Home / HÍR / Havi egy milláért adtak étkeztetési tanácsokat – nyugdíjasoknak

Havi egy milláért adtak étkeztetési tanácsokat – nyugdíjasoknak

Megszüntette a  nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a békéscsabai Joghatás Kft. ellen, a hűtlen kezelés bűntette miatt indult büntetőeljárás lezárult – reagált a rendőrség csütörtökön az MTI megkeresésére.

A feljelentést tavaly november végén tette csalás, hűtlen és hanyag kezelés, zugírászat és a számviteli fegyelem megsértése miatt ismeretlen tettes ellen Békéscsaba jegyzője a közgyűlés felhatalmazása alapján. Miklós Attila (MSZP) önkormányzati képviselő, a békéscsabai MSZP-szervezet elnöke az MTI-nek elmondta: a zugírászat ügyében még vizsgálódik az ügyészség.

A békéscsabai közgyűlés becslése szerint a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás 2011 és 2014 között kötött szerződései és kifizetései által okozott kár mintegy 160 millió forint. A feljelentés előtt egy közbeszerzési szakértő megállapította, hogy tizenhat esetben figyelmen kívül hagyták a közbeszerzésre vonatkozó törvényi előírásokat. Problémákat tártak fel a jogi vizsgálatra kirendelt ügyvéd szakértők is. A szerződések egyikét 2012 decemberében az egy évvel korábban alapított Joghatás Kft.-vel kötötte a társulás, a cégnek az Életfa Szociális Szolgáltató Központ által működtetett idősotthonnak kellett étkeztetéssel kapcsolatos tanácsokat adnia havi 1,1 millió forintért. Miklós Attila szerint a Joghatás Kft.-nek összesen 116 millió forintot fizettek ki, a szerződéskötést a társulási tanács korábbi elnöke, Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) volt polgármester, jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő tette lehetővé.

Szarvas Péter (független) polgármester tavaly nyáron határozott a szavai szerint közízlést sértő szerződések megszüntetéséről.

Miklós Attila elmondta, véleménye szerint az önkormányzat nem merítette ki a jogi lehetőségeket a helyhatóságot ért kár behajtása érdekében, ezért a januári jogi, ügyrendi és ellenőrzési bizottsági ülésen ismét foglalkozni fognak a témával.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Lelki és egyéb szegények – Nemzetközi sajtószemle

SRF A Svájci Rádió és Televízió tudósítója, Urs Bruderer cikkét közölte honlapján, amelyben a szerző …