Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: Tegnap, ma, holnap

Fábián András: Tegnap, ma, holnap

I.

Október elején egy írásomban próbáltam felmérni, hogy vajon mi lehet még a Fidesz puttonyában, amivel fokozza és betetőzi az ország teljes megszállását, megvalósítja az egész pályás letámadás labdarúgásból ismert taktikáját. (http://huppa.hu/fabian-andras-merre-tart-a-nemzeti-szeker/ )

Nem kell hozzá különösebb politikai tisztánlátás vagy nagyobb fokú felkészültség, hogy bárki beláthassa: a 2010-es 2/3-os választási győzelem egyáltalán nem érte váratlanul a diadalmas „fiatal demokratákat”. Emlékezhetünk rá, hogy már a 2006-os vereséget követően táborokba gyűjtötték és komoly felkészítésben részesítették azokat az aktivistákat, akik 2010 után rezzenéstelen tekintettel foglalták el helyeiket és kezdték meg a szakszerű tisztogatást az államigazgatás legkülönbözőbb területein. Addigra már megszállták a szakmai kamarákat és a szakszervezeteket, és korrumpálták, elkötelezték azok vezetőit. Ily módon biztosították a nyugodt, „békés” átmenetet, a munkaadó-munkavállalói konfliktusok csendes levezetését, a gazdasági kényszerhelyzetek megelőzését. Megszervezték politikai és félkatonai rohamcsapataikat is.

Nem árt itt a feledékenyebbeket és megbocsátókat emlékeztetni arra, hogy a hatalom megragadásában és kiépítésében bármikor számíthattak a mai „kormányváltó Jobbik” feltétlen támogatására. Elég csak a 2006-os puccskísérletre, Toroczkai László (ma a Jobbik alelnöke) abban játszott szerepére gondolni. Aki azt mondaná, hogy az eltelt idő alatt sok minden változott, azt emlékeztetném azokra a „vádakra”, melyek szerint a Fidesz 2010-től folyamatosan a Jobbik programját valósítja meg (Vona Gábor). Ha ezt tényként fogadjuk el, nincs okunk kételkedni abban, hogy adott esetben a Jobbik természetes szövetségese a Fidesz lesz, hiszen nyilván ma is a Jobbik programját „Folytatjuk!”. Ha ez nem így lenne, a Jobbik, már csak puszta megszokásból is, régen szétpakolta volna az országot. Említett párt azonban pontosan úgy lett kitalálva, hogy magához vonzza azokat a radikális jobboldali szavazókat, akiknek még a Fidesz is túlságosan jószagú. Ezért a radikálisok most nem az utcai politizálást, hanem a vidéki agitációt és toborzást kapták feladatul, a hevületeket hatékonyan levezető rohamcsapatok és fegyveres szervezetek egyidejű megszervezésével.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ma a Jobbik a Fidesz titkos karhatalma, ha tetszik konspirált munkásőrsége. Amikor azonban a helyzet úgy kívánja, semmi sem tarthatja vissza őket attól, hogy fegyvert fogjanak és rárontsanak a nemzetáruló baloldali liberális csőcselékre, a cigánybérencekre, brüsszelitákra (v.ö. homo brüsszelicus), a nemzet megrontóira, Trianon előidézőire. (Ha valaki ezeken a jelzőkön megrökönyödne, ne tegye! Ezek még nem is a legcifrábbak, amelyeket a Betyársereg, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Magyar Gárda, a Vér és Becsület Kulturális Egyesület stb. megfogalmaz és használ. És akkor még a rasszizmus, homofóbia, antiszemitizmus, idegengyűlölet külön nagyfejezetét nem is érintettük.) A radikális neonáci szervezetek, melyek ezer szállal kötődnek a Jobbikhoz, de maga a Jobbik is, mindenkor számíthattak a radikális szélsőjobboldalt az egész világon nyílt, ügynöki és más titkosszolgálati eszközökkel (leginkább pénzzel) pártoló orosz- és közel-keleti titkosszolgálatok segítségére. Cél a zavarkeltésen túl az Európai Unió belülről történő hatékony gyengítése. Mellesleg ebben is remek partner és kedvezményezett az anyapárt, a Fidesz. Orbán Viktort például, mint azt saját nyilatkozataiból is tudjuk, Putyin elnökhöz, korábban a szépemlékű bűnöző, Pharaon „professzorhoz”, vagy éppen a korrupcióért épp a minap letartóztatott Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceghez is szoros személyes (!) szálak is kötik. Ugyancsak szemléletes példaként említhetjük, a Vér és Becsület internetes honlapját is, amely orosz pénzből működik. Erről a Putin Alert vidáman feszelgő, kis Putyin figurája tudósít bennünket.

