Home / HÍR / Ingyen nézheti meg a színdarabot, aki horogkeresztet visel

Ingyen nézheti meg a színdarabot, aki horogkeresztet visel

Ingyenjegyet kínál konstanzi városi színház Tábori György Mein Kampf című darabjára azoknak, akik hajlandók horogkeresztet viselni az előadáson.

Az akció vitát váltott ki Németországban, mert a horogkereszttel az eredeti elképzelésnek még nem volt vége:

A darab bemutatója Hitler születésnapján, április 20-án lesz.

A jegyet megvásárló látogatóknak Dávid-csillagot kell viselniük.

A tiltakozás nyomán a színház közölte, hogy azok, akik provokációnak érzik a premier napját, más időpontra cserélhetik a jegyüket, a fizető nézők pedig maguk dönthetik el, hogy akarnak-e Dávid-csillagot viselni a nácizmus áldozataival való szolidaritás jeleként.

A színház szerint Tábori drámája Hitler korai éveinek karikatúrája, és arról szól, hogy “nem vagyunk mentesek ideológiáktól, amelyek egy személyiségben összesűrűsödve napjainkban is történelmi horrorrá fajulhatnak”. A 2007-ben Berlinben elhunyt Tábori komédiájának 1986/87-es bécsi ősbemutatóját színikritikusok az év színdarabjának választották. A színmű alapján 2010-ben Urs Odermatt svájci rendező forgatott mozifilmet.

Tábori gyilkos iróniájú bohózatát annak idején (2010.) a Nemzeti is bemutatta, az előadást Rába Roland rendezte, és többek között olyan színészek játszottak benne, mint Törőcsik Mari vagy Sinkó László.

A Mein Kampfot én teológiai farce-nak nevezem. Lényegében a szerelemről szól. Különböző síkokon. Az égi, az erotikus, a szexuális szerelemről. Ha az ember komolyan veszi a Szentírást – és én, ahogy öregszem, egyre inkább komolyan veszem -, akkor egészen világos, hogy mind a zsidó, mind a keresztény biblia azt tanítja, úgy szeressük ellenségünket, mint önmagunkat. A teológiai sík az, ahol a szélsőséges ellentétek a megbékélést, a szeretetet, a megbocsátást gyakorolják. A szenvedély mindig rejtélyes.” George Tabori (1914-2007)

Fotó: Ilja Mess, Teather Konstanz

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

A nap híre, avagy az MTI szerkesztőjének is van humora

Áder János államfő kedden  kétnapos hivatalos látogatásra Litvániába utazik – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn …