Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Ítélkezés, szenzáció, vér, szex, erőszak – tiszteletben tartja-e a média a gyerekek jogait?

Ítélkezés, szenzáció, vér, szex, erőszak – tiszteletben tartja-e a média a gyerekek jogait?

Megerőszakoltak egy négyéves kislányt egy munkásszállón
Elítélték a boldvai csecsemőgyilkosokat
16 éves diákjával szexelt a tanár

– csak néhány cím a mai hírportálokról. De még hosszan sorolhatnánk. Nem tesszük. Helyette inkább kérjük – sőt, követeljük – a felelős újságírást minden olyan témában, ami gyereket érint! – kezdődik a Hintalovon Alapítvány posztja.

Ítélkezés, szenzáció hajhászás, vér, szex, erőszak…

 

Tényleg csak ebből állhat egy újságcikk, ami egy négyéves gyerek szexuális bántalmazásának gyanújáról szól?
Azonnali rögtönítélő bíróságként szolgál a média vagy csak arra kell, hogy a reggeli kávé mellett legyen min elszörnyülködni?

Mi, felnőttek vagyunk felelősek a gyerekek jóllétéért és biztonságáért. Az újságírás és a média pedig hatalom.

Nem lehet következmények nélkül a nyilvánosság elé tárni egy bántalmazását, a gyerekverést, a családon belüli erőszakot aminek gyerek is tanúja volt, vagy a kortársak közötti zaklatást anélkül, hogy belegondolnánk mit teszünk! Hogyan hatnak a leírt sorok. Mit okoznak a kimondott mondatok.

Az újságíró továbblép, és holnap már a közlekedési balesetekről ír, de annak a gyereknek most és mindörökké azzal kell együttélnie, amit leírtak, kimondtak, megítéltek, elcsámcsogtak, kitárgyaltak, szétpletykáltak, kommenteltek.

Ezek a cikkek nem szólnak valójában semmiről. Nem lépnek túl a felületes tények(?) egyszerű ismételgetésén, félinformációk közlésén és persze, minden elemzést nélkülöző leírásán.

Ezernyi dolgokról lehetne írni akkor, amikor valaki kap egy fülest arról, hogy a rendőrség szexuális erőszak ügyben nyomoz, és az áldozat egy gyerek. Írhatna arról, hogy mit jelent ha valakit használnak, ha a teste nem szentség, vagy arról hogy hogyan zajlik ma egy ilyen eljárás, mit vizsgálnak a rendőrök és hogyan. Lehetne számon kérni az igazságszolgáltatás hatékonyságát, gyerekközpontú működését, vagy lehetne nyomozni az után, hogy vajon az ilyen gyerekek kapnak-e rögtön pszichológiai segítséget. Esetleg felmerülhet az a kérdés is, hogy vajon mi lesz a családdal!

Ezernyi, tényleg ezernyi izgalmas, elgondolkodtató, fontos kérdés merülhet fel az eset kapcsán, ami segít az olvasónak MEGÉRTENI ami történt.

Ehelyett megy ez a végtelenül szomorú, a gyerek számára megalázó, megszégyenítő, a magánélethez való jogát súlyosan sértő felszínes és bántóan felületes “újságírás”.

Lehetne ezt jól is csinálni. Igazából, ma reggel azt érezzük, hogy ennél már csak jobban lehetne csinálni.

(Ez a poszt az alapítvány nevében született, de Gyurkó Szilvia írta. Minden mondatáért felelősséget vállalva és felajánlva, hogy bármelyik szerkesztőséggel bármikor leül egy beszélgetésre a gyermekjogokról és az újságíró etikáról.)

A szerk. hozzáteszi

A múlt hétvégén – körülbelül a négyéves kislány esetének sebességével – járta be a hír az összes portált, hogy Bajon leszakadt egy körhinta, két ember megsérült. Hogy, hogy nem, de bizonyos érintettség okán, történetesen viszonylag jól tudom, mi történt ebben az utóbbi esetben. Így azt is, hogy a médiában megjelenteknek mennyi köze van a valósághoz, tekintet nélkül arra, hogy mértékadó vagy bulvár lapról van szó. Mondhatni, semmi. A hétvége keltette vákuumban viszont úgy kellett valami, mint egy falat kenyér, hát jó vastagon megkenték azt a kenyeret a kitalációkkal, amelyek kitöltötték az információhiányból eredő réseket. De viszonylag hamar leszálltak a rollerről, mert rögtön utána jött a hír, hogy valahol Ámerikában karambolozott egy limuzin, és meghaltak vagy húszan… El lehet verni a port az újságírókon, akiknek a tökét közben az olvasottság ( vagy kattintásszám) elnevezésű ördög tartja markában. Szomorú a tendencia, hogy amikor roppan egyet a marka, akkor bármi jó, csak üssön a cím. De ehhez kellenek Önök, kedves olvasók is. Nem is kis szerepük van ebben a szörnyűséges végjátékban, ami az újságírás halálánál fog véget érni.

Fotó: Pexels.com

Szerző: Gyurkó Szilvia; Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány
Forrás: Facebook

Olvasta már?

Polt Péter Vietnámban járt

A legfőbb ügyész a vietnámi legfőbb ügyész meghívására még szeptember közepén tett hivatalos látogatást Vietnámban. …