Home / HÍR / Két hír Mórról – kis magyar településpolitika

Két hír Mórról – kis magyar településpolitika

Áprilisban tájékoztatta a cégnél működő szakszervezet akkori elnöke az MTI-t, hogy nyolcszáz alkalmazottat bocsát el az amerikai tulajdonú Lear Corporation Hungary Kft., miután a cég befejezi az autó üléshuzat-gyártó tevékenységét Magyarországon. Most megtörtént.

Kiss Beáta, vállalat helyi szakszervezetének jelenlegi elnöke elmondta, hogy a március végén bejelentett gyárbezárást követően szeptemberben kezdődött el a csoportos létszámleépítés, péntektől már csak karbantartók és raktárosok dolgoznak az üzemben, akik feltehetően a gépek leszerelését, a csarnok kiürítését végzik. Hozzátette: a bejelentéskor 830 ember dolgozott a gyárban, és tudomása szerint legtöbbjüknek már van munkája. Kiss Beáta szerint “szerencse a szerencsétlenségben”, hogy éppen komoly munkaerőhiány van, így sok kollégájának már van új munkahelye vagy éppen tárgyalásban áll leendő munkáltatójával. Jelezte, hogy többen maradtak a szakmájuknál és varrónőként dolgoznak tovább, sőt olyanok is vannak,

akik a Learnél maradtak, és Macedóniában, Lengyelországban, Szerbiában vagy Moldovában dolgoznak.

A szakszervezet áprilisi közleménye szerint a Lear a termelés egy részét befejezi, egy részét alacsonyabb költségű országokban található telephelyeire helyezi át. Mint írta, a prémium kategóriás személygépjárművek autóülés huzatát készítő móri telephely több mint 24 éve működött.

Sebaj, lesz új dísztér!

Bruttó 1,493 milliárd forint uniós támogatást nyert a Terület- és településfejlesztési operatív programban öt különböző fejlesztésre Mór városa: a beruházások a helyi gazdaság, a turizmus és a közlekedés fejlődését szolgálják. Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint valamennyi projekt támogatási intenzitása százszázalékos, közülük egyet 2018 végéig, a többit 2019-ben fejeznek be. A legnagyobb volumenű fejlesztés Mór városközpontjában egy új dísztér kialakítása, a környező műemlék jellegű épületek felújítása, valamint a területen mélygarázs és új virágpiac létesítése 499,99 millió forintból. Az önkormányzat 230 millió forintot fordít a piactér megújítására és egy új vásárcsarnok építésére. Kerékpárutat építenek 299,58 millió forintból a Deák Ferenc utcában, valamint körforgalmat létesítenek a Deák-Kodály-Vértes utcai kereszteződésben. Megújul a Lamberg-család egykori uradalmi pincéje 189,99 millió forintból, hogy a jövőben a műemlék a város új borturisztikai attrakciója legyen. Több mint 270 millió forintot fordítanak arra, hogy a város egyik barnamezős gazdasági területén az épületek elbontását követően új zöldterületeket hozzanak létre, továbbá a helyi vállalkozók, termelők számára irodákat és üzlethelyiségeket alakítsanak ki.

A város egyébként nemrég 485.798.913 Ft Európai Unió és a Magyar állam által nyújtott támogatást nyert a helyi és a vonzáskörzetben élő lakosság, befektetők és turisták számára vonzó és a város rangjához méltó, közösségi funkciókkal rendelkező városközpont létrehozására. A beruházás keretein belül 2012-2013. években megújult a Polgármesteri Hivatal épülete, a Szent István tér- Lovarda utcai épülettömb, a Szent István téri park valamint a pályázat részeként a Kapucinus tér és összekötő út is. A projekt teljes költsége 950.568.202 Ft volt.

Fotó és forrás részben innen

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Jó kommunisták, rossz kommunisták

Örömmel jelentették be a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 8. (nyolcadik!) évében, hogy végre összeállt a névsor. …