Home / ELLENSZÉK / Ille István: A nemzeti megbékélésről

Ille István: A nemzeti megbékélésről

A II.vh során számosan akadtak ártatlanok ellen elkövetett tömeggyilkosságok – Lidice, Oradour, Kamenyec-Podolsk és még ki tudja, mennyi.  Elkövetőik mind hivatásos katonák voltak, akiket szépen be lehetett azonosítani, mint pl. a das Reich SS hadosztály katonáit és parancsnokait. Sajnálatos módon elenyésző számban állították őket bíróság elé, és akiket elítéltek, azok is hamarosan szabadultak. Akiket meg nem, azokat időben kimenekítette az ODESSA –  Organisation der ehemalige SS -Angehöriger.

Mert hát, időközben kitört a nemzeti megbékélés. Fátylat rá, megtörtént, ne bolygassuk a múltat. Ebbe a franciák, angolok, lengyelek és más érintettek szépen belenyugodtak. Elsiratták ártatlanul kivégzett rokonaikat, barátaikat, és lemondtak a – jogos – számonkérésről, amit kevésbé szép lelkek bosszúnak neveznek.

Valami hasonló történt Magyarországon, kivételesen nem csak Orbánék idejében – habár alattuk figyelemre méltóbban. Az egyetlen olyan nemzet vagyunk, aki képtelen szembenézni múltjával, mi több, még rá is pakol.

Ehhez járul még Orbánék múltdédelgetése, súlyosbítva a nemzet megosztásával, frontok kialakításával, nemzeten belül árkok ásásával, az állandó háborús retorikával.

Jajistenem, minket mindenhonnan támadnak, el akarnak veszejteni,  büszke szittya vérünket fel akarják hígítani, csülökre, aki magyar, ne hagyjuk magunkat!

Közben a szakadék szép lassan mélyül a nemzet két – vagy most már, ki tudja, hány – része közt.

Egy nyelvet beszélünk, de a se a lelkünk, se a világnézetünk nem egy, és ezen rohadtul nem segít a hazafias életérzés, ami iskolai tantárgy lesz.

Nem lehetne – mondjuk, csak játszásiból – megpróbálni a nemzetek közötti megbékélést nemzeten belül megvalósítani? Rendben, az orbáni rezsim nem produkált még háborús bűnöket – legalábbis fizikálisan nem – , azonban én nem zárnám ki ennek a jövőbeli lehetőségét.

Nem csak ártatlanok agyonlövése háborús bűntett, országos szinten az egészségügy, a szociális háló, az iskolarendszer lepusztítása, a nemzet hányadának nyomorba taszítása, 600 ezer magyar külhonba – na persze, indirekt módon – kényszerítése  is az!

Orbán háborút folytat saját népe ellen. Ha így marad – és miért ne maradna így? – meglehetős nehéz lesz a nemzeten belüli megbékélés. Különösen nem úgy, hogy ennek jegyében elmarad a számonkérés. Na, ilyen megbékélést én nem szeretnék!

Mi is volt annak az olasz filmnek a címe? A vizsgálat lezárult, felejtse el…

Szerző: Ille István
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: A néma sokaság

Ők azok, akiket nem véd semmilyen jog, semmilyen bíróság, semmilyen ügyvéd, talán civilek igen, de …