Home / ELLENSZÉK / Ille István: Azt mondja Lázár…

Ille István: Azt mondja Lázár…

…hogy az iskoláknak az a feladata, hogy jó keresztényeket és  jó magyarokat neveljenek a diákokból. Minden más lényegtelen.  Nomeg fontos, hogy ne az határozza meg egy gyermek életét, milyen anyagi körülmények közé születik, hanem az, hogy milyenek a képességei.

Na, járjuk ezt egy kicsit körül.

Jó magyarnak nevelni valakit – tananyag hiányában – meglehetősen nehéz. A törökök anno megpróbálkoztak valami hasonlóval, de azt janicsáriskolának hívták, és az oda beiskolázott magyar gyerekek, biza, jó törökké váltak.  Igaz, a módszertan nem ismert. Nomeg, hogyan nevelj egy kínaiból, arabból, svábból, szerbből jó magyart, amikor ugyan állampolgársága magyar, de se István királytól, se Dózsa Györgytől, se  Kossuth Lajostól, se Széchenyitől, se mástól nem lesz jó magyar, ráadásul a Himnusz felhangzásakor se fut át a hideg a hátán, nem lábad könnybe a szeme?

Valakit jó magyarrá nevelni iskolában nem lehet, ez nem óraszám és tananyag kérdése. Max. magyarkodóvá  lehet tenni, amire a fideszes politika erősen  hajlik. Esetleg a környezet, a család példája teheti jó magyarrá. Azonban mindjárt felötlik a kérdés: ki a jó magyar? Aki márc. 15-én térdig érő kokárdát ölt? Aki gyűlöl mindent és mindenkit, ami nem magyar? Aki Árpád lováig vissza tudja vezetni a vérvonalát? Aki egy bécsi bevásárló út után hazatérve Hegyeshalomnál leborul, és megcsókolja a határkövet?  Na, kérem, kedves Lázár úr, ha meg tetszik adni a jó magyar definícióját és ki tetszik dolgozni hozzá az oktatási anyagot, beszéljünk újra erről a kérdésről.

Ugyanez vonatkozik a jó keresztény fogalmába. Ki a jó keresztény? Aki KDNP-s?  Aki idézni tud a Bibliából? Aki minden vasárnap templomba megy?  Aki betartja a tízparancsolatot? Na, ezt az utóbbit inkább hagyjuk. Ha meg lehetne számolni, ki keresztény tartja be mind a tízet, kiderülne, hogy ugyancsak kicsiny a nyáj. Az, hogy vasárnaponként meggyónják egyik-másik megszegését, nem ér. De megengedem, ha nem is minősített, de legalább keresztényt lehet nevelni a diákokból, különösen ott, ahol a családi háttér is megvan, vagy a gyerek pszichésen fogékony a messiásvárásra.

Csak ne tegyék kötelezővé, mert akkor nem sok hívő lelket fognak útjára bocsájtani.

Térjünk át a másik lázári hülyeségre. Áh, lószart se számít az anyagi háttér, mindössze csak annyit, hogy a gyereket gyakorlatilag be lehet vásárolni egy jobb – netán egyházi – oktatási intézménybe, középiskolában, egyetemre. A jelenlegi oktatási rendszerben, amiben már egy jobb nevű gimnáziumba is protekcióval lehet csak bejutni, mennyi esélye van a bármennyire is kiemelkedő képességű, de csóró – pláne vidéki – gyereknek? Esetleg egy – még a feltételezés is rémisztő – cigánynak? Egyetem? El lehet felejteni.

A’propos, egyházi iskola. Kétségtelen, hogy egy másik minőségi szint, mint az állami oktatás. Éppen ezért, aki teheti, oda íratja be a gyerekét, még akkor is, ha ateista. De még az egyházi iskoláknak se kutya kötelessége jó keresztényt nevelni a diákjaiból. A hit nem kötelező.

Amit– nézetem szerint – az iskoláknak adniuk kell(ene), az a lexikális tudás helyett az önálló gondolkodásra való képesség, az elemzőkészség, a kritikus gondolkodás, a felismerő képesség és a tudás óhajtása. Biztos lehet bővíteni a listát.

Na, ez az, amit Orbánék nagyon nem szeretnének, ezt szolgálja a sikeresen lebutított oktatási rendszerünk is. Lázárnak is elég két kitétel. Ne vizsgálódjon, ne kérdezzen, ne legyen kritikus az a gyerek, legyen jó magyar és jó keresztény, oszt annyi. Lám, ezzel a két jó tulajdonsággal táskahordozóból ő is a miniszterségre vitte.

Szerző: Ille István
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: A néma sokaság

Ők azok, akiket nem véd semmilyen jog, semmilyen bíróság, semmilyen ügyvéd, talán civilek igen, de …