Home / ELLENSZÉK / Ille István: Kitagolás

Ille István: Kitagolás

Az a dolog, amikor nagy intézetekbe zárt fogyatékos embereket – konkrétan 25 ezret – kellene otthonosabb, kisebb közösségekbe kiszervezni. Mostanában, kormányprogram szerint. 65 ezren még továbbra is várják sorsuk jobbra fordulását.  Ami kiborította a lisztesbödönt, az a gödi Topházban tapasztalt volt, aminek közlése miatt az otthon (?!) vezetősége zsigerből  feljelentette az MDAC-t, mondván, hogy engedély nélkül végezték a tényfeltárást.

Ehhez tett még hozzá Czibere elvtárs annyit, hogy amit ott találtak, az nincs is.  Nomármost: a cibere a vidéki nagyközönség számára a kólával higított bor. A kevésbé vidékieknek pedig államtitkár. Hatása ugyanaz.

Ugorgyunk.

A kitagolás – vagyis az otthontalanítás – állami program, tekintélyes EU pénztámogatással. Csakhogy, ezt is egy központi intézmény nyeli le. Azután ahova jut, hát jut. Ahova nem, azok meg így jártak.

A kitagoltak ellátása államilag dotált. Ha kitagolódnak, a befogadó/gondozó fogja ezt a támogatást megkapni: 124.882 jó magyar forintokat per kopf. Csakhogy, a pénz nem minden. Szakértelmet ezzel nem lehet vásárolni, márpedig a különleges szükségletű gondozott valami ilyesmit igényel. Noch dazu, ezen felül is elég jó biznisz, mivel adott esetben akadálymentessé kell tenni a befogadó házat, vagy egészen újat kell építeni nagyobb lakóközösség számára, az ilyesmi pedig a polgármester kapcsolati körén múlik (már ne is gombolyítsuk tovább a fonalat).

Jelenleg 77 milliárd (!) van a pályázati kosárban, a bolondnak is megéri! Szó szerint a bolondnak.

Node, a kitagolási állami projekt kalkulációja se semmi! Egy-egy érintettre 10 millió forintot számolnak, csak infrastruktuálisan! Tehát ha összeköltöztetnek három embert egy ezer lelkes faluban, ahol mondjuk öt ilyen gondozóházat építenek, az 150 mille, ami egész csinos kis bevétel – valakinek. Persze, akad vidéken olyan település, ahol 30 millióból akár 8-10 gondozottnak is lehet lakhatást teremteni, de abban mi a buli?

Czibere persze, hirtelen turbóra kapcsolt, és bejelentette,  2030-ig 10 ezer embert tagolnak ki. Kérdem én: mijafasznak ígér be 2030-ra bármit is? Azon felül honnan lesz rá pénz? Ez egy uniós támogatású projekt,  ami 2020-ban kifut, a lehívásához nem elég az ígérgetés!

Lássuk be, az egész kitagolás a pénzről szól: legyen lehívva, azután majd meglátjuk. Hogy több 10ezer gondozottról van szó? Kit érdekel? A pénz a zsebben, ők meg legfeljebb még várnak egy kicsit. Eddig is kibírták.

Noch dazu, ott vannak még a megüresedésre váró ingatlanok, melyek nagy része egykor kastélyként funkcionált. Mészáros már ott toporog az ajtóban.

By side: lakókörnyezet lesz. És szakszemélyzet?

Szerző: Ille István
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: A néma sokaság

Ők azok, akiket nem véd semmilyen jog, semmilyen bíróság, semmilyen ügyvéd, talán civilek igen, de …