Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: Szanyi kapitány

Fábián András: Szanyi kapitány

Aki csak a címig fog eljutni, s annak láttán bosszúsan továbbgörget, az soha nem fogja megtudni, hogy a címszereplő csupán felütést adott a gondolataimhoz. Ezen bevezető mondat mellé még egyet: az elmúlt fél év a casztingok jegyében telt, minek következtében Magyarországon az egy főre eső miniszterelnök-jelöltek száma lassacskán két főre tehető. Ezért ezekkel az illetőkkel sem terhelném nagyérdemű olvasóimat.

Szanyi kapitány gondolatébresztő szavai – bármennyire abszurd legyen is a jelzős szerkezet többeknek – egy minapi megkérdezése kapcsán ragadtak meg bennem. Azóta is forgatom őket magamban, és el is mondanám, hogy mire jutottam.

Az MSZP politikusát arról a megmagyarázhatatlan kampánystratégiáról faggatták D. úrhölgynél értelmesebb sajtómunkások, hogy ugyan hogyan gondolják a győzelmet a Fidesz ellen, ha az első perctől kezdve, folyamatosan és módszeresen összevesznek mindenkivel, provokálják a partnereket és hárítanak minden, együttműködésre irányuló kezdeményezést.

Szanyi sokat sejtető félmosollyal valami ilyesmit válaszolt: De kérem, hol vannak még a választások? Nem egy lefutott ügy ez. Sok idő van még addig, hogy az istenadta nép az urnákhoz járuljon, és ha esetleg ők most tető alá hoznának egy megállapodást, azzal rengeteg időt adnánk a Fidesznek arra, hogy amortizálja a jelöltjeinket, listáinkat és szétverje azt az együttműködést.

Nos, ez volt az a gondolat-fűzér, ami szöget ütött a fejembe. Szanyit ugyan ezzel az Európai Parlamenti képviselőséggel ügyesen kiszorították egy időre a mindennapi politikai fősodorból, de azért minden bizonnyal elég közel tudható az MSZP agytrösztjéhez. Annyira biztosan, hogy néhány régi harcostárs révén közvetlen információi legyenek a párt belső ügyeiről. Bár szavai leginkább csak sejtetéseknek tekinthetők, mégsem mondhatjuk, hogy őrült beszéd, hisz van benne rendszer.

Nagyon is elképzelhetőnek tartom, ami a mondatok mögött van. Végülis meglehetős pragmatizmusra vall, hogy valaki úgy védje a győztes stratégiáját, hogy közben a külvilág számára láthatóan vesztes taktikát követ. A taktika lényegét mindenki látja. Meggyőzik azokat a tanácsadókat, akikre Botka hallgat, hogy beszéljék rá a szegedi polgármestert, akit nem sokkal korábban rafináltan kigolyóztak a legfelsőbb vezetésből, hogy jelentkezzen be miniszterelnök-jelöltnek. A párt mellszélességgel támogatni fogja őt. És lőn boldog kezdet. Indul a mandula. Botka megkap mindent, felsorakozik mögé a pártvezetés, majd a párt tagsága is. Botka erős. Percig ne gondoljuk azért, hogy ő a maga ura, hogy azt mond, azt tesz, amit akar, hiszen a párt politikája kollektív döntéseken alapul. Viszont az MSZP pártsoviniszta tagsága látszólag megkapja, amire oly régóta vágyik. Egy erős, fiatal, sokak számára meggyőző és szimpatikus, izig-vérig MSZP-s miniszterelnök jelöltet, aki kész és képes demonstrálni a hajdan szebb napokat látott párt (valójában már nem is olyan meghatározó) erejét.

Beindul a kampány, Botkát felkészítik, megválasztják, megmondják neki, kinek mit mondjon. És mára már látjuk is, hogy a sikeres felkészítés sikeres végrehajtását követően hova jutott. Sebaj, mert a Fideszt sikerült jól bezavarni az erdőbe, a Fidesz jól meg van vezetve. A Fidesz már azt hiszi, hogy az ellenzék szétzilált és gyenge. Meg vannak ők tévesztve alaposan. Dörzsölhetjük a markunkat. Igaz hogy a ház közben porig égett, viszont a kerítés és a faragott székely kapu még megmaradt. Járulékos sikere az akciónak, de ez már csak a mi következtetésünk, hogy Botkát sikerült véglegesen lejáratni és amortizálni. A karaktergyilkosság külön szépsége, hogy az valószínűleg a párt nagy öregeinek eredeti tervei szerint és kedvére történt. Sikerült a párt új generációjának alkalmatlanságát ismét bizonyítani. Mindegy mibe került.

Minél közelebb kerülünk azonban a választásokhoz, annál égetőbb lesz most már megszabadulni a tehertétellé vált Botkától. És akkor megintcsak jönnek majd a nagy öregek, akik megoldják a felhalmozódott problémákat, gyorsán tető alá hozzák a pártközi megállapodásokat, felállnak az egyéni jelöltek és a közös lista is elkészül. Amelyben szerintem – oh, irgalom – még Gyurcsány is helyet fog kapni. Botka viszont valószínűleg nem.

Végiggondolva a Szanyi kapitány sokat sejtető mosolya mögött esetlegesen megbúvó, és abból kikövetkeztethető gondolatokat, már amennyiben ilyenek valóban voltak, én a fentebb felvázolt következtetésre jutottam.

Persze, ez is csak egy lehetséges forgatókönyv, mint az, hogy szó sincs az MSZP rafinált belső köreinek efféle figyelemelterelő szándékairól, titkos terveiről. Lehet, hogy valójában eszükben sincs megnyerni sem más pártok, sem a választók bizalmát, pláne nem a következő választásokat. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt hónapok mekkora károkat okoztak a demokratikus oldalon, egy lehetséges egységes fellépés, egy választási együttműködés megvalósíthatóságát illetően. Azt sem lesz túl bonyolult megállapítani, hogy hány potenciális támogató fordult el az ismert események hatására a demokratikus pártoktól. Vagy, hogy hány – a kormányváltás iránt elkötelezett baloldali szavazó – ugrott egymás torkának a mesterségesen generált feszültség és ellentétek miatt. Vajon van-e stratégia arra is, hogy ezeket visszaszerezzék és rövid idő alatt meggyőzzék: igenis van szándék és van lehetőség a Fidesz legyőzésére?

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Sajtóügyi vétségek

Kérem, sok érdekes dolog történt tegnap, némelyek különösek, mások csodálatosak voltak, megint mások meglepőek, épp …