Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: Pártok és pártolók

Fábián András: Pártok és pártolók

Ma hajnalban, jobb dolgom nem lévén kinéztem az ablakon és azt fürkésztem, hogy esik-e, fagy-e, csúszik-e és hogy megvan-e még a kuka. Mert felénk időnként lopják a kukákat. Nem baj, ha teli van, odébb húzzák, s a szomszéd előtt kiborítják, lapátolhatod dühösen, nem elég a kár, ami már úgyis a tiéd. Villog a sárga lámpa, csipog a tolató, mert hozzánk csak betolat – futnak a gyerekek az ablakhoz. Kukás néni, kukás bácsi, kukásautó – skandálják boldogan. Nem láttam még gyereket, aki ne szeretné a kukásautót, ne tudna róla mindent, ne lennének vele kapcsolatos preferenciái. És olyan gyerekkel sem találkoztam, aki ne akart volna legalább egyszer „kukásbácsi” lenni.

Próbáljuk kifürkészni, mi lehet ennek az oka. Nagy autója van. Büdös. Villog. Csipog. Sárga mellény. Masszív erő – nézd csak, hogy dobálja a nehéz kukát. Mindenki örül neki, amikor jön, mert tisztaság marad utána. Időnként. Ritkán. Mondjuk a reptéri automata ajtónak is mindenki mosolyog, mikor nyílik, mégsem akar egy gyerek sem reptéri automata ajtó lenni. Olyan ez, mint Örkény paprika-fűzére, amelyről máig nem tudjuk, hogy mitől lesz paprika-fűzér, de aki ezen elgondolkodik – nagy dolgoknak jöhet a nyitjára.

A kukásléthez való vonzódásnak valószínűleg ugyanabban gyökeredzik a lényege, mint a pártoskodásnak. Ahány magyar, annyi párt.

Még el sem múltak a téli havak, de kicsiny hazánkban már megkezdődött a pártok szerveződése. Új és új ötletek, új és még újabb érdekközösségek bontogatják szárnyaikat. Full kreatívban nyomják a szervezők.

Nyugdíjas Párt – koralapon. „Elnök úr! Mit fognak csinálni, ha 2 millió szavazóval győznek a választásokon?” „Hú, most megfogott, nem tudom.” Szavazz a Nyugdíjas Pártra!

Momentum – ugyancsak koralapon. Mi már a szabadságban születtünk! Mi vagyunk az új generáció! Mozgalom vagyunk, de párttá fogunk alakulni! Aláírásokat gyűjtenek, elvárják, hogy ebben az összes párt segítse őket, de ha ezt nyilvánosan teszi, akkor elhajtják őket, mert rájuk akarnak telepedni. Főleg a baloldali pártokat hajtják el, ugyanis a jobboldaliak nem is akarnak nekik ebben a kérdésben segíteni – hacsak a háttérből, más eszközökkel nem. Ki tudja?! Civil mozgalom. Láttunk már ilyet. Millának hívták, ők is ilyen apolitikus politikával kezdték, aztán a vezető mára már, hipp-hopp, pártelnök. Nem a Milla Párt elnöke. A Milla az már nincsen. Az megszűnt. Ennyit a civil szervezkedések leglényegéről. A szellemiségről nem tudok nyilatkozni.

Tényleg! Mondja már meg valaki, mit akar jelenteni a momentum?  Az angolban mozzanat, nyomaték, lendület, hajtóerő, impulzus. Ezek közül melyik? Akármelyik is, vegyük észre, hogy a szó jelentéstartalma rövid-idejűséget feltételez. Remek névválasztás. Vajon mi indokolta?

Válasz Párt is van vagy lesz. Nagyon szimpatikus elképzelésekkel, programjuk egyszerű, tiszta, világos és tisztességes, itt elolvasható: https://www.facebook.com/notes/253812798376883/A%20V%C3%81LASZ%20P%C3%A1rt%20c%C3%A9lja%20%C3%A9s%20tev%C3%A9kenys%C3%A9ge/255467764878053/

Mivel programjuk egyszerű, tiszta, világos és tisztességes nem jósolok nekik nagy jövőt. Sajnos. Az ilyen pártokba manapság nem szoktak pénzt feccölni, pénz nélkül meg nem megy. A névválasztással persze itt sem vagyok kibékülve. Van válasz.hu, van Heti Válasz – mindkettő háttere ismert és kevésbé kedvelt. Ráadásul, amikor meglátom őket, rögtön az vetődik fel bennem, hogy de mi a kérdés – és ki a kérdező.

2014-ben 147 (száznegyvenhét) párt indult a választásokon. Zömében felvették az állami támogatást, aztán megléptek, eltűntek, felszívódtak. Megdolgoztak-e ezért a pénzért? Ne higgyük, hogy nem! Mindössze annyi volt a dolguk, hogy zavarják a tisztánlátást, elvonják a figyelmet a számításba jöhető nagy pártokról, s elszippantsanak tőlük pár tízezer szavazatot. Nem lesz ez másként most sem. Látjuk, meg is kezdődött, s lassan lendületre kap, mondhatnánk momentumra.

Eközben a magukat valóban, létszámában legalábbis nagyra tartó pártok a lázas semmittevés jeleit mutatják. 2014-ben elveszítettek egy választást. Addig volt 4 évük, azóta újabb három. Hét év alatt sikerült eljutniuk odáig, hogy Lengyel László mondjon le, de legelőbb is Gyurcsány tűnjön el a politikából. Van egy önjelölt miniszterelnök- polgármesterünk, aki jó viszonyt ápol a megdönteni kívánt rezsim vezetőjével, mondhatnánk pertu barátok.

Nagyjából ennyit tudunk nagyhirtelen elmondani a rendszerváltó elit eredményeiről.

Csodálkozik-e még valaki, ha gyerekeink, unokáink lelkében minden kedden, hajnalban újrafogalmazódik az egyetlen és elérhetőnek tűnő karrier-álom, amikor meghallják a jól ismert pittyegést, és megjelenik a sárga villogó az utca végében.

Kukás néni, kukás bácsi, kukás autó…

 

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Félmilliárd dolláros magánrepülője lett hirtelen a török elnöknek

Recep Tayyip Erdogan állítólag ajándékba kapott egy félmilliárd dollárt érő luxusrepülőt a katari emírtől – …