Home / HÍR / Két kedves, nagy repülő kacsát vesz a magyar honvédség

Két kedves, nagy repülő kacsát vesz a magyar honvédség

Két A319-es Airbust vásárol a Magyar Honvédség – jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A beszerzési árról a politikus annyit mondott, ez a géptípus újonnan 70-80 millió euróba kerül, de  ezeket 8-9 éves gépeket ennek az árnak kevesebb mint feléért sikerült megvenni. Benkő Tibor, vezérkari főnök megjegyezte: kedvező ár-érték arányban sikerült beszerezni a gépeket. Mivel a beszerzési összeg nemcsak a gépeket, hanem a pilóták, valamint a technikai személyzet kiképzését, felkészítését és a kecskeméti repülőtér üzemeltetési feltételeinek megteremtését is fedezi – hangzott el. A vezérkari főnök elmondta: ezek az Airbusok többcélú katonai feladat ellátására alkalmas csapatszállító repülőgépek.

Szele Tamás kollégánk szerint a második világháborúnak két “öszvérje” volt, a Junkers JuMo “Mama” és a Douglas Dakota. Az A319-es Airbus a továbbépítése, gyakorlatilag fegyvert nincs hova tenni rajta, nagyobb a törzs és nincs tehertér – gyakorlatilag egy nagyon nagyra nőtt, sugárhajtóműves Douglas Dakota DC-9. Jó, hogy ezt vették, mert sok rosszabb gép lenne a világon, például az Antonov típuscsaládból… + műszakilag egy-két Galaxy is többe került volna. Hát, ez egy nagyon civil gép. Nincsenek hadi érdemei, egy kedves, nagy repülő kacsa…

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Rezeda: Festett föld

Magyar Nemköztársaságunk Karmacs nevű településén, vagy annak határában – ahogyan képünk is bizonyság reá – …