Home / VÉLEMÉNY / Fábián András: Sikerdíj

Fábián András: Sikerdíj

nav– Jó napot kívánok! Miben lehetek a szolgálatára?
– Jó napot, ügyvéd úr! Nevem Wanek. Egy barátomtól hallottam, hogy ön képviselte Reithopffert a Reithopffer kontra magyar állam ügyében, Strasbourgban. Igen szép ügy volt, azóta is több száz ember követte Reithopffer példáját, és pereli a magyar államot, de én csak Önben bízom. Hiszen tudja, ha Ön nincs…
– Nos, az a helyzet Wanek úr… Szóval, megkínálhatom egy kávéval?
– Igen, kérek. Köszönöm. Szóval, ügyvéd úr, nekem is lenne egy ilyen pöröm. Természetesen a magyar állam ellen. Engem kérem kirúgtak. És volt pofájuk azt állítani, hogy megrendült bennem a bizalom. Bennem! Érti, ügyvéd úr? BENNEM! De ezt meg fogják keserülni.
– Nézze, Wanek úr…
– Ügyvéd úr! Ön nem tud annyit kérni, hogy azt én ki ne fizessem. A sikerdíjra se legyen gondja! Mondjon egy összeget és az ki van fizetve. Strasbourg meg majd leveri a magyar államon. Euróban persze. Semmi forint. Majd megtanulják ezek, hogy kivel húzzanak ujjat.
– Az a helyzet, Wanek úr, hogy ez a sikerdíj dolog…
– Nem kell magyarázni nekem, Ügyvéd úr! Mindent értek, minden világos. Pssszt! Megcsináljuk okosban. Nekem az a fontos, hogy Ön képviseljen, csak Önben bízom. Hiszen tudjuk! Reithopffer! Reithopffer kontra magyar állam. Reithopffer a jelszó! E jelben győzni fogunk. Hehe.
– Bocsásson meg, Wágner úr, csengetnek. Ha megengedi, ajtót nyitok.
– Jó napot kívánok ügyvéd úr, nevem Wéber. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozója vagyok. Pont, mint a kollégám, Wanek. Wanek úr. Nos, lássuk akkor. Ne tessék fáradni, mindent hallottam, amit Wanek kollégával beszélgettek. Első körben, ha megengedi, volt egy kávé, számla nélkül, egy óra beszélgetés, szerény óradíjjal, ugyancsak számla nélkül, plusz a sikerdíj, a sikerdíjacska, ugye…?
– Milyen sikerdíj? MILYEN SIKERDÍJ???!!!
– Ne tessék kérem kiabálni! Wanek úr többször is utalt a sikerdíj lehetőségére, és ön ez ellen nem emelt kifogást. Vagyis elfogadta a sikerdíj kitűzését, holott, mint tudjuk, ezt ma már a törvény tiltja.
– De kérem…!
– És akkor most nézzük a könyvelését, kedves ügyvéd úr. Ja, egyébként engedje meg, hogy én is gratuláljak, az a Reithopffer kontra magyar állam ügy valóban szép munka volt. Meg kell azonban mondanom Önnek, kedves ügyvéd úr, hogy a magyar állam nem szereti, ha nem ő nyer. De hiszen ezt most már Ön is tudja. Lássuk csak akkor azt a könyvelést…

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ardamica Zorán: Kinyalhatják

A szlovák belpol posványt a napokban két dolog kavarta fel. Kicsit. Fotó: Pluska Az egyik …