Home / HÍR / Kavarnak a sportközvetítésekkel: Mészáros Lőrinc ölébe pottyanhat a négymilliárd

Kavarnak a sportközvetítésekkel: Mészáros Lőrinc ölébe pottyanhat a négymilliárd

A kormány szeptember 30.-tól törvényileg szünteti meg azt a közvetítési szerződést, amit az MTVA még a 2016/2017-es idényre és amelynek a hatálya elvileg a 2020/2021-es idényig tartott volna – írja a Népszava.

Az idei szezon júliusban elindul, tehát a váltásra idény közben kerül sor, ami szakmailag elég nehezen indokolható. A paragrafus szerint elvileg az MTVA kártérítést kérhetne, de nem fog.

A jobbikos Szilágyi György m,a  aparlamentben arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvénymódosítás nem a sport egészéről, hanem csak a labdarúgásról szól és annak célja az, hogy az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó TV2-csoport kevés helyen fogható Spíler TV-je meg akarja szerezni az NB I.-es meccsek közvetítési jogait. Emlékeztetett arra, hogy 2016 óta 2021-ig a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ) szerződése van a közvetítési jogokról az MTVA-val. Ezt a szerződést furcsa lett volna felbontani, ezért kitalálták ezt a törvényjavaslatot – mondta. Közölte, a közvetítési jogok eddig is a sportszervezeteknél voltak, csak engedélyezték az MLSZ-nek, hogy csomagban értékesítse a jogokat. Szerinte a jövőben is így lesz, csakhogy az MLSZ majd a Spíler TV-vel köt szerződést, az MTVA pedig majd kap egy kis kártalanítást.Szilágyi György azt mondta, ez a javaslat nem a piacról szól, az a fontos, hogy

a haverok minél nagyobb bevételre tegyenek szert”.

Varga László (MSZP) szerint a törvényjavaslat időszerűsége komoly kérdőjeleket vet fel és nem hangzott el arról semmi, miért kell módosítani a közvetítési jogokkal kapcsolatos szabályokat. Hány sportszervezetet érint ez a kérdés, hogy szezon közben változtatnak a szabályokon? – tudakolta. Úgy értékelte, a javaslat 80 százaléka technikai és támogatható, de a közvetítési joggal kapcsolatban felvetett kérdésekre választ kell adni.

Tordai Bence (Párbeszéd) egyetértett azzal, amit Szilágyi György mondott a törvénymódosítás céljáról. Hozzátette: Spíler TV még Andy Vajna tulajdonában van, de a hírek szerint a nem kellően lojális Vajnától átveszi “Orbán Viktor legközelebbi pénztárosa, Mészáros Lőrinc”.

“Ez egy évi négymilliárd forintos biznisz” – jegyezte meg a közvetítési jogokról.
.

A Népszava szakmai forrásokra hivatkozva hozzáteszi, hogy miközben a forgatókönyvet abszolút elképzelhetőnek tartották – érthetetlennek nevezték a döntést, hiszen ha az állam a legegyszerűbben a köztévén keresztül juttathat busás közvetítési díjat az MLSZ-nek, egy mégoly sok állami megrendeléssel, reklámmal kibélelt oligarcha – elvileg – magántévéjén keresztül ez csak bonyolultabban tud működni. Igaz, az ilyen akadályok legyűrésében a Fidesz eddig mindig komoly kreativitást mutatott.

Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Szele Tamás: Hacsek, a taxis

– Jó napot, Hacsek, hol járt, hogy már hetek óta nem láttam, hála Istennek? – …