Home / HÍR / Ilyen is van a tesóknál: A választási kampány során tett kijelentés kiigazítására kötelezte a bíróság a lengyel kormányfőt

Ilyen is van a tesóknál: A választási kampány során tett kijelentés kiigazítására kötelezte a bíróság a lengyel kormányfőt

Az októberi önkormányzati választásokat megelőző kampány során tett, az előző kabinet közútfelújítási kiadásaira vonatkozó kijelentés kiigazítására kötelezte a bíróság Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt; a kormánypárt csütörtökön közölte: eleget tesznek az ítéletnek.

A döntést a lengyel választójogi törvény alapján, gyorsított eljárásban hozta meg szerdán a varsói fellebbviteli bíróság. Morawiecki kijelentései miatt a két legerősebb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) és a Modern (Nowoczesna) alkotta Polgári Koalíció (KO) nevű szövetség indított pert.

A miniszterelnök szeptember közepén egy kampánygyűlésen kijelentette:

kormánya többet költ a vidéki közutak karbantartására, mint az előző, a PO vezette kabinet. A 2015 őszéig nyolc éven át kormányzó PO “nyolc év alatt 5 milliárd zlotyt (1,2 milliárd euró) szánt a helyi közutakra, vagyis annyit, amennyit mi erre egy-másfél év alatt adunk ki”

– mondta az ellenzéki panasz tárgyát képező beszédben Morawiecki.

A bíróság által elrendelt, a lengyel közszolgálati hírtelevízióban (TVP Info), valamint a TVN kereskedelmi televízióban az esti híradó előtt közlendő helyesbítés az idézett mondatot “valótlannak” minősíti.

oanna Kopcinska lengyel kormányszóvivő csütörtök reggel közölte: eleget tesznek az ítéletnek. Megerősítette ezt a PAP hírügynökségnek Beata Mazurek, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szóvivője is, megjegyezve: nem ért egyet a bírósági döntés logikájával. “A bíróság megállapította, hogy a fogunk kiadni megfogalmazást kellett volna alkalmaznunk” – mondta el Mazurek. Fenntartása azzal függ össze, hogy a lengyel kormány néhány nappal a kérdéses Morawiecki-beszéd után valóban jóváhagyta egy, a helyi önkormányzatok által fenntartott közúti felújítási alap létrehozását. Az alap 2019-ben 6 milliárd zlotyval (1,4 milliárd euró) rendelkezik majd. A bíróság szerint viszont Morawiecki nem volt jogosult arra, hogy az alap hivatalos jóváhagyása előtt jelen időben beszéljen az alapról.

A PO elnöke, Grzegorz Schetyna szerint a bíróság arra kötelezte a miniszterelnököt, hogy kérjen bocsánatot a KO-tól és a választóktól. Schetyna úgy véli: a kormányfő komprommitálta magát, és le kellene mondania.

Lengyelországban október 21-én tartják a helyhatósági választások első fordulóját.

 

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Agyviharkár

Kérem tisztelettel, különös, talán mágneses viharba kerülhetett a hét végén Magyarország, ugyanis egymás után tapasztalhattuk …