Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / IMHO: A gyilkos elefánt, avagy szomorú történet arról, hogyan torzul az információ

IMHO: A gyilkos elefánt, avagy szomorú történet arról, hogyan torzul az információ

Olvastam az Indexen egy rövidhírt, megfogta a figyelmemet a dolog szimbolikája, gondoltam, rettyintek belőle valami tanmesét, hogy nagyon nagy állatok dobálásának könnyen szomorú vége lehet… Aztán értse mindenki úgy, ahogy akarja.

Megtaláltam egy bővebb híradást – a hivatkozott MTI-n a hírhez nincs hozzáférésünk –, nos, a két cikk nem egészen ugyanarról tudósít.

Az indexesnek az a lényege, hogy a fiúk addig-addig dobálták az elefántot kővel – iskolából hazafele –, míg az egyiket fel nem kapta az óriási állat, és földhöz nem teremtette. Sajnos, a gyermek nem élte túl a támadást.

Itt jönne a tanulság.

Az igazság pedig az, hogy az elefánt a lakott településhez közeli nemzeti parkból kóborolt el (Murchison Falls National Park Uganda) előző éjjel, és reggelre már mindenki bazi ideges volt a dologtól: a helyiek is, akik féltették az ültetvényeiket, valamint az elefánt is, akit meg kövekkel dobáltak és botokkal kergettek az előbbiek. Sajnos, ez volt az a pillanat, amikor pont arra ment öt kisfiú –  iskolába igyekeztek –, s a felbőszült állat megtette, amit fent leírtam, még egyszer nem megy.

“A helyiek kikergették az elefántot a kertből, ahova betört. Kiabáltak, miközben egyesek kövekkel dobálták. Az elefánt már pánikban volt volt, amikor találkozott a fiúkkal…”– nyilatkozta a nemzeti park biztonsági vezetője.

Dr. Enyel szerint az esemény nem történhetett volna meg, ha a helyiek békés eszközöket használnak arra, hogy kivezessék az állatot a kertjükből, vagy ha kérték volna az Uganda Wildlife Authority [UWA] rangereinek beavatkozását. Megjegyezte, hogy bár igyekeznek körbeárkolni a parkot, hogy megakadályozzák a vadon élő állatok ki- és betörését, emellett azonban szükség van arra is, hogy a helyiek megtanuljanak békésen együtt élni az állatokkal. A település vezetői ugyanakkor támadják az UWA-t: az elefánt-ember konfliktus már eszkalálódott, mégsem történik semmi.

Hogy mi ebben a tanulság? Az, hogy mindig a gyerekek szívják meg… A világon mindenhol. Meg az is, hogy gyakorlatilag már fogalmunk sincs, hogy amit olvasunk, abból mi és mennyire igaz: lassan csak azt hisszük el, amit a saját szemünkkel tapasztalunk, vagy tán még azt sem.

A kisfiúért meg, lécci, imádkozzon, aki tud olyat.

 

 

 

Szerző: IMHO
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Moszkvában túl hamar kimondták a “terrortámadás” szót: valójában egy diák volt a merénylő

13.52-kor még terrortámadásnak minősítette a Krím félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában szerdán történt robbanást a kiemelt …