Home / HÍR / Ki miben erős, arra költ: a lovasnemzet lovakra, az üzletemberek profitra hajtanak

Ki miben erős, arra költ: a lovasnemzet lovakra, az üzletemberek profitra hajtanak

Százhetvenöt millió fontból (58,36 milliárd forintból) fejlesztik a wimbledoni teniszbajnokság helyszínét, az All England Tennis Clubot. Mindeközben Magyarországon a kormány közel 700 millió forintot szán a kormány az észak-magyarországi, valamint észak-alföldi lovas turisztikai infrastrukturális fejlesztésekre.

A briteknél a munkálatok részeként 71 millió fontból (23,7 milliárd forintból) építenek behúzható tetőt a második számú stadion, az 1-es pálya fölé. A centerpályát már 2009-re befedhetővé tették a gyakori esőzések miatt, az 1-es pálya behúzható teteje 2019-re készül el. A felújítási tervek között szerepel a füves pályás bajnokságra érkező játékosokat és a sajtó munkatársait egyaránt kiszolgáló Millennium Building rendbe hozatala, valamint új salak- és fedett keménypályák építése is. Az All England Tennis Club éves beszámolójából idézve a The Times című brit lap kedden arról írt, hogy a létesítménynek minden bizonnyal nem lesznek nehézségei a 175 millió fontos hitel visszafizetésével. Az HSBC bankkal kötött megállapodás 2023. július 31-én jár le. A klub üzemeltetői 33,2 millió font nyereséget könyvelhettek el az elmúlt évben, annak ellenére is, hogy 12,6 millió fontot elbuktak külföldi fizetőeszközökben kötött szerződéseken, és 34 millió fontot be kellett fizetniük a brit teniszszövetségnek.

Az All England Tennis Club öt év alatt 125 millió font (41,7 milliárd forint) bevételre számít csak a legjobb jegyek eladásából. Az úgynevezett “debenture seats” kifejezés a center- és az 1-es pálya legjobb helyeit jelöli. Egész napra érvényesek, tulajdonosaik a külső pályákat is látogathatják velük és ezek az egyedüliek, amelyeket már a torna kezdete előtt meg lehet vásárolni. A 125 millió fontot teljes egészében a hitel visszafizetésére fordítják, kiegészítve a televíziós közvetítések jogdíjaiból és az általános jegybevételből származó összegek, valamint a sponzorpénzek egy részével. A teniszklub nagyszabású fejlesztésének első szakasza 2015-ben zárult le annak a 75 millió fontos hitelnek a visszafizetésével, amelyből többek között befedhetővé tették a centerpályát. A következő, 132. wimbledoni teniszbajnokságot 2018. július 2. és 15. között rendezik.

***

Révész Máriusz bringaügyi kormánybiztos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, bár a domborzati adottságok alapján az ország azon kevés európai uniós ország közé tartozik, amely “keresztüllovagolható”, ehhez azonban megfelelő infrastruktúrára is szükség lenne. A Magyar Lovas Turisztikai Szövetség által elnyert pályázat ezt a hiányosságot pótolja, például lovak pihenésére is alkalmas megállóhelyek kiépítésével, képzésekkel, informatikai háttér biztosításával – mondta. A program előkészítése elkezdődött, a kivitelezés a tervek szerint jövő év elején kezdődik és előreláthatólag másfél évig tart majd.     

Révész Máriusz emlékeztetett, hogy a kormány az aktív turizmus fejlesztését hazai és európai uniós forrásból támogatja, az egyebek mellett gyalogos-, vízi- és kerékpáros turizmus feltételeinek javítására, a kínálat bővítésére több mit 13 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezek közé illeszkedik a lovas turizmus is, amelynek a javarészt európai uniós forrásból finanszírozott GINOP pályázat segítségével megvalósuló fejlesztése most indul el az észak-magyarországi (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád) és az észak-alföldi (Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) régiók megyéiben. Ebből alakítják ki a lóháton bejárható lovas turisztikai útvonalakat – tette hozzá a kormánybiztos.     

Lóska (éééérted: Ló-ska 🙂 ) János a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség (MLTSZ) elnökének ismertetése szerint a következő fél évben az előkészítés zajlik, majd ha a tervezési munkát a döntéshozók kellően megalapozottnak találják, tizennyolc hónapjuk lesz a kivitelezésre. Ez leginkább olyan megállóhelyek – istállók, beállók – kiépítését jelenti, ahol a lovak is megfelelő körülmények között pihenhetnek. Ezen kívül oktatni fogják azt is, hogy miként kell egy lovas túrát megtervezni, kivitelezni, mire kell az út során odafigyelni – tette hozzá az elnök. Kiemelte: mindehhez GPS-szel, valamint mobiltelefonnal is elérhető információk, applikációk lehetőségét is biztosítják majd.     

Lóska János az MTI kérdésére azt közölte: saját felmérésük szerint Magyarországon körülbelül 140 ezren foglalkoznak valamilyen szinten lovaglással. Becslésük szerint mintegy negyven százalékuk vesz, vagy venne részt szívesen terep- és túralovagláson, amennyiben a feltételek megfelelőek, valamint sikerül megteremteni az elvárható biztonságos körülményeket is – fűzte hozzá az MLTSZ elnöke. Azt is elmondta: szeretnének megnyerni a programhoz lovasbarát szálláshelyeket, településeket, valamint éttermeket felkészíteni arra, milyen speciális igényei vannak egy hozzájuk betérő lovas turistának. Harsányban nagy hagyományai vannak a lovaglásnak, a lovas turisztikának, a feltételek egy részét egy korábbi, Leader pályázat segítségével kialakították – mondta az MTI-nek Szabó Gergely, a település polgármestere. Hozzátette: szükségük lenne még lovak elhelyezésére alkalmas építmény, istálló kialakítására, amelynek költsége 10-15 millió forint. Hozzátette: 2016-ban elindították a helyi óvodában és általános iskolában a lovaglásoktatást, ennek köszönhetően körülbelül 100 gyerek kezdett el lovagolni.

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Nobel Palpatine-nak

Sokan vannak utóbbi időben elragadtatva Trump elnök „csodálatos teljesítményétől”, mellyel „egy csapásra megoldotta a koreai …