Home / HÍR / Fejlemények az égből pottyant migránsok ügyében

Fejlemények az égből pottyant migránsok ügyében

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat megerősítette, hogy Ukrajnában szállt fel az a tizenegy migránst szállító repülőgép, amelyet még hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában – tette közzé oldalán a www.karpathir.com.

“Tényleg megtörtént az eset, a repülőgép az ukrán-magyar határtól távol eső régióban szállt fel” – nyilatkozta az Ukrinform hírügynökségnek Oleg Szlobodjan, az Ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője a kárpátaljai magyar hírportál tudósítása szerint. A szóvivő elmondta, az ukrán határőrségnél észlelték a Magyarország felé tartó An-2-es típusú repülőgépet, ám szavai szerint nem rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyekkel meg tudnának állítani egy, az ukrán légteret átszelő légi járművet. Oleg Szlobodjan kiemelte, a magyar hatóságokkal szorosan együttműködve dolgoznak az ügy részleteinek felderítésén, a repülőgép tulajdonosának – aki avdijivkai (Donyeck megye) lakcímen van bejelentve – adatait már átadták az illetékes hatóságoknak. Hozzátette: vizsgálják, hogy a tulajdonosnak lehetett-e köze a nem éppen hétköznapi embercsempészéshez, valamint azt is, hogy az illetékes szervek miért nem reagáltak kellően a határőrség riasztására.

Az ukrán lajstromjelű An-2-es repülőt egy szabadnapos rendőr vette észre hétfő este, amikor a kisgép leszálláshoz készülődött Kállósemjén határában. A rendőrök a terep átkutatása után tizenegy migránst találtak; nyolc vietnamit a község templomkertjében, három afgánt pedig egy helyközi autóbuszjáraton fogtak el. A repülőgép landolás után valószínűleg elakadhatott a szántásban, ezért nem tudott ismét felszállni, a gépet így elhagyta a személyzet és az utasok is.

A repülőgép pilótáját jelenleg is keresi a rendőrség.

Az egyik afgán állampolgár menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, így őt a rendőrök az ideiglenes biztonsági határzárnál lévő tranzitzónába kísérték. A többieket az Európai Közösség és Ukrajna között lévő visszafogadási egyezmény szerint az ukrán határőrség munkatársainak adták át péntek délután a beregsurányi magyar-ukrán határátkelőhelyen.

Átadtak az ukrán hatóságoknak tíz migránst, akik egy An-2-es kisrepülővel jutottak át illegálisan a magyar határon hétfőn. A nyolc vietnami és két afgán állampolgár a beregsurányi magyar-ukrán határállomásnál lépte át az országhatárt pénteken.

Vissza a feladónak

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI kérdésére elmondta, kihallgatásuk során több migráns azt állította, hogy a leszállás után sem tudták, melyik országban vannak, céljuk az volt, hogy Nyugat-Európában jussanak el, ezért fizettek az embercsempészeknek. Hozzátette, mivel a repülőgép Ukrajnából érkezett, a külföldieket is ennek az országnak adják vissza. A migránsokat egy rendőrségi kisbusz szállította a határállomásra, majd gyalog vitték át őket az ukrán oldalra. A rendőrség által lefoglalt An-2-es repülőgépet a helyszínen szétszerelték és bontott állapotban szállították a nyíregyházi repülőtérre. Az MTI úgy tudja, a repülőgép Románia érintésével lépett be a magyar légtérbe, de röviddel a határ átlépése után eltűnt a légvédelmi radarokról.

Fotó: Kárpáthír

Szele Tamás: Éjszakai repülés

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Mi történik, amikor külföldi útlevelet találnak a határon egy ukrán állampolgárnál?

A csapi határőregység munkatársai idén eddig 39 olyan esetet rögzítettek, amikor ukrán állampolgárok más államok …