Home / HÍR / Kiállítás nyílt Robert Capa izraeli fotóiból

Kiállítás nyílt Robert Capa izraeli fotóiból

Capa Izraelben címmel nyílt kiállítás a legendás fotográfus 1948 és 1950 között, az akkor születő zsidó államban készített képeiből pénteken a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete a tárlat megnyitóján emlékeztetett arra, hogy rövidesen a hetvenedik évfordulóját ünneplik Izrael Állam megalapításának, amelyhez a magyarországi zsidóság is hozzájárult. A budapesti zsidó családban született Robert Capa az elsők között örökítette meg a zsidó állam születését és első függetlenségi háborúját – idézte fel. A diplomata szerint Capa a 20. század számos háborúját, borzalmát fotózta, amiért mára legendás haditudósítóként tartják számon. A fotográfus nevét viselő Capa Központ, ahogy a CAFe Budapest is azon dolgozik, hogy a kultúra segítségével hidakat építsen a nemzetek között – hangsúlyozta a nagykövet.

Robert Capa 1948 és 1950 között több alkalommal fényképezett Izraelben. Az újonnan alapított zsidó állam első éveinek valóságát örökítette meg, a bevándorlók érkezésétől a menekülttáborok mindennapjain keresztül egészen az otthonteremtésig, ezek minden várakozásával, örömével, fájdalmával és kétségével együtt.

A kiállítás november 26-ig látogatható.

 

Szerző: Huppa.hu, MTI
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Rezeda: Festett föld

Magyar Nemköztársaságunk Karmacs nevű településén, vagy annak határában – ahogyan képünk is bizonyság reá – …