Home / HÍR / Festményeket vesz az MNB 180 millió forintért

Festményeket vesz az MNB 180 millió forintért

Mintegy 180 millió forintért vásárolhatja meg Vajda Lajos (1908-1941) festő és grafikus 14 festményét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár program keretében – közölte a jegybank az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint az MNB a művek megvételére az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben indított eljárást, amely jelenleg is folyamatban van. Mint írják, a vétel teljes adminisztrációs lezárása után részletesen is tájékoztatni fogják a közvéleményt.

A 2014-ben indult program célja a múltban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek visszaszerzése Magyarország számára, valamint a magyarországi hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése. Az Értéktár program keretében megvásárolt műkincseket az MNB minden esetben közgyűjteményekben, múzeumokban helyezi letétbe a jogszabályok által meghatározott módon ötéves, de meghosszabbítható időtartamra.

Azt nem tudjuk pontosan, hol vannak ezek a festmények, a Kieselbach Galériában találtunk párat. (A Kieselbach Galéria meg akkor került legutóbb a figyelem központjába egy rövid időre, amikor – 2015. okt. 13-án, azóta sok pelenka víz lefolyt már a Dunán… – a Marriottban megrendezett árverésükön Orbán Ráhel és férje is bevásárolt, erről a MANCS tudósított. A galériának egyébként most volt az őszi aukciója, amelyen ugyan Vajda Lajos-festmény nem szerepelt, viszont egy DRMÁRIÁS igen, amelyen a sarokban diszkréten OV is meghúzódik… Ha rákattintunk a linkre, legörgetve a művész el is magyarázza, ki kicsoda a képen).

Ezek jutottak eszünkbe még minderről:

A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

Pákh Imre: Közel a megállapodás, 3 milliárdért az államé Munkácsy Golgotája

 

 

A fotó illusztráció: Szentendrei házak feszülettel, 1937.

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Széllel szembe nem lehet

Én azért most mégis megpróbálnám, az olvasó szíves engedelmével, megkísérelni a lehetetlent. Még akkor is, …