Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Ille István: Nemzeti konzultáció

Ille István: Nemzeti konzultáció

Konzultáció: Szakértői vélemény kérése, amikor az egyik fél egy másik félhez, általában az ügyben szakértő személyhez fordul tanácsért, véleményért. Gyengébbek kedvéért: [konzultáció < francia: consultation (tanácskozás, véleménykérés) < latin: consultatio (tanácskozás) < consulto (tanácskozik, megfontol) < consulo (átgondol, dönt)]

Eddig hét, nemzetinek nevezett konzultációt követett el nemzeti kormányunk. A java olyan kérdések feltevéséről szólt, hogy ugye, nem akarod, hogy elvegyék a magyarok munkáját, a hazáját, a feleségét, babrálják biciklijét stb.

Ezekkel csak az volt a baj, hogy ún. zárt kérdéseket tettek fel. Nem lehetett rájuk másképpen válaszolni, csak igennel vagy nemmel. De ki az az agyalágyult, aki pl. a munkahelye elvételére igennel válaszol?

Egy kis TIT továbbképzés: a zárt kérdések esetében a megkérdezett nem saját szavaival válaszolja meg a feltett kérdést, hanem az előre megadott válaszlehetőségek segítségével fejti ki véleményét vagy választja ki az esetének megfelelő válaszlehetőséget. Ez igen jól megfelel a NER agymosottjai nagy részének.

A nyitott kérdések esetében a válaszadókat nem akarjuk befolyásolni a felkínált válaszlehetőségekkel, mi több, a válaszadót abban akarjuk megerősíteni, hogy az ő véleményére, gondolatára vagyunk kíváncsiak a maga megfogalmazásában.

Ennek ismeretében van-e még kérdés a kormányzat konzultációs szándékát illetően? Na jó, ez is zárt kérdés.

A legújabb konzultációs rögeszme  a családokkal kapcsolatos. Ugye, akarja, hogy az ezeréves nemzet itt, Európa közepén ne sorvadjon el? Akarja-e, hogy legalább két gyerek szülessen minden családban? Persze, azt majd mi mondjuk meg, mit tekintünk családnak, és amúgy a két gyerekes normától eltekintő véleményedet leszarjuk!

Mert hát, Európa megújulása elképzelhetetlen a családok megerősítése nélkül! Mert hát, majd mi megint megmondjuk Európának, hogyan kell élni! Ráadásul hova lesznek a keresztény gyökerek, pláne, az űrtechnikával támogatottan egyetemben!

Akad egy csepp múltbeli eltévelyedés: mid a németek, mind az oroszok családfelfogása a nemzet fennmaradása érdekében súlyos csorbát szenvedett. Igaz, ennek a 2. világháború maszkulin vesztesége volt az oka, oly annyira, hogy még az NDK-ban is élt a nőtlenségi – indirekt módon a gyermektelenségi – adó. Igaz, egykor nálunk is jelszó volt: asszonynak szülni: kötelesség, leánynak szülni: dicsőség! Szaporodott is a nemzet! Vagy nem?

Persze, a konzultáció jogos lenne, ha az az egyedül álló szülők, az egymillió alkoholistánk, a létfenntartási küszöb alatt küszködők és a gyerek – nem létező – szegénységben élők véleményét is kikérnék, a cigányságról nem is beszélve! Mert, ugyebár, utóbbiakat igazán nem lehet a népfogyatkozással vádolni, de tudja-e valaki, hogy a kormányzat miért nem tartja őket ilyen tényezőnek?

Mindegy is. A nemzeti konzultációk nem kíváncsiak a véleményünkre. A feltett zárt kérdések előre adják a statisztikát.

Szerző: Ille István
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Gruevszki-ügy, Brexit, Románia, Merkel – Nemzetközi sajtószemle

Frankfurter Allgemeine Zeitun: A tiszta jogi ügy A Gruevszki-ügyről továbbra is igen sok sajtóorgánum számol …