Home / HÍR / Katasztrófát okozna az orvosok elvándorlása

Katasztrófát okozna az orvosok elvándorlása

Évi százmilliárd forintos többletre lenne szükség az egészségügyben ahhoz, hogy ne termelődjön újra a kórházi adósságállomány – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Velkey György hozzátette: az integrált központok létrehozása fontos lépés lehet, de szoros a határidő.

Kevés a forrás a magyar egészségügyben, így törvényszerűen termelődik újra az adósság – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Velkey György hozzátette: Magyarország GDP-arányosan is keveset áldoz az egészségügyre a környező országokhoz képest, de az egyes műtétek állami finanszírozása is nagyságrendekkel kisebb például a lengyel térítés mértékénél.

“Egy kolonoszkópiáért egy magyar kórház körülbelül 50 eurót kap, egy lengyel 110-et, egy angol 400-at, egy csípőprotézisért egy magyar 1100 eurót, egy lengyel 2000-et, egy angol pedig 5600-at, tehát nagyságrendi különbségek vannak” – jelezte a kórházszövetség elnöke.

Velkey György hozzátette: a lejárt összegű adósságállomány – a szervezet adatai szerint – november végén 68,9 milliárd forint volt.

A Beteshda Gyermekkórház főigazgatója hangsúlyozta: évi 100 milliárd forintos többletre volna szükség az egészségügyben ahhoz, hogy ne keletkezzen többé ilyen mértékű adósság.

“Ha egy kormányzati ciklusban növekedne a keret évi 100 milliárd forinttal, az már talán a növekedő gazdasági lehetőségek és a különböző gazdasági mutatók javításával lehetséges pénz lenne és biztos, hogy meghozná – a jóérzésen túl – azt az egészség nyereséget, ami például a gazdaságélénkítésben is jelentős lehetne a munkaerő regenerálásával, illetve az egészségügyi szolgáltatásoknak mint a piacon megjeleníthető szolgáltatások erősödésével” – mondta Velkey György.

FOLYTATÁS

Szerző: InfoRádió
Forrás: Inforadio.hu

Olvasta már?

A román kormányfő elkésett, a magyar kormánygépet megtörték – csúcson a bukaresti csúcstalálkozó

Valami van a levegőben – jobban mondva már/még a földön, mert valahogy nem jönnek össze …