Home / HÍR / Hasít a magyar energiaital Azerbajdzsánban

Hasít a magyar energiaital Azerbajdzsánban

Magyarország (…) szorgalmazza, hogy a tárgyalások az EU és Azerbajdzsán stratégiai partnerségének megújításáról sikeresek legyenek, mert az európai gázbeszerzés diverzifikációjára a legvalószínűbb forgatókönyv az azerbajdzsáni gáz felhasználása – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteki bakui látogatásáról beszámolva.

A tárcavezető közölte: találkozott az azeri miniszterelnökkel, külügyminiszterrel, a gazdasági és a mezőgazdasági miniszterrel. A látogatás alkalmával együttműködési megállapodást írtak alá a Külgazdasági és Külügyi Intézet és az Azeri Diplomáciai Akadémia között, továbbá meghosszabbították a Balassi Intézet és a Bakui Idegennyelvek Egyeteme közötti együttműködési megállapodást.

A kétoldalú kapcsolatokat illetően elmondta: komoly előrelépés történt a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésben, mivel az Eximbank finanszírozásában egy 17 millió eurós üvegházépítési beruházást hajt végre egy magyar és egy azerbajdzsáni vállalat, ezt a projektet pedig újabb beruházások követik magyar cégek bevonásával.

Közölte: Európa egyik legnagyobb forgalmát lebonyolító cargo légitársasága, az azerbajdzsáni Silk Way a közelmúltban újraindította a Budapest-Baku járatát, amellyel a két ország közötti áruszállítás jelentősen könnyebbé vált. Az energiaitalok azerbajdzsáni piacán pedig egy magyar energiaital vette át az első helyet.

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

A magyar mutyi csúcstörténete: eltűnt az egyetlen mammográfiás szűrőbusz

Csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség az Ikarus Egyedi (Ikarus EAG) által gyártott …