Home / ELLENSZÉK / Ille István: Hatalmas siker: a droghasználat 2014 óta 20%-kal csökkent!

Ille István: Hatalmas siker: a droghasználat 2014 óta 20%-kal csökkent!

Siker? Aligha. A szokásos kormányzati kettősbeszéd. Nézzünk már egy cseppet  a kulisszák mögé! Az intravénás droghasználók száma valóban csökkent, ami a tűcsere programok állami leállításának a következménye. Mert hát, azok esetében még számszerűen követni lehetett az intravénás droggal élőket, de a felettébb humánus döntés következtében a delikvensek egyszerűen eltűntek szem elől, vagy átálltak a dizájner drogokra, ami, ugyebár, az okostódorok szerint nem is droghasználat.

Na meg, ott van a drogambulancia, ami nem csak medikális, hanem pszichológiai kezelést is jelent. Na, ezeket is nagy lelkesedéssel leépítették, mondván, az ambuláns kezelés nem csökkenti, hanem gyakorítja a drogok élvezetét. Legalább is az állam”szakértői” szerint.

Van egy gittegylet, a Kábítószer Ügyi Tanács, ami a drogellenes küzdelemre hivatott. Elnöke, aki mellékállásban az egészségügy felelős helyettes államtitkára, kijelentette, hogy folytatódik a drogellenes harc, mi több, a szükséges anyagi fedezet is megvan hozzá. Mindezek fényében több, mint érdekes, hogy megsokszorozódott a hepatitis-C megbetegedések száma. Ne tévedjünk: ez a fene nagy drogellenességben megszüntetett tűcsere program következtében alakult így. Nehogy már tiszta tűt kapjanak, osszák csak meg egymás közt, dögöljön meg a rohadt drogosa! Ja, hogy ez prevenció is lenne? Ki nem szarja le?

A lényeg: tovább csökkent a kiadott tűk száma, ezzel párhuzamosan megduplázódott a fertőzötteké. Persze, mindez rágalom, hazugság, pánikkeltés – legalábbis az illetékes tanács kijelentése szerint, aminek az elnöke amúgy még egyetlen ülésen se vett részt. Ja, hogy az adatokat az Országos Epidemiológiai Központ tette nyilvánossá? Ugyan, kérem, azok hamis adatok!

Az iskolákban meg a program szerinti felvilágosító előadásokat pedig a szakemberek helyett a rendőrség és a szcientológiai egyház (?!) emberei tartják, meglehetősen kétes színvonalon és tudással.

A droghasználók államilag stigmatizáltak. Mára már ott tartunk, hogy az ártalomcsökkentést végző szervezetek, szolgáltatók is utálatosak a kormányzat számára. Mi több, ott tesznek keresztbe nekik, ahol tudnak.

Nemrégen egy pszichológus egy gyógyszercég támogatásával magánklinikát kívánt nyitni, hogy ott az uniós ajánlásoknak megfelelő módszerekkel és eljárásokkal gyógyítást, ártalomcsökkentést végezzen. Erre kapott egy levelet a minisztériumból, hogy amennyiben meg meri nyitni ezt a klinikát, el fogják lehetetleníteni. Hogy miért ez a gyűlölet? Oka az a téves kormányzati koncepció, hogy még a prevenció is – szerintük – a drogfogyasztás támogatásának számít. Mondjuk, ezzel legalább nem lógnak ki a többi, végtelenül ostoba és lebutított kormányzati kommunikációs panel közül.

Összefoglalóan: a kormányzatnak nincsen drogügyekben szakpolitikája, a prevenció lefosztva, az ártalomcsökkentés negligálva, az iskolai programok lenullázva, cserébe a hepatitis fertőzések száma folyamatosan nő.

A drogosokat még nem rúgták bele az árokba, de a szélére már odaterelték őket.

Szerző: Ille István
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: Lemaradtam

Tanultam én a kapitalizmus közgazdaságtanát, a szocializmus közgazdaságtanát, élveztem is, elég jól tudtam is a …