Home / ELLENSZÉK / Ille István: A NER, mint olyan

Ille István: A NER, mint olyan

Ha valaki nem tudná, a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről van szó.

Ezzel két gond is van.

Elsőbben már elég régen rohadtul nem nemzeti, mert nem a nemzet egészéről, hanem a hívekről és a megfélemlítettekről szól. Hogy is van ez? Aki nem lép egyszerre,  nem kap…

Itt csatlakozik hozzá a második gond: az egyetértés. Jelentése többszörös.

  1. Egyforma gondolkodás, amikor két vagy több személy ugyanazt gondolja, ugyanaz a hozzáállása, és ugyanazt a szándékot juttatja érvényre.
  2. Békés viszony, megértő összhang.
  3. Régies:megállapodás, közös megegyezés két vagy több fél között.

Nos, jellemzően ez mégannyira sem áll meg nemzeti szinten, mert kurvára nem gondolkodik a nemzet java egyformán Orbánékkal! A megértő összhang olvastán meg simán röhöghetnékem támad. Orbánék, amint éppen békés viszonyban vannak Sorossal, a civilekkel, Brüsszelle, mi több, az ellenzékkel, a még szabad médiával is, nos, ez már a fantázia világába tartozik.

A régies változat meg végképp értelmezhetetlen. Közös megegyezés? Kikkel?

Egyetlen szó érvényes, igaz, más értelmezésben: fél.

Az egyetértés ugyanis önkéntes, kényszer és ráhatás nélkül értelmezendő. Jobb helyen. Orbanisztánban az egyetértés messze nem kényszer nélküli.

Próbálj meg nem egyetérteni, pláne, ennek hangot adni, és pillanatokon belül már érzed is a nyomást, a nyakadba liheg a hatalom, vegzálnak verbálisan és hivatalilag, veszélybe kerül az állásod, a NAV vizsgálja öt évre visszamenőleg a bevallásodat, a feleséged pályázatát elutasítják, habár ő nyújtott be egyedül, a gyerekednek hirtelen rossz eredményei lesznek és az iskolaigazgató azt javasoljam tán jobb lenne, ha átíratnák máshová. Nos, akkor így már értelmet nyer a fenti szócskának a másik jelentése?

A hatalom rendkívül leleményes, ha arról van szó, hogy megszerezze az egyetértésedet. Mert, ha nem adod meg, marad neked, mint másik félnek a félelem.

Javaslom, féljünk együtt. Legyen ezután a NER a Nemzeti Együttfélés Rendszere.

Azt hiszem, ebben nemzetileg együtt tudunk működni. Azután, ha legyőztük a félelmünket, léphetünk tovább, és legyőzhetünk mást is.

Szerző: Ille István
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: A néma sokaság

Ők azok, akiket nem véd semmilyen jog, semmilyen bíróság, semmilyen ügyvéd, talán civilek igen, de …