A korántsem teljes, de nem kicsit fontos kitérő csak azok emlékeit kívánta kissé felfrissíteni, akik nem zárnák ki, a momentán éppen cuki, Jobbikkal való együttműködés lehetőségét a „kormányváltásban”.

A Fidesznek tehát, ha titkos is vehetjük, de van politikai szövetségi politikája. Ebbe a titkos pártszövetségbe nem mellesleg, beletartozik az LMP és a Momentum is, nem is beszélve azokról a nyakra-főre alakuló kamupártokról, amelyek a 2018-as választások szavazatainak elherdálásában segítenek majd a választóknak.

II.

Mielőtt Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, kis külügyes kitérőt követően, elügetett volna Brüsszelbe, büszkén jelenthette kicsiny főnökének, hogy az államigazgatás rábízott átszervezése néhány kivételtől eltekintve a terveknek megfelelően megtörtént. Az államigazgatás teljes és végleges elfoglalásához azonban még egy kardinális, lényegi lépés hátra van. Ez pedig az önkormányzatok végleges és teljes megsemmisítése, ami azonban szintén nem egy új, előzmények nélkül való kezdeményezés.

Hatalomra kerülése óta a Fidesz fokozatosan törekszik az önkormányzatok felszámolására. Előbb kizárták a polgármestereket a törvényhozásból. Ezzel megszüntették a polgárok közvetlenül, demokratikusan választott képviselőinek egyik érdemi érdekérvényesítő lehetőségét a Parlamentben. Nem elhanyagolható az a hozadéka sem, hogy az önkormányzatokat érintő negatív intézkedések ellen a polgármesterek már nem tudnak érdemi lobbi-tevékenységet kifejteni. Megkezdték az önkormányzati pénzek radikális elvonását, így azok gyakorlatilag kiszolgáltatottá váltak az állam kénye-kedvének. Ha azt tették, amit a kormány elvárt tőlük, megsimogatták a buksijukat, kaptak egy kis pénzmagot, ha nem – nem. A legeklatánsabb példa erre a Fővárosi Önkormányzat nevetséges gazdálkodási helyzete. A dinamikus gazdasági fejlődésnek köszönhetően az összes állami adóbevétel több mint harmada a fővárosban képződik. (Ha az APEH Központi Adóigazgatósága által a kiemelt adózóktól beszedett adóbevétel felét is ide számítjuk, akkor az adók 44%-át Budapestről szedik be.) Ennek köszönhetően – az összes adónemet egybeszámítva – az egy lakosra jutó átlagos adóbefizetés Budapesten 3,5-szerese a vidékinek. Ennek ellenére pipogya főpolgármesterünknek pitiznie kell a miniszterelnöknél, ha bármiféle fejlesztést vagy beruházást (lásd pl. 3-as metró) finanszírozni szeretne.

A pénzügyi elvonásokkal megkezdték az önkormányzati illetékességi és hatáskörök radikális csökkentését, korlátozását is. Felállították a kormányirodákat, hierarchikusan ezek kapcsolódnak a kormányzati szervekhez és az állami központi nyilvántartásokhoz, adatbázisokhoz. Mára ezek végzik a helyi államigazgatási adminisztratív feladatok érdemi részét Leginkább azokat, amelyek az állampolgárokkal kapcsolatos személyi adminisztrációs feladatokat érintik. Ők azok, akik mindent tudnak rólunk. A jövőjük a Fidesz kormány szándéka szerint rózsásnak tekinthető. Ha megszűnnek az önkormányzatok, ezek fognak majd állami elöljáróságokként működni. A kormány ezt követően minden helyi adót és bevételt maradéktalanul elvonhat és beleolvaszthat a költségvetésbe. Megszűnnek a helyben tervezett, helyi problémák megoldására fordított kiadások. Az elöljáróságok vagy prefektúrák központi költségvetési előirányzatokból, kormányzati utasítások alapján gazdálkodnak majd. A kormány pedig még „eredményesebben” bünteti vagy jutalmazza a választókat, mint ahogy ezt már a mai, vidéki gyakorlatban is jól láthatjuk. Megszüntetik az önkormányzatok pártpolitikai kötődéseit. Mindez az országgyűlési képviselői választásokra is határozott befolyást fog gyakorolni.

A Fidesz számára az önkormányzatok megszüntetése a hatalom teljes birtoklását, egyidejűleg a magyar képviseleti demokrácia teljes és végleges felszámolását fogja eredményezni. A szándék világos és jól kivehető, vitathatatlanul a vázolt irányba mutat. Ennek ellenére egyetlen politikai súllyal rendelkező párt sem tartja szükségesnek, hogy ennek veszélyét kampánya tárgyává tegye és ellenállásra mozgósítsa a választópolgárokat.

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Kezdeményezések hálójában

Mint ahogyan azt már korábban megállapítottuk, a nyár elmúltával beköszöntött a tüntetések szezonja. A tüntetésnek …