Home / ELLENSZÉK / Ille István: A magyar Taigetosz

Ille István: A magyar Taigetosz

Olvasom, hogy Trump végre learatta első győzelmét, az alsóház megszavazta az Obamacare módosítását, ami röptében 20 milliónyi szegény és krónikus beteget foszt meg az egészségügyi biztosítástól.

Orbán, aki bálványozza Trumpot, ennyire azért nem kegyetlen, ő másképpen szocializálódott, a 300 ft-os vizitdíj is sok volt neki. Igaz, ez akkor volt. Most meg a 75 éven felüli rákbetegektől vonja meg az új típusú, igaz, kurva drága gyógyszerek finanszírozását. Végül is csak pár ezer, még reménykedő polgártársunkról lehet szó. Statisztikai hibahatáron belül vannak.

Éppen itt van a bökkenő: a megtakarítás – egészségbiztosítási szinten – nudli, ezért nem igazán érthető a cél.   Ugyanakkor társadalmi szempontból rendkívül embertelen és aljas kormányzati húzás, ami korántsem tesz jót Orbánék népszerűségének. Akkor meg?

Azután itt van a gödi borzalom, a szégyenlősen Speciális Otthonnak becézett, szellemi fogyatékosokat gondozó, ÁLLAMI fenntartású intézmény, ahol embertelen állapotok uralkodtak. Ne tessék azt hinni, hogy ez kivétel, és csakis valami tévedés történhetett. Nem, kérem, nem az egyetlen, szellemi fogyatékosokat „gondozó” intézet a gödi, és nem az azonnali hatállyal eltávolított igazgató az egyetlen, aki szakmai és emberi hiányosságokkal rendelkezik.

Az EMMI, persze, mossa kezeit, csakhogy, a rendszeres ellenőrzés elmulasztását semmilyen kifogás nem menti. Most persze, jófiúskodnak, hogy az a cél, hogy a nagy intézményekből  az ott lakó – lakó? – fogyatékosokat és pszichiátriai betegeket kisebb létszámú otthonokba helyezzék el. Jó duma, csakhogy forrás hiányában, amit valami sajnálatos félreértés folytán nem mellékelnek a cél megvalósításához, elég nehezen kivitelezhető. Plusz a szakellátás humán erőforrás szükséglete. Azok talán osztódással fognak szaporodni?

A Szittya Törzsfőnök által oly sokszor idézett dakoták közt dívik egy ősi egészségbiztosítási eljárás: amikor az öreg, beteg indián érzi végórájának közeledtét, kivánszorog az erdőbe, és csendben kimúlik. Se hospice, se temetés, se siratóasszonyok.  Talán ezt a dakota szokást nálunk is be lehetne vezetni. Orbánék semmi perc alatt képesek lennének a vonatkozó törvény megalkotására, Mészárosnak meg bőven vannak a célra hasznosítható erdei.

De, ha ez túl bonyolult, fel kell építeni a magyar Tajgetoszt. Közútépítésre, stadionépítésre 372 mrd forintot szán a kormányzat. Az út és stadionépítéseknél bőven akad földmunka, biztosan kitelne belőle egy szittya Tajgetosz. A kivitelezés költsége is kiszorítható az említett összegből, legfeljebb ha túl lassan haladna, Orbán kinevezné magát a Tajgetosz Építési Projekt  Időarányos Teljesülését Ellenőrző Bizottság – TÉPITEB elnökévé. Azután már csak az újszülöttek szelektálásának módszertanát kell kidolgozni. Az egészségügyi kormányzatban erre a célra kétségtelenül akadnak szakemberek. Azután már csak a kiselejtezett újszülöttek, kis-, nagy-  és felnőtt korú fogyatékosok, valamint öregek és végső stádiumú betegek ledobási pontra történő szállítását kell megoldani, de ez csak technikai kérdés.

Mészáros Lölönek biztosan akad egy kivitelező cége.

Szerző: Ille István
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: Az okokról

Az okokról. Vannak azok bőven, de én csak arról szólok, ami a látókörömbe került. Megszólalt …