Home / ELLENSZÉK / Ille István: Az erő legyen veled!

Ille István: Az erő legyen veled!

Persze, ez nem csak amolyan jedi-dolog. Nem árt, ha a hétköznapokban is veled van, de legalábbis, jó, ha erősnek mutatod magad. Főleg, ha Orbanisztán kormánya vagy, de legalábbis valamilyen potentátja, tótumfaktuma, halljakendje, érezze a pór, hogy az erő velük van!

A kerítés erőt mutat, a jusztis mobilgát erőt mutat, a frissen bekebelezett médiák vezetőinek kirúgása erőt mutat, a tengeren ringatódzó jacht erőt mutat, a – valóban – közszolgálatot teljesítők repülőterének einstandolása erőt mutat, a stadionokra átcsoportosított milliárdok erőt mutatnak, a hazaffyas nevelés erőt mutat, hiába, na, kurva erős ország vagyunk.

A pór látja ezt az erőt, és kussol. Nem jó az erőssel kikezdeni!  Mert hát, az erő fel van mutatva, hol Kubatov-gárdisták, hol NAV, hol Valton Security, hol a pretoriánusok gránátkilövője, de látványosan a rendőrség által is. Mert hát, kell az erő, de még annak látszata is, hogy a pórok lássák: megtesszük, mert megtehetjük, mert elég erősek vagyunk hozzá!

Csakhogy, az erő furcsa dolog. A pór, aki látja az erő által megszerzett vagyonokat, anyagi javakat, világi hívságokat és tőle mérföldekre zajló exkluzív életet, szinté erős szeretne lenni.  Legalább annyira, hogy neki is jusson. Mit tesz hát? Lázad? Lószart. Beáll a jedi-lovagok közé, de legalábbis besorol Darth Wader droidjai közé. Muszáj neki valami erőt – még ha másét is – felmutatni, különben beleőrül a sikertelenségébe és túltengő frusztrációjában orrba veri az asszonyt, felrúgja a kutyát és eltiltja a gyereket az internettől, csak, hogy megmutassa, ő is erős!

Az, hogy az erő minden áron való birtoklása mennyire torzítja a magát erősnek képzelők lelkét, az jól érzékelhető a kormánykoalíció politikusain, akik ráadásul az erő birtokában érinthetetlenek is.

Csakhogy, az erő erőszakot szül, még több erőszak meg még több erőt hív elő, és szép lassan beindul az erőszakspirál. Orbanisztán választópolgárai javarészt az erőnek hisznek. De legalábbis félnek tőle.

„Enyém a bosszúállás, én megfizetek” – Pál apostol rómabeliekhez írt levele, 12. passzus. Szerinte ez az Úr privilégiuma, ő torol, ha kell. Megteheti, hiszen a legnagyobb erőnek ő van birtokában. Az eszköztárról azonban nincsenek ismereteink.

Egy valami azért nekem gyanús.

Valahol láttam egy táblát, az volt ráírva: Viktor, te vagy az Isten!

Szerző: Ille István
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: Lemaradtam

Tanultam én a kapitalizmus közgazdaságtanát, a szocializmus közgazdaságtanát, élveztem is, elég jól tudtam is a …