Home / HOPPÁ! – a HUPPA.HU CIKKEI / Kicsit zavaros, mi a helyzet most a római-parti mobilgáttal

Kicsit zavaros, mi a helyzet most a római-parti mobilgáttal

Az MSZP azt írja egy ma kiadott közleményben – amelyet Gy. Németh Erzsébet (DK), Mihalik Zoltán (Együtt), Kocsis Zoltán (Jobbik), Csárdi Antal (LMP), Szabadai Viktor (MLP), Cseh Katalin (Momentum), Horváth Csaba (MSZP) írt alá –, hogy

“Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a civilek visszavonták népszavazási kezdeményezésüket a római-parti mobilgát ügyében, így a budapestiek egyelőre nem dönthetnek referendumon a Csillaghegyi öblözet árvízvédelméről.”

Egyszer tényleg volt egy visszalépés: ha emlékszünk, ezt egy vezércsellel érte el a közgyűlés, amikor is hatályon kívül helyezte a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát, s mivel ennek a határozatnak a visszavonása érdekében kezdeményezett az Együtt és a Párbeszéd fővárosi helyi népszavazást, az így okafogyottá vált. De a két pártot nem igazán nevezhetjük civileknek.

Aki valóban civil, az Dr. Czirmes Györgyné magánszemély, aki helyi népszavazási kezdeményezést nyújtott be, s a kérdését, amely így hangzik:

AKARJA E, HOGY A DUNA BUDAPEST RÓMAI PARTI SZAKASZÁN A PARTI SÁVBAN MOBIL ÁRVÍZVÉDELMI GÁT ÉPÜLJÖN ?”

a Fővárosi Választási Bizottság 2018. március 22-én hitelesítette is.

A HVG azt írja, hogy az aláírásgyűjtés május 18-án kezdődhet, mert a törvényi előírások szerint az országgyűlési választások előtt és után 40 napig nem lehet aláírásokat gyűjteni népszavazási ügyekben.

A 138 ezer támogató aláírás összegyűjtésére 30 nap áll rendelkezésre.

Nem találtuk nyomát annak, hogy Dr. Czirmes Györgyné visszavonta a beadványát, ezért nem annyira értjük, mire vonatkozik az MSZP-közlemény azon része, hogy

“A Római-part sorsáról nem születhet döntés a kerület lakosainak és a Duna-part e szakaszát látogató budapestiek egyetértése nélkül!”

A 444! április 16-i cikke szerint a Momentum és az LMP is beszáll a szavazatgyűjtésbe, viszont a kiemelt közleménynek mindkét pártból akadnak aláírói.

 

 

Szerző: Huppa, MTI, OS
Forrás: Huppa

Olvasta már?

Fábián András: Széllel szembe nem lehet

Én azért most mégis megpróbálnám, az olvasó szíves engedelmével, megkísérelni a lehetetlent. Még akkor is, …