Home / ELLENSZÉK / Ille István: A magyarságkutatásról

Ille István: A magyarságkutatásról

Mert kérem, van ilyen. Annyira van, hogy egy egész intézet foglalkozik vele. Mármint, kutatja a magyarságot. Most ugyan Teleki László Alapítványnak hívják, de tevékenysége nem változott. Kutatja, honnan jöttünk, milyenek vagyunk, miért vagyunk olyanok, amilyenek. Mi több, 31 más ország is kutatja a magyarságot. Ugyanazon okból: miért vagyunk olyanok, amilyenek? Mert biza, olyanok vagyunk. Ráadásul amilyenek.
Mi több, ság. Oly annyira, hogy néha már szégyellni való a ságunk. Na, nem általában, csak NER-ileg.
Miben is áll a magyarságunk? A teljesség igénye nélkül, persze.
Gondolom, Kertész Ákos definícióját ismeritek: magyar zsigerileg alattvaló. Én bővítek rajta: megalkuvó is. Mert hát, élni csak kell valahogy, még akkor is, ha ettől némiképpen bűnösek leszünk.
Kollaboránsok vagyunk, mert itt és most akarunk élni. Mert hát, itt élnünk s halnunk kell. Végül is ez az ország púposan is élhető. Nem testi, hanem szellemi púposságra gondolok. No ,meg könnyebb lehajtott fejjel létezni, mert hát a horizontig elnézni csak magasra tartott fejjel lehet, de az meg hosszú távon kényelmetlen.
Ott van még a szeplősségünk is. Nem, kérem, nem pigment-túltengésről van szó. Az országnagyok, népünk vezetői beleszartak a ventilátorba. Mi meg még le se töröljük a szeplőinket.
Kíváncsi lennék, az a 31 ország, aki a magyarságot kutatja, milyen eredményre jut? Mitől vagyunk olyanok, amilyenek? Mert olyanok vagyunk.
Szerző: Ille István
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: Lemaradtam

Tanultam én a kapitalizmus közgazdaságtanát, a szocializmus közgazdaságtanát, élveztem is, elég jól tudtam is a …