Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Fábián András: Viszik a szemetet

Fábián András: Viszik a szemetet

Tulajdonképpen kérdőjellel kellett volna írni a címet. Hogy miért nem tettem, annak az az egyetlen oka, hogy ma (még) reggel pontos időben, az évtizedek óta megszokott rendben, elszállították a kommunális szemetet. Pénteken lett volna aktuális a szelektív kukák ürítése, ám az ezért fizetett szelektív kukásokat egész hétvégén hiába vártuk. Hétfőn aztán legalább a papírt elvitték. Most már csak a sárga fedelű gyűjtő árválkodik az csendes utca minden portája előtt, jó sorsára várva.

Sokan, sokszor elmondták már, hogy hatalmas ötlet volt a kukaholding.

Mint mindenféle holding, amelyet ez a kormány idáig életre hívott.

Nem tudjuk, hogy miért szorgalmazza ezeket a szervezeti módosításokat. Valószínű a miniszterelnök gigantomániájának nem csekély szerepe van az ügyben. Ha csak erről van szó, akkor még nem is lenne olyan nagy baj. Dicséretre méltó lenne, ha valamit azért hívnak életre, hogy jobban működjön az új rendszer, mint az azt megelőző. Megszűnjön a káosz, a szervezetlenség, a veszteséges gazdálkodás. Természetesen ilyenről is tudunk az elmúlt nyolc év időszakából, itt van például mindjárt a… Elnézést. Hirtelen akartam mondani, de most nem jut ilyen az eszembe.

Az a helyzet ugyanis, hogy minél nagyobb egy szervezet, és minél újabb ez a nagyon nagy szervezet, annál nehezebb beindítani, pláne hatékonyan működtetni. Ezt már kitapasztaltuk az átkosban, az állami szektornak nevezett kukaholdingban. A Nemzeti Kukaholdingként népszerűtlenné vált intézmény 2016. január 20-án került bejegyzésre a Cégbíróságon. Valóságos és tisztességes neve Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NHKV ). Azóta próbálnak bele életet lehelni, és most már kimondhatjuk, egyre kevesebb sikerrel. Talán már meg is fulladt a nyomorult.

Saját bevallása szerint a cég „fő feladata a magyarországi hulladékgazdálkodási közszolgáltatás területileg optimalizált és szolgáltatási színvonalában egységes rendszerének kialakítása és fejlesztése, hosszútávon fenntartható finanszírozási rendszer nullszaldós ágazati működésmegvalósításával.” (Külön felhívnám a figyelmet az első pillantásra jól hangzó „nullszaldós” megfogalmazásra egy olyan vállalkozás esetében, amely a világ jobb részein kifejezetten nyereségesnek tekinthető. Erről majd később.)

Talán nem kapkodjuk el a helyzet komplex értékelését, ha azt mondjuk:

a fő feladat megvalósítása nem sikerült.

Eddig nem sikerült. Sőt! Mi több! Az eddig kialakult rendszer és mechanizmusok felrúgásával sikerült a magyar hulladékgazdálkodásban olyan káoszt előidézni, amilyet még nem látott a világ. Kezdődött a számlázási mizériával. Folytatódik azzal, hogy nincs gazdája az eszközöknek, és példátlan elvándorlás indult meg a vállalat üzemegységeitől. Magyarán lassacskán nincs kukás bácsi, kukás néni és kukás autó sem, mert utóbbiak valahol lerohadva állnak és várnak a javításra, szerelőre, alkatrészre, amely nem jön, az Istennek sem.

Ja, és a számlázási rendszer még mindig nem működik rendesen. Még most is vannak 2017 első félévéből származó elmaradások, néha százezres tételekben mennek ki hibás számlák. Pedig időközben 3,7 milliárdért kiszervezték az ügyfélszolgálatot és a követeléskezelést, amely azonban azt sem tudja megmondani a reklamálóknak, hogy éppen mennyi az aktuális számlaegyenlegük. Az ügyfélszolgálat és a követeléskezelés  feladata lenne 6 254 000 db + 10 százalék számlával kapcsolatos háttérmunka elvégzése és bruttó 58,6 milliárd forint + 10 százalék értékű követelés átvétele 2018 és 2021 között. 

Mivel a várt lakossági bevételek nem folynak be, a cég csak folyamatos állami dotációval tudja fenntartani magát. A 2019. évi központi költségvetés tervezetében újabb 4 milliárd forint az NHKV Zrt. számára tervezett állami támogatás, holott az már az idei évben is felemésztett 4,2 milliárd forintot miközben az MKB-tól is kapott nem kevés hitelt. Az indulás óta felhasznált ilyen-olyan, de leginkább állami támogatás a mai napig körülbelül 45-50 milliárd forint. Vagyis majdnem annyi, mint amennyinek a 2018-21 közötti időszak teljes bevételének lennie kellene.

A kormány persze még csak véletlenül sem ismeri be, hogy a holding létrehozása, a szemétszállítás kiemelése az önkormányzatok hatásköréből súlyos hiba volt. Ha pedig ez így van, annak csak egy oka lehet, hogy bizonyos, jól ismert körök számára ez a zavaros helyzet nagyon is megéri. Nem tudom, hogy miről, a campaniai maffia jutott az eszembe, és az, hogy Orbán Viktor a közelmúltban Nápolyba látogatott. Ott a szemétszállítást a Camorra felügyeli. Miközben találkozott elvbarátjával, a rasszista Matteo Salvinivel, talán megkérdezte a helyi hatalmasságokat, a keresztapa kollégákat is, hogy mi módon lehet hatalmas pénzekre szert tenni a szemét-bizniszből. Közismert, hogy Nápolyt évről évre elönti a kommunális hulladék, ami végső soron arra ösztönzi a helyi lakosságot, hogy akár a környezet és a levegő egészségre káros szennyezése mellett is felgyújtsák és elégessék a bűzölgő, rothadó halmokat. Ennek ellenére a maffia euró százmilliókat keres a szemét-üzletágon.

Persze, lehet, hogy nem a haszon motiválja a magyar döntéshozók efféle mocskos ügyekben hozott döntéseit. Igen. Ez ugyan egyáltalán nem valószínű, de lehetséges.

Szerző: Fábián András
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Gruevszki-ügy, Brexit, Románia, Merkel – Nemzetközi sajtószemle

Frankfurter Allgemeine Zeitun: A tiszta jogi ügy A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol …