Home / HÍR / Kerényi Nemzeti Könyvtárát magasztalja egy költőnő

Kerényi Nemzeti Könyvtárát magasztalja egy költőnő

Kerényi Imre tehetségének egy másik arca volt (…), hogy olyan szolgálatot magára vállat, amelyet a Nemzeti Könyvtár sorozat jelentett – méltatta a szombaton elhunyt alkotót Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, műfordító (Lackfi János édesanyja) az MTI-nek.

Mezey Katalin: Boldog

akinek nem rongyos a lelke,
de fényes, mint a nehéz selyem,
aki hiszi is, amit mondott,
akit nem zsarol a félelem,

boldog, akit nem az önérdek kormányoz,
hanem önként szolgál,
adósait nem tartja számon,
görbe utakon titkon sem jár.

Boldog, akinek láthatatlan
púpként a múlt nem ül a hátán,

nem üzletel gazemberekkel,
árnyékán nem táncol a sátán.

Akinek a szemén kifénylik,
hogy süt benne az Isten napja,

akinek lelke nehéz selymét
magasságos szél lobogtatja.
(Forrás)

“Úgy éreztem, hogy az érzékenysége, tudatos építkezése a Nemzeti Könyvtár sorozattal kapcsolatos munkában jelentős hozadékkal járt” – fogalmazott. Kiemelte: a sorozat egyik legnagyobb jelentősége, hogy olyan emblematikus műveket is eljuttatott az olvasókhoz, amelyeket korábban eltagadott a kultúrpolitika. “Én tiszteltem ezt a törekvését is” – fűzte hozzá.

“A Nemzeti Könyvtár végig különleges vállalkozás volt: százmilliók folytak el rá, a könyvszakma kiakadt, és a nagy nemzeti klasszikusok közé bekerült Bayer Zsolt is.” (444.hu)
A Nemzeti Könyvtárnak nincs létjogosultsága a könyvpiacon” – nyilatkozta a lapnak Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke. Szerinte ezeket a köteteket az induláskor kapott összeg harmadából is ki lehetett volna hozni. Bármelyik könyvkiadó sokkal olcsóbban és igényesebben adta volna ki ezeket a könyveket…” (Index)
A Nemzeti Könyvtár őszi köteteire 182,56 millió forintot fordítanak, míg a tavaszi sorozat 162,4 millió forintba került.” (24.hu)
Szerző: Huppa, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Moszkvában túl hamar kimondták a “terrortámadás” szót: valójában egy diák volt a merénylő

13.52-kor még terrortámadásnak minősítette a Krím félszigeti Kercs műszaki szakiskolájában szerdán történt robbanást a kiemelt …