Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Katalán muzulmánok demonstráltak a terrorizmus ellen a Ramblán

Katalán muzulmánok demonstráltak a terrorizmus ellen a Ramblán

A rendezvényen a Néppárton kívül mindegyik politikai párt képviseltette magát

A barcelonai muzulmán közösségek tagjai hétfő délután gyülekeztek a Katalán téren (plaza Catalunya), hogy kifejezzék együttérzésüket az áldozatok iránt, és elítéljék azokat a terrorcselekményeket, amelyek a közvélemény szemében összemossák az extrém erőszakot az iszlámmal.

A Generalitat Francesc Macià elnök emlékműve mellett felállított emelvényen három iszlám közösség vezetője katalán, spanyol és arab nyelven olvasta fel, hogy elutasítják a támadást, és együttérzésüket fejezték ki a terrorista támadások áldozatai és sebesültje iránt.

Nem a terrorizmusra, nem az erőszakra, igen a békére!” – skandálta a több ezer összegyűlt résztvevő.

A muzulmánok csak a köszönetüket fejezhetik kik Katalóniának. Mindannyian le vagyunk sújtva a megdöbbenéstől, és mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg többé.” –- hangzott el a rendezvényen. A muzulmán közösségek képviselői a demonstráción kijelentették, gondoskodni fognak arról, hogy „a fiatalok ne fogadjanak el egy olyan ideológiát, amelynek semmi köze sincs a muzulmán valláshoz.” Miután a beszédekben különbséget tettek a terrorizmus és a vallás között, világossá tették azt, hogy az iszlám közösségek nagyon aggódnak a második generációs bevándorlók miatt: „Ha egy Katalóniában született fiatal az országa és a városa ellen fordul, az olyan problémát jelent, amellyel szembe kell nézni és nem szabad elrejteni. Arra kérjük mind a közigazgatási szerveket, mind az államot, engedjék meg számunkra, hogy beszélhessünk erről, hogy szembenézhessünk a jövőnkkel.”

A gyűlés részvevőinek többsége spanyol és katalán nyelvű transzparenseket emeltek a magasba. Ezeken feltüntették: „Mi is áldozatok vagyunk”, „A terrorizmusnak nincs vallás”, „Mindannyian barcelonaiak vagyunk, nem terroristák.

A megmozdulásnak nem volt egyértelmű vezetője, mivel más demonstrációkkal ellentétben a résztvevők egy nagy zöld zászló előtt és mögött vonultak, amely azt hirdette: „Nem terroristák, muzulmánok vagyunk”. A zászló közelében menetelt Carme Fordacell, a katalán parlament elnöke, Raül Romvera, a Külügyminisztérium. “Intézményes Kapcsolatok és Átláthatóság” főtanácsadója, a barcelonai helyettes polgármester, Gerado Pisarello. A rendezvényen részt vettek a barcelonai önkormányzat, valamint a parlamenti pártok képviselői, a Néppárt kivételével.

A tiltakozók között ott volt Mohammed Chaib Akhadim (PSC), aki 2003-ban ez első muszlim katalán képviselő volt.

A Rambla egyik oldalán 500 méteren vonuló, a béke mellett demonstráló menetet a városi rendőrség (Mossos d’Esquadr) tagja biztosították. Azon az útvonalon haladtak, amelyen a terrorista, Younes Abouyaaqoub tizenhárom embert megölve, és több mint százat megsebesítve belehajtott a tömegbe.

A terrorizmust elutasító közösségek az Ola de L’ós magasságában, ahol a múlt csütörtökön a furgont megállították, virágcsokrokat helyeztek el az áldozatok emlékére.

Szerző: Cserpes Tamás
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Cserpes Tamás: Orbán Európája

Hogy milyen is lesz O. Viktor szép, új Európája? Micsoda értelmetlen kérdés. Lesz-e egyáltalán neki …