Home / HÍR / Képregény készült Anne Frank naplójából

Képregény készült Anne Frank naplójából

Először készült képregény-adaptáció Anne Frank naplójából. A holokausztáldozat kislány emlékét őrző svájci alapítvány kezdeményezésére született mű ötven országban jelenik meg októbertől kezdve – hangzott el Párizsban a francia változat bemutatóján.

A franciául október 4-én megjelenő 150 oldalas kötet az izraeli szerzőpáros, Ari Folman és David Polonsky alkotása, akik a palesztinok két bejrúti táborában, Sabrában és Satilában 1982-ben lezajlott tömegmészárlás eltemetett emlékeit feldolgozó Libanoni keringő című animációs filmjükkel váltak világszerte ismertté.

Anne Frank naplója az egyik legnagyobb példányszámban eladott könyv a világon.

A képregényváltozatot a napló első megjelenésének 70. évfordulójára készítette el a két alkotó. A magyar fordítás a jövő év második felében jelenik meg a Park Könyvkiadó gondozásában.

“Amikor az Anne Frank Alapítvány megkeresett minket azzal, hogy dolgozzuk fel képregénynek a naplót, természetesen azonnal nemet mondtunk” – mondta a két szerző a Calmann-Levy francia könyvkiadó által szervezett sajtóbeszélgetésen Párizsban.Némi gondolkodás után Ari Folman végül azért mondott igent, mert attól tart, hogy rövidesen már nem lesz több holokauszttúlélő, aki el tudná mesélni ezt a történetet. “Fontos, hogy az olvasók új generációját is megszólítsuk” – hangsúlyozta.

A képregény nem dolgozza fel a teljes naplót, mert ahhoz legalább 3500 oldalas művet kellett volna készíteni Ari Folman szerint, de Anne Franknak képzeletbeli barátnőjéhez, Kittyhez intézett több levele is teljes egészében bekerült a képregényváltozatba. A szerzők több olyan részletet is kiválasztottak a naplóból, amelyet grafikai szempontból érdekesnek tartottak, és azt részletesen feldolgozták. Ilyen például a kolbászkészítésről szóló jelenet, amely alig néhány sor az eredeti műben, de a képregényben egy vidám és színes epizód lett belőle.

“Megpróbáltuk Anne remek humorérzékét és szarkazmusát megőrizni a képregényben” – mondta Folman.

David Polonsky kiemelte, hogy miután igaz történetről van szó és az olvasók többsége ismeri a tragikus véget, meg kellett találni azt a formát, amellyel művészi alkotásként tudták a művet feldolgozni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Anne Frankhoz hasonlóan a holokauszttúlélők többségének nagyon jó humora van, amely ihletésül szolgált. A kislány depressziós és reménytelen időszakai például fantasztikus és álomszerű jelenetek formájában jelennek meg a képregényben, ami összességében nagyon hű maradt az eredeti szöveghez.

A Németországból Hollandiába menekült Frank család Amszterdamban, a Prinsengracht 263. szám alatt bujkált 1942-től. 1944-ben elárulták őket, augusztus 4-én letartóztatták a családot. Anne Frank 15 éves korában tífuszban halt meg a bergen-belseni koncentrációs táborban 1945-ben. A bujkálás alatt írt feljegyzéseit a család két segítője mentette meg az utókor számára. Az írásokat napló formájában a holokausztot a családból egyedüli túlélőként Otto Frank – Anne apja – adta közre.

Ari Folman jelenleg a napló rajzfilm-változatán dolgozik, ami a tervek szerint 2019-ben lesz látható a mozikban.

Anna Frank története filmen

Számos filmadaptáció készült a megrázó történetből. Az utóbbi évekből hármat emelnénk ki: 2008-ban készült az Anne Frank naplója (The Diary of Anne Frank) című angol film, amelyet Jon Jones rendzettt, a címszerepet pedig Ellie Kendrick alakította. 2014-ben került a közönség elé a Erik Nelson rendezte Anne Frank – a holokauszt szemtanúja című doku, amelyben gyerekkori barátok, holokauszt-túlélők és Anne világhírű naplója segítségével idézik fel a vészkorszak legsötétebb időszakát és egy írónak készülő fiatal lány tragédiáját. 2016-ben a németek is leforgatták a megrázó történet filmváltozatát (Das Tagebuch der Anne Frank) Hans Steinbichler rendezésében.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

A KKM bekérette a spanyol nagykövetet, Szijjártó beszólt az ENSZ-nek

Bekérette Spanyolország budapesti nagykövetét szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a spanyol külügyminiszter Magyarországot bíráló …