Home / HÍR / “Ilyen az, ha nincs szabad sajtó”: Fekete címoldallal tiltakoztak ellenzéki hírportálok – Szerbiában

“Ilyen az, ha nincs szabad sajtó”: Fekete címoldallal tiltakoztak ellenzéki hírportálok – Szerbiában

Délben pár percre elsötétült néhány internetes oldal Szerbiában, a megnyitott lapokon fehér betűvel csak annyi volt olvasható: “Ilyen az, ha nincs szabad sajtó”.

Emellett csütörtökön a Danas című ellenzéki napilap, valamint a Vreme és a Novi Magazin című hetilap fekete csíkkal jelent meg, amelyen szintén a sajtó elhallgattatását elutasító, illetve a sajtószabadság mellett kiálló üzeneteket lehetett olvasni.  Az akcióban a szervezők szerint körülbelül 150 hírportál vett részt, céljuk pedig az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy Szerbiában egyre kisebb a médiumok élettere.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában 1788 sajtótermék van, ebből 826 nyomtatott újság, 297 rádióadó, 190 televíziós csatorna és 272 internetes portál, a többi regisztrált médiacsatorna ezeken a kategóriákon kívül esik.

A tiltakozás közvetlen kiváltó oka a dél-szerbiai Vranje kritikus hetilapjának, a Vranjske Novine című újságnak a pénzügyi ellehetetlenítése, illetve megszűnése volt. A lap 23 évig működött, a főszerkesztő szerint viszont kénytelenek voltak felfüggeszteni a folyamatos támadások és az előre be nem jelentett ellenőrzések miatt.

A csütörtöki megmozdulást szervező újságírók szerint a szerbiai sajtó egyre nehezebb helyzetben van, annak ellenére, hogy Szerbia európai uniós tagságra törekszik, a brüsszeli feltételek között pedig a sajtó szabadsága is szerepel.

A tiltakozásban nem vettek részt a jelentősebb napilapok, magazinok és hírportálok, illetve a legtöbb televíziós csatorna internetes oldala is aktív maradt a déli órákban.

 

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Rezeda: Festett föld

Magyar Nemköztársaságunk Karmacs nevű településén, vagy annak határában – ahogyan képünk is bizonyság reá – …