019-ben; továbbá a szabadtéri közösségi terek és játszóterek infrastruktúrájának kialakítására, eszközök beszerzésére két év alatt egymilliárdot. Összességében az egyházi javak mintegy 20-25 milliárd forint értékben gyarapodnak. (A Medián felmérése szerint valamilyen egyház tanítását követi: 13%, és ennek megoszlása: 8% katolikus, 2% református, 1% evangélikus, 1% egyéb felekezetű.)

Olimpia nem lesz, de lesznek majd világversenyek Budapesten. Tudjuk: sport! Hogy a sportközgazdászok szerint ma már nem lehet nyereségesen vagy akárcsak gazdaságosan Világ- és Európa-bajnokságokat rendezni? Ki törődik vele? Lehet stadionokat, mindenféle pályákat építeni, és ez jó, mert aki épít, az sokat tud lopni. Szóval pályázunk mindenért, ami másnak még véletlenül sem kell.

Az első Orbán kormány meghirdette a Magyarország, a fürdők országa programját. Nem múlt el nap, nem volt nagyközség, ahol, és amikor nagy csinnadrattával éppen meg ne nyitottak volna egy fürdőt. Tállai Andrásnak aludni nem lett volna ideje, annyi szalagot vághatott volna át akkoriban. Aztán pár hónap múlva csendben bezárták a fürdők legtöbbjét, mert a kivéreztetett önkormányzatoknak nem volt pénze a fenntartásukra. Ma is ott rohadnak ebek harmincadján.

Az egészségügyi turizmus a gyógyvizek mellett nyilván más, sokkal jövedelmezőbb ágazatok felé kacsingat. Ha vannak ilyenek, reméljük a jó magyar állampolgár is részesülhet majd áldásaiból, és nem zuhan majd kezelés közben a beázás miatt rohadó mennyezeti vakolat a fejére.

A 13 éves családbarát, munkahely teremtő turisztikai programra nem keveset, pontosan 828 milliárd, éves átlagban 64 milliárd forintot tervez költeni a kormány. Nem aprópénz, szép summa. Mondhatnánk, szolidan meg lehet belőle élni. Talán nem okozunk túl nagy meglepetést, ha most fellebbentjük az a ritkaszövésű fátylat azok szerencsés személyéről, akik biztosan jól fognak járni ezzel a pénzzel.

Orbán Viktor és strómanja, Mészáros Lőrinc ezek egyike, és a betyárját, hát ott a saját lábán álló Tiborcz István-Orbán Ráhel házaspár is közvetlenül a zseniális gázszerelő mellett és apa mögött boldogan. Látjuk és értjük már, hogy az Orbán-Mészáros-Tiborcz Birodalom miért vásárolta fel hirtelen a fél Balatont, és a Balatontouristot, amely Balatonfüred, Révfülöp Balatonberény, Siófok, Zamárdi, Balatonakali, Balatonszemes, Keszthely, Fonyód, Zalakaros térségében üzemeltet szálláshelyeket. 106 hektáron 12 kempinget 5800 kempinghellyel, 550 bungalóval, 180 mobilházzal, 50 bérelhető lakókocsival. A társaság saját tevékenységéből származó adózás utáni árbevétele 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd forintot. De lesz az még több is.

Megértjük azt is, hogy miért kellett Tokaj-Hegyalján az egyetlen ötcsillagos luxus szálloda, az Andrássy Rezidencia Wine & Spa. Közben a Mészáros-Orbán érdekeltségek korona gyémántjai közé tartozik már (két hazai és két külföldi szálloda kivételével) a Leisztinger-birodalom Hunguest szállodalánca. Egy-két Mészáros szálloda minden fejlesztési területen akad, Hajdúszoboszlón például – hogy-hogy nem – mindjárt három. Még egy szám: a szállodalánc szobáinak száma 2100. A nemrég még a felszámolás alatt álló, ám kivételes természeti adottságokkal büszkélkedhető Egerszalóki Saliris Hotel, a Balatonalmádi Ramada Hotel és a Mátrafüredi Lifestyle Mátra is bekerült időközben a portfólióba.

Aki ezek után még mindig azt gondolná, hogy Ráhel asszony taníttatása a világhírű svájci szálloda- és vendéglátó ipari főiskolán kidobott pénz volt, az nagyot téved. A miniszterelnök és az ő kormánya hazaszerető ember lévén gondoskodik azokról, akik szívének kedvesek, és gondol a szűkösebb időkre is. Kezdődhetnek hát a pályázatok, mi pedig kezdhetünk izgulni, hogy vajon sikerülni fog-e ezt a rengeteg közpénzt, ismételjük meg, nehogy elfeledjük, 828 milliárd forintot, a magyar turizmus fellendítésére hasznosan elkölteni. Úgy gondolom, igen. De most – emlékezetem szerint – mintha nem mondta volna a miniszterelnök úr, hogy ne ők nyerjék a legtöbbet. Mert ahogyan azt már az elején is említettük – ez egy családbarát program.

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Pitiánerek

Az MTI úgy hozta le a Magyar Tudományos Akadémia közleményét arról, hogy hatalmas nemzetközi sikert …