Home / HÍR / Bántsa a nemzetet: Így lehet vitázni arról, ami nincs, és ez az első hozzászólásból kiderül

Bántsa a nemzetet: Így lehet vitázni arról, ami nincs, és ez az első hozzászólásból kiderül

Tegnap a Házban a Sargentini-jelentésre megfogalmazott kormánypárti válaszról vitáztak…

Az elsőként felszólaló Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt mondta, nem “vetekszik” ez a válasz azzal, ami a jelentésben szerepel, mert

a kormány szerint a határon lévő kerítésről és bevándorlásról szól, de a jelentésben a kormányt bírálták.

Hozzátette: nem a brüsszeli jelentés, hanem a kormány jelenti a nemzetbiztonsági kockázatot.

Arató Gergely (DK) szerint pártja szándéka az, hogy Magyarország megfeleljen az uniós értékeknek, mert a magyaroknak nem lehet kevesebb joguk, mint más uniós állampolgároknak. Ezért javasolják, hogy a jelentés tartalmáról, és nem a kormány hazug, mellébeszélő javaslatáról tárgyaljanak a parlamentben.

Bősz Anett (Független) hazugságnak nevezte a kormány azon állítását, hogy a Sargentini-jelentésben csak a menekültkérdésben fogalmaznak meg kritikát. A magyar kabinet ugyanis a jogállami normákat, a demokratikus intézményeket és az egyenlő bánásmód elvét sem tiszteli – mondta.

Ungár Péter (LMP) azt mondta, a kormánynak inkább olyan a nemzeti érdeket érintő kérdéseket kellene a törvényhozás elé hoznia, mint például a multinacionális vállalatok az ország érdekeit sértő lobbitevékenysége.

Harangozó Tamás (MSZP) szintén úgy vélekedett, a Sargentini-jelentés a magyar emberek jogfosztásáról és a korrupcióról szól, nem a migrációról.

A Jobbik frakciójából kizárt, függetlenként szót kérő Volner János ugyanakkor közölte, megszavazza a kormány előterjesztését. Döntését azzal indokolta, hogy a jelentés kiállt az azonos nemű párok családalapítási joga mellett, amivel nem ért egyet, továbbá az európai dokumentum a migránsok önkéntes fogva tartását is kritizálta, amit szintén nem tud elfogadni, mivel az szerinte az ország biztonságát szolgálja.

Az előterjesztők nevében felszólal Böröcz László (Fidesz) alapvetően hibásnak nevezte az ellenzék hozzáállását, szerinte ugyanis az ellenzék újra külföldről vár segítséget egy számára sikertelen választás után.

Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta, a magyar emberek többsége egyetért a Sargentini-jelentésben megfogalmazott állításokkal, így szerinte ebben a kérdésben az ellenzék és nem a kormány képviseli a többséget.

Vigh László (Fidesz) ezzel szemben úgy vélte, az ellenzék saját hazája ellen járt el a Sargentini-jelentés elfogadásakor és továbbra is azon dolgozik,

hogyan bántsa a nemzetet.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felszólalásában kiemelte, a probléma gyökere abban rejlik, hogy miközben az európai lakosság 70 százaléka ellenzi azt, ami a bevándorlás kérdésében történik, addig azt az európai döntéshozók nem hallgatják meg.

Az utolsóként szót kérő Bana Tibor (Jobbik) közölte, pártja nem támogatja a határozati javaslatot, a magyar uniós források kilátásba helyezett megvonásának pedig szerintük a magyar állampolgárok lehetnek a legnagyobb vesztesei.

Az ülést vezető Latorcai János lezárta a határozati javaslat bizottsági jelentéseinek vitáját. A parlament ezt követően ellenzéki javaslatok tárgysorozatba-vételéről kezdett tárgyalni.

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Gruevszki-ügy, Brexit, Románia, Merkel – Nemzetközi sajtószemle

Frankfurter Allgemeine Zeitun: A tiszta jogi ügy A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol …