Home / ELLENSZÉK / Ille István: N+1-edszer a határon túliak szavazásáról

Ille István: N+1-edszer a határon túliak szavazásáról

Lássuk először a hasznát – mármint, Fidesz szempontból. A diaszpóra szavazatai – jobbadára USA, Ausztrália, Kanada – otthonról hozott alapon, bár eleve jobboldalra dőlnek, semmit nem érnek, de a lelküket biztosan melengeti az az érzés, hogy jól kibasztak a komcsikkal!

A Kárpát-medencei nemzettestvérek már más kérdés.  Aki kérte, megkapta a magyar állampolgárságot. Ausztriai magyarok nem számítanak. Ráadásul kettős állampolgárság náluk – hiába állította a magyar hatóság, hogy Váradi András gyilkosa – igen, az! – kettős magyar-osztrák állampolgár volt, olyan de jure nem létezik!

Szlovéniából sem lehet számot tevő szavazatra számítani. Horvátország érdektelen. Hanem Szerbia, na, az ám a szavazóbázis! Különösen a vajdasági magyarok, akiknek még stadiont, focicsapatot is vásároltak Orbánék! Mondjuk, ezzel együtt többségében leszarják a Vezért. Van nekik elég bajuk a túléléssel, amin fideszék nem igazán tudnak segíteni.  Hogy’ is van azokkal a fiúkkal, akik börtönbe kerültek, mert magyarul beszéltek?

Szlovákiában rövidre zárták a kérdést: ha magyar vagy, nem vagy szlovák. Ilyen egyszerű. Ergo, kizárattál a szlovák társadalomból. Ha jól emlékszem, utoljára egy töpörödött öregasszonyt hordoztak körbe, hogy 90 évesen megpályázta a magyar állampolgárságot. Ugyan, mit nyert vele?

Hanem, a nagy falat Erdély, és az ott élő magyar nemzettestvérek. Akik státuszuk szerint magyarul beszélő román állampolgárok.  Kérdés: mijafasz terelte őket a Fidesz aklába? Rendben, megkapták a magyar állampolgárságot, ami azonban, ne tévedjünk, nem családi álom volt Trianon óta, hanem a dobbantódeszka. Birtokában gyorsvonati sebességgel átrohantak az őshazán nyugatra, mert ott vélték megtalálni a boldogulásukat. Miért is maradtak volna Orbanisztánban? Itt, biza, csak másodrangú állampolgárok lehettek. No, nem a kormány, hanem a köz szemében. Jó az nekik?

Tehát: mit kaptak cserébe? Alamizsnát. Egyházi pénzeket, sportcsarnokot, semmit nem érő egyetemi támogatást. Saját szememmel láttam, hogy valaki facebook profiljában  a Babes-Bolyai olyan szakán végzett, ami nem is létezett!

A lényeg: nem értem a miértjüket. Mit hoz nekik, ha a Fdeszre szavaznak? Lófaszt se. Olcsóbb lesz a kenyér? Talán a medvetalp? Esetleg a Csíki Igazi Sör?  Amit szponzorilag átküldenek, azt, biza, az RMDSZ– ami már a romániai választásokon is kompromittálódott – kasszájába kerül. Persze, lehet, hogy Csíkszereda jégkorong csapata jól jár, hiszen a magyar bajnokságban játszik. De csak addig, míg nem veszélyezteti a Székesfehérvár első helyét.

Amúgy Kelemen Hunor szerint felesleges az MSZP és a PM vezetőinek Erdélyben kampányolniuk, mert az erdélyi magyarok tudják, kire szavaznak. Ugyan, honnan is? Minden esetre ez legalább tiszta beszéd.

Tehát: cui prodest?

Szerző: Ille István
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Ille István: Lemaradtam

Tanultam én a kapitalizmus közgazdaságtanát, a szocializmus közgazdaságtanát, élveztem is, elég jól tudtam is a …