Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Ille István: Ki a magyar?

Ille István: Ki a magyar?

Ki is a magyar?

Orbán szerint az, akinek az unokája is magyar.

A Nemzetmentő tehát a jövőt minősíti. Nem a felmenőkre hivatkozik, áh, dehogy, az olyan náci ízű lenne, mert hát akkoriban volt szükséges igazolni, hogy harmadiziglen is tiszta fajú árja a delikvens. A tiszta fajú magyarság igazolása manapság pedig eléggé babrás lenne. Nem, kérem, nem az a magyar, akinek már a szépapja is magyar volt, sőt, talán Árpád vezérig vissza tudja vezetni az eredetét, hanem az unoka magyarsága a meghatározó. Hogy ez miként lesz – visszamenőleg – meghatározó a jelen emberének magyarságára, az a Vezért titka. Majd csak kitalál hozzá egy magyarázatot. Most tekintsünk el attól, hogy mi lesz azokkal, akik nemhogy unokát, de fiat se tudnak felmutatni. Részint foglalkozásból, részint nemi identitásból, részint egészségi – születési vagy szerzett – károsodásból, bármiből kifolyólag. Azok eleve ki vannak zárva a magyarságból.

Node, ki is a magyar? Aki annak vallja magát?

Ugyan, kérem, ez komolytalan. Akár érdekből is bárki magyarnak vallhatja magát, volt már ilyen a történelemben. Aki annak érzi magát? Na, neee! Az érzelem mióta meghatározó tényező, pláne, orbáni értelemben? Akkor ki? Akinek a neve magyar? Nos, tessék csak fellapozni a telefonkönyvet. Attól, hogy valakit kovácsnak hívnak, miért is lenne magyar? A foglalkozásnevek családnévvé változásának semmi köze a magyarsághoz. Pláne, ha valakit Schmidt-nek hívnak. De még a Kolontár se biztos. Pl. tuti, hogy családnevem alapján és se vagyok magyar: ille, illa, illud jelentése = az, méghozzá távolba mutató, jelen nem levőre vonatkozó névmás. Noch dazu, Bajorországban él egy neves család ezen a néven, aki a szállodai és benzinkúti toilettek fajansz berendezéseire és a kézszárítók gyártására specializálódott (meg is gazdagodott belőle), az egykori cseh-morva protekturátus területén pedig számtalan Ille él.

De akkor ki a magyar?

Mert, biza, a származás és az állampolgárság nem azonos meghatározó tényező. A szudáni gyermekorvos, aki itt tanult és magyar lányt vett feleségük, biza, állampolgársága ellenére szudáni marad. Mitől is lesz az unokája magyar? Csak állampolgársága szerint. Ez megfelel az orbáni kritériumnak? Lópikulát! Ugyanez a helyzet a szíriai fogorvosnővel és még sok más „magyarral”. „Csak” magyar állampolgárok, de nem magyarok. Jó lenne, ha a nemzet atyja átgondolná, melyik paraméter számít valaki magyarságának meghatározásakor: az állampolgárság, vagy a származás.

Mert hát, ha netán Orbán Ráhel valamilyen okból külhonba költözne, népünk büszkesége meglehetősen szarban lenne unokája magyarságát illetően.

Szerző: Ille István
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Agyviharkár

Kérem tisztelettel, különös, talán mágneses viharba kerülhetett a hét végén Magyarország, ugyanis egymás után tapasztalhattuk …