Home / HÍR / “Ki látott engem?”

“Ki látott engem?”

Ankara diplomáciai jegyzékben kérte szerdán a tavaly július 15-ei török puccskísérlet operatív vezetője, Adil Öksüz kiadását Berintől – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A szökésben lévő Öksüz a legkeresettebb ember Törökországban, de a múlt héten hírek röppentek fel arról a török sajtóban, hogy esetleg Németországban, Frankfurt vagy Ulm városában tartózkodik, amihez Baden-Württemberg tartomány még ideiglenes engedélyt is kiállított neki. Az Anadolu információit Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a TRT Haber állami hírtelevíziónak adott szerdai interjújában megerősítette.

A török külügyminisztérium arra kérte a német hatóságokat, hogy vizsgálják ki az értesüléseket, és ha igaznak bizonyulnak, fogják el és adják át Öksüzt Ankarának.

Az Anadolu beszámolója szerint a német külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy nem áll rendelkezésére információ Öksüz esetleges németországi tartózkodásáról, ugyanakkor a török fél ezt a nyilatkozatot nem tartja kielégítőnek. A hírügynökség jelentése szerint Gülen nemzetközi hálózatának mintegy 4 ezer tagja menekült Németországba a tavaly nyári incidens óta.

A német-török viszony a puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli, ami a közelmúltban diplomáciai viszályhoz vezetett. A berlini vezetés a múlt hónapban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígért Törökországgal szemben, arra hivatkozva, hogy Ankara a túlzó kormányzati tisztogatásokkal elfordul az európai értékektől. Az utóbbi egy évben a török hatóságok több mint 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 170 ezer ember ellen indítottak eljárást terrorszervezetekkel összefüggésben. Mindemellett nagyjából 150 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Törökország már többször vádolta Németországot azzal is, hogy tudatosan nyújt menedéket gülenistáknak.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: A Messiás eljövetele

A messiás magyarra fordítva „felkentet” vagy „segítőt” jelent. Görög fordításban Χριστός, Khrisztosz. (Latinosan Cristus, amely a magyarban a Krisztus formában gyökeresedett